Na skróty
Money.plArchiwumWiadomości agencyjnePAPInstytut Żywienia: nadwaga i otyłość coraz poważniejszym problemem społecznym
2007-11-14 15:15

Instytut Żywienia: nadwaga i otyłość coraz poważniejszym problemem społecznym


Problem nadwagi dotyczy 41 proc. mężczyzn i 29 proc. kobiet w Polsce, natomiast z otyłością musi zmagać się 16 proc. mężczyzn i 20 proc. kobiet - poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ) w Warszawie, Mirosław Jarosz. Dodał, że odsetek ludzi mających problemy z wagą wzrasta.

W środę w Warszawie Jarosz wraz z rzecznikiem praw obywatelskich, Januszem Kochanowskim, podpisali "Kartę Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w Szkole". Karta jest częścią zaplanowanego na lata 2007-2016 "Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości".

Według Jarosza "sytuacja zdrowotna polskiego społeczeństwa jest zła", a przyczyną wielu chorób jest nieprawidłowa waga. Dlatego, jak dodał, "kluczowe jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych wśród najmłodszej części społeczeństwa".


"Obecnie ponad połowa dzieci i młodzieży w Polsce spożywa zbyt dużo tłuszczów, a spożycie soli kuchennej, które statystycznie wynosi powyżej 12 g dziennie, powinno być na poziomie 5 g" - mówił Jarosz. Zaznaczył, że na te negatywne statystyki nakłada się fakt, iż jedna trzecia dziewcząt i jedna piąta chłopców w polskich szkołach jest zwolniona z lekcji wychowania fizycznego.

Zdaniem dyrektora IŻiŻ podpisana i ogłoszona wspólnie z RPO karta dotycząca żywienia młodzieży w szkole powinna stać się zbiorem wytycznych dla kuratoriów i 35 tys. dyrektorów szkół. "Przede wszystkim należy w końcu wprowadzić do szkolnych stołówek jednolite, jasno określone zalecenia żywieniowe, według których przygotowywane będą posiłki" - podkreślił.
Giełda na żywo

Rosną zyski koncernu Apple. Ile zarobił?

Wyniki spółki okazały się lepsze od prognoz analityków.

Giełda na żywo

Dobre wyniki Apple. To dobra prognoza przed sesją na GPW

Ważne dane z chińskiej gospodarki, które zostaną opublikowane nad ranem...



Poza tym karta zwraca uwagę m.in. na częstsze kontrolowanie w szkołach wagi dzieci, zakaz reklamy i sprzedaży na ich terenie produktów żywnościowych o nieodpowiedniej jakości i stworzenie odpowiednich warunków do ćwiczeń dla dzieci z nadwagą.

Rzecznik praw obywatelskich zapewnił, że podpisana karta będzie jedną z pierwszych kwestii, jakie przedstawi nowemu premierowi oraz ministrowi edukacji narodowej. "Jeżeli zależy nam na zdrowiu społeczeństwa, to konieczne jest uwzględnienie profilaktyki" - mówił Kochanowski.

"Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej 2007-2016" jest prowadzony pod patronatem ministerstwa zdrowia i realizuje zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W ramach programu przewidziane są m.in. działania edukacyjne i szkoleniowe dla lekarzy, pracowników społecznych oraz nauczycieli. (PAP)

mja/ itm/ jra/

Tagi:Polska, społeczne, nadwaga, problem, instytut, otyłość, żywienie, coraz


Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Przejdź do kalulatorów Money.pl.
Drukuj ten artykuł.
Czytam Money.pl

CHLEB TYPU KR-IRL. *****

Paula LURR, Szczecin / 77.236.10.* / 2012-01-10 16:46
ZOBACZ TEŻ TO (1ES, 1GJK, 2GJK): *****

CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY). *****
1.TEMAT.
http://pl.netlog.com/annakwiek/blog/blogid=169358#blog

ANOTHER ARTICLES _______: http://www.mmtorun.pl/blog/esterabland/poradnik-zywieniowy-czlowieka-w-xxi-wieku

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !! ♥

Otyłość. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

Paula LURR, Szczecin / 77.236.12.* / 2011-01-28 21:32
BH.502.
MOTTO: Człowiek jak każdy organizm żywy na naszej planecie, TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. *

1. PIERWSZY POWÓD:
To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.

2. DRUGI POWÓD:
Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

PUENTA KIERUNKOWA:
CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje energię, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie niezbędny w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

KAŻDY CHLEB UPIECZONY W OPARCIU O JAKĄKOLWIEK MĄKĘ, ZAWIERA WYSOKIE WĘGLOWODANY:
Oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi otyłości i cukrzycy typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych również. *

WIEDZĄ O TYM CHIŃCZYCY (1,2 MLD LUDZI) ORAZ HINDUSI (900 MLN):
Którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo energetycznych węglowodanów, lecz tych niskich w ryżu i w kaszach. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. Sukces życia dla współczesnego człowieka to konsumpcja NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

GŁÓD. Podjadanie. Błędy IG.

Arletta EVANS, Toruń / 77.236.12.* / 2011-01-28 21:30
BH.30.
MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! *

PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.

TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. *

POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/
INFORMACJA
Zamieszczone na stronach internetowych portalu Money.pl materiały sygnowane skrótem PAP stanowią element Serwisu Informacyjnego PAP będącego bazą danych, której producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa SA z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Money.pl na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP SA zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.