Na skróty
Money.plArchiwumWiadomości agencyjnePAPInstytut Żywienia: nadwaga i otyłość coraz poważniejszym problemem społecznym
2007-11-14 15:15

Instytut Żywienia: nadwaga i otyłość coraz poważniejszym problemem społecznym


Problem nadwagi dotyczy 41 proc. mężczyzn i 29 proc. kobiet w Polsce, natomiast z otyłością musi zmagać się 16 proc. mężczyzn i 20 proc. kobiet - poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ) w Warszawie, Mirosław Jarosz. Dodał, że odsetek ludzi mających problemy z wagą wzrasta.

W środę w Warszawie Jarosz wraz z rzecznikiem praw obywatelskich, Januszem Kochanowskim, podpisali "Kartę Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w Szkole". Karta jest częścią zaplanowanego na lata 2007-2016 "Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości".

Według Jarosza "sytuacja zdrowotna polskiego społeczeństwa jest zła", a przyczyną wielu chorób jest nieprawidłowa waga. Dlatego, jak dodał, "kluczowe jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych wśród najmłodszej części społeczeństwa".


"Obecnie ponad połowa dzieci i młodzieży w Polsce spożywa zbyt dużo tłuszczów, a spożycie soli kuchennej, które statystycznie wynosi powyżej 12 g dziennie, powinno być na poziomie 5 g" - mówił Jarosz. Zaznaczył, że na te negatywne statystyki nakłada się fakt, iż jedna trzecia dziewcząt i jedna piąta chłopców w polskich szkołach jest zwolniona z lekcji wychowania fizycznego.

Zdaniem dyrektora IŻiŻ podpisana i ogłoszona wspólnie z RPO karta dotycząca żywienia młodzieży w szkole powinna stać się zbiorem wytycznych dla kuratoriów i 35 tys. dyrektorów szkół. "Przede wszystkim należy w końcu wprowadzić do szkolnych stołówek jednolite, jasno określone zalecenia żywieniowe, według których przygotowywane będą posiłki" - podkreślił.
Giełda na żywo

Spokojny handel na GPW. Kiedy pojawi się więcej emocji?

W czwartek na warszawskiej, a także na europejskich giełdach zapowiada się...

Giełda na żywo

Nowe rekordy na Wall Street. I to po słabych danych

Sprawdź, jak w środę przebiegła sesja na nowojorskiej giełdzie.



Poza tym karta zwraca uwagę m.in. na częstsze kontrolowanie w szkołach wagi dzieci, zakaz reklamy i sprzedaży na ich terenie produktów żywnościowych o nieodpowiedniej jakości i stworzenie odpowiednich warunków do ćwiczeń dla dzieci z nadwagą.

Rzecznik praw obywatelskich zapewnił, że podpisana karta będzie jedną z pierwszych kwestii, jakie przedstawi nowemu premierowi oraz ministrowi edukacji narodowej. "Jeżeli zależy nam na zdrowiu społeczeństwa, to konieczne jest uwzględnienie profilaktyki" - mówił Kochanowski.

"Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej 2007-2016" jest prowadzony pod patronatem ministerstwa zdrowia i realizuje zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W ramach programu przewidziane są m.in. działania edukacyjne i szkoleniowe dla lekarzy, pracowników społecznych oraz nauczycieli. (PAP)

mja/ itm/ jra/

Tagi:Polska, społeczne, nadwaga, problem, instytut, otyłość, żywienie, coraz


Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Przejdź do kalulatorów Money.pl.
Drukuj ten artykuł.
Czytam Money.pl

CHLEB TYPU KR-IRL. *****

Paula LURR, Szczecin / 77.236.10.* / 2012-01-10 16:46
ZOBACZ TEŻ TO (1ES, 1GJK, 2GJK): *****

CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY). *****
1.TEMAT.
http://pl.netlog.com/annakwiek/blog/blogid=169358#blog

ANOTHER ARTICLES _______: http://www.mmtorun.pl/blog/esterabland/poradnik-zywieniowy-czlowieka-w-xxi-wieku

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !! ♥

Otyłość. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

Paula LURR, Szczecin / 77.236.12.* / 2011-01-28 21:32
BH.502.
MOTTO: Człowiek jak każdy organizm żywy na naszej planecie, TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. *

1. PIERWSZY POWÓD:
To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.

2. DRUGI POWÓD:
Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

PUENTA KIERUNKOWA:
CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje energię, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie niezbędny w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

KAŻDY CHLEB UPIECZONY W OPARCIU O JAKĄKOLWIEK MĄKĘ, ZAWIERA WYSOKIE WĘGLOWODANY:
Oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi otyłości i cukrzycy typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych również. *

WIEDZĄ O TYM CHIŃCZYCY (1,2 MLD LUDZI) ORAZ HINDUSI (900 MLN):
Którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo energetycznych węglowodanów, lecz tych niskich w ryżu i w kaszach. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. Sukces życia dla współczesnego człowieka to konsumpcja NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

GŁÓD. Podjadanie. Błędy IG.

Arletta EVANS, Toruń / 77.236.12.* / 2011-01-28 21:30
BH.30.
MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! *

PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.

TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. *

POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/
Najpopularniejsze
INFORMACJA
Zamieszczone na stronach internetowych portalu Money.pl materiały sygnowane skrótem PAP stanowią element Serwisu Informacyjnego PAP będącego bazą danych, której producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa SA z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Money.pl na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP SA zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.