Czy salmonella w Green Caffe Nero będzie miała wpływ na postrzeganie tej marki i na popularność samej kawiarni? - O wielkich kryzysach ludzie szybko zapominają. Ale reakcję sieci mogą akurat zapamiętać. I to dla Green Caffe Nero jest dobra wiadomość - przekonuje nas ekspert.
Czternaście kontroli przeprowadził Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Warszawie w kawiaraniach Green Caffe Nero po skandalu związanym z zatruciem klientów sieci. Nałożono mandaty na sumę 4,3 tys. zł.
Pieniądze za wizyty u lekarza i leki. Wyrównanie strat za niewykonane w czasie choroby obowiązki służbowe. M.in. to może czekać sieć Green Caffe Nero po tym, jak kilkudziesięciu klientów zatruło się salmonellą, która była w sprzedawanych w kawiarniach ciastach.
Sprawą zatrucia zajmuje się Prokuratura Rejonowa w Międzyrzeczu, która także czeka na wyniki badań prowadzonych przez Sanepid.
Inspekcja restauracji ujawniła, że produkty spożywcze przechowywano tam w nieodpowiedniej temperaturze, a manipulujący nimi pracownicy nie używali rękawiczek.