Forum W wolnym czasieKulinaria

Chemia w żywności. Lista szkodliwych E

Chemia w żywności. Lista szkodliwych E

Norbert33 / 2012-10-11 22:58
Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. Otwórz swoją lodówkę i przeczytaj etykiety na produktach spożywczych. Czy większość wymienionych składników to chemia? Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory… rocznie zjadamy ich ponad 2 kilogramy.
Jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, jak pracujemy, a nawet na to, jak wyglądamy. To, czym karmimy dzieci ma bezpośredni związek z tym, jak się rozwijają i jaką mają naturalną zdolność radzenia sobie z chorobą.
Dietetycy biją na alarm – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, zapadamy na alergie. Dieta naszych dzieci powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych – a do takich należy większość dodatków do żywności, które są standardem w produktów spożywczych, także tych przeznaczonych dla dzieci.

Wyświetlaj:
vegePaulina / 2018-03-15 09:00
W tym artykule znajdziecie dobrze opisane symbole E dodawane do produktów spożywczych http://www.kobiety.pl/zdrowie/czy-wiesz-co-jesz-chemia-w-jedzeniu
Są one podzielone na grupy, dlatego łatwiej zapamiętać, których zupełnie się wystrzegać, a które w niewielkiej ilości nie są szkodliwe. Warto dowiedzieć się więcej na ten temat, żeby podchodzić racjonalnie do kwestii żywienia.
w_zielinska / 2016-02-29 15:39
Żeby mieć naprawdę zdrowe, ekologiczne jedzenie, trzeba by mieć własne poletko na końcu świata i nie kupować niczego w sklepach. Od chemii trudno uciec nawet próbując żyć zdrowo, ale można ją ograniczać przygotowując jak najwięcej jedzenia w domu i unikając żywności wysokoprzetworzonej.
Chinnese / 2016-02-16 10:57
Ja kiedyś czytałam,że wszelkiego typu konserwanty zaczynają szkodzić dopiero po kilkunastu lub kilkudziesięciu latach, więc nikt nie przejmuje się w wieku 20 lat tym,że będzie chorował w wieku 50 lat przez konserwanty
drazeta56 / 2012-10-18 16:42
Wiedzą wszyscy, że produkty spożywcze naszpikowane są konserwantami, aromatami, substancjami słodzącymi i innymi chemikaliami. Dodatki do żywności już na stałe wpisały się w produkcję artykułów spożywczych. Chemiczne ulepszacze są wszędzie. Odbija się to niestety na naszym zdrowiu.

Najnowsze wpisy