Na skróty
Forum Forum nieruchomościOfertyCzy korzystac z posrednictwa biura nieruchomosci?

Czy korzystac z posrednictwa biura nieruchomosci?

skomentuj
Andrzej78 / 87.105.165.* / 2007-08-31 13:40
Witam

ma do sprzedania dwupokojowe mieszkanie we Wrocławiu.
Zastanawiam się czy korzystać z posrednictwa Biura Nieruchomosci czy lepiej to zrobic na
własną rękę.
Jaki jest koszt prowizji dla BN?

Z góry dzięki za pomoc

POzdrawiam
Wyświetlaj:
Opron / 2012-03-29 16:31
prowizje sobie negocjujesz, ja płaciłam 2%, poza tym pośrednik nie ma wyłączności na twoje mieszkanie, możesz nadal próbować na własną rękę sprzedawać
krzyszfot / 212.96.244.* / 2012-03-19 12:09
Nie wiem jak jest przy mieszkaniach, ale ja kupowałem magazyn z pomocą agencji Jartom - była to doskonała decyzja. Nie znając się na temacie można łatwo dać się nabrać, a z pomocą wiecie co kupujecie.
polemika / 83.28.206.* / 2012-03-26 19:23
Ja jestem "ZA" pomocą biur nieruchomości. Zwłaszcza gdy mamy na oku konkretną okolicę a nie nieruchomość, biuro nieruchomości dopasuje ofertę, jeśli jest to biuro z danej miejscowości doskonale zna teren i w razie czego np. opowie że dany teren należy do zalewowych i zabezpieczenie się przed podtopieniami będzie nas kosztowało dodatkowe pieniądze itp.
osobiście polecam biuro nieruchomości www.ajw-nieruchomosci.pl z Izabelina podchodzą do klienta indywidualnie, wysłuchają, doradzą jest to mała agencja nieruchomości i pewnie dlatego tak dbają o szczegóły
zyrafa2012 / 83.28.206.* / 2012-03-26 19:20
Ja jestem "ZA" pomocą biur nieruchomości. Zwłaszcza gdy mamy na oku konkretną okolicę a nie nieruchomość, biuro nieruchomości dopasuje ofertę, jeśli jest to biuro z danej miejscowości doskonale zna teren i w razie czego np. opowie że dany teren należy do zalewowych i zabezpieczenie się przed podtopieniami będzie nas kosztowało dodatkowe pieniądze itp.
osobiście polecam biuro nieruchomości www.ajw-nieruchomosci.pl z Izabelina podchodzą do klienta indywidualnie, wysłuchają, doradzą jest to mała agencja nieruchomości i pewnie dlatego tak dbają o szczegóły
rena56 / 83.11.205.* / 2012-02-28 14:12
wierzcie w notariuszy. Powodzenia!!! Notariusz tylko bazuje na aktualnych dokumentach i nie sprawdza tak jak pośrednik czy np. 2 dni przed aktem komornik nie zajął mieszkania które chcemy kupić i to my wtedy mamy PROBLEM!!! piszę to z własnego doświadczenia. Już nigdy nie będę robiła transakcji bez dobrego pośrednika
annkar81 / 89.171.212.* / 2012-03-07 17:30
zgadzam się też popełniłam ten błąd 2 dni po zakupie okazało się że oprócz swojej hipoteki dopisał się Urząd Skarbowy długo trwało zanim udało mi się to odkręcić.
W zeszłym roku sprzedawałam dom mamy ale już z pośrednikiem, Pani Magda Reczek załatwiła za nas wszystko i nie tylko za nas za Kupujących również jeździła za nich do Sądu do Wrześni żeby wpisać hipotekę żebyśmy my mogli dostać jak najszybciej pieniążki z kredytu. Polecam p. Magdę NIERUCHOMOŚCI SZelągiewicz
kaleo / 79.186.210.* / 2012-02-23 11:17
W zeszłym roku sprzedawałem mieszkanie i większość znajomych mi odradzała agencje nieruchomości. Nie posłuchałem ich poszedłem do ober-haus i wszystko załatwione. jestem zapracowanym człowiekiem i nie miałbym czasu spotykać się z potencjalnymi klientami.
laryy / 89.231.130.* / 2012-02-27 20:11
A czy Twoje biuro ściągnęlo z Ciebei jakąś ogromną prowizję?
adyson4 / 89.72.101.* / 2012-02-07 11:22
Czy ktoś może powiedzieć coś na temat blackbee.pl ? Ich podejście wydaje się ciekawe.
marcinno / 62.21.0.* / 2012-01-25 16:08
Jasne że tak, załatwiaja wszystko - sprawdzają dokumenty by czasami nie wpaść w jakieś bagno, jak sam kupowałem mieszkanie chciałam na początku bez pośredników ale nie znając się gdzie i co sprawdzić zdecydowałem się na biuro. Są biura i biura - co olewają klienta, moje drugie biuro okazało się rewelacja - słuchali mnie czego szukam i pomagali we wszystkich formalnościach :)
Pani Ewa z AdamczakNieruchomości Poznań złota kobieta, mam to co chciałem.
pozdrawiam i polecam
bulinka / 89.231.130.* / 2012-02-26 13:18
Właśnie chcę sprzedać mieszkanie,ale równiez nie jestem w stanie sam się zająć wszystkimi formalnościami, czy jeśli wynajmę agrencję nieruchomosci to rzeczywiście zajmą się wszystkimi formalnościami i jaki jest mniej więcej koszt takiego pośrednictwa? Pytanie do tych któzy mieli okazje korzystać z takich usług.
Banderii4 / 212.180.168.* / 2011-12-19 18:39
Tylko nie korzystaj z biura JKS Real Estate Joanna Syguła reprezentowaną przez Ilona Grażyńska!
angelka / 83.238.175.* / 2011-10-25 10:05
Biura Biurami - są lepsze i gorsze. Ja osobiście wkopałam się w umowę z home Broker a potem z Tecnocasą - obydwoje chcieli ode mnie kasę za samo pokazywanie mieszkania -ROZBÓJ.
Znajomy pomógł mi wypowiedzieć umowę bez ponoszenia kretyńskich kosztów i doradził małe biuro.

No i tu uśmiech pełną gębą trzy tygodnie i sprzedane :)

Prawda stara jak świat - małe biura dbają o klienta, bo nie mają ich tylu co duże biura.

Kryptoreklamy nie będę robić :) Każdy musi znaleźć sam rozwiązanie najlepsze dla siebie
phantombas / 2011-11-21 19:31
Moim zdaniem dalej źle to oceniacie. Ocenia się agentów a nie całe biura.

Pracuję w burze gdzie jest 12 osób i nie ukrywam, że jak bym się w ogóle nie znał na nieruchomosciach to kilku agentom od nas bym zaufał a reszcie absolutnie nie.

Druga sprawa, chcecie ocenić, która agencja jest lepsza, a która gorsza. Wystawcie ogłoszenie prywatnie i przez biura. Ofertę Waszego mieszkania sprawdzcie pozniej w necie czy jest aktualizowana, odświeżana i czy w ogóle pozycjonowana. Odrzućcie te biura, które się ociągają.

Zostaną Wam 2-3 umowy. Kosztów, żadnych nie ma za samo reklamowanie więc nic nie tracicie. Jak sprzedacie sami to tylko sms lub mail do agencji ze mieszkanie sprzedane i tyle. A jak agencja Wam sprzeda znaczy, że okazali się lepsi niż sami właściciele.

Nie jesteśmy cudotwórcami i piasku na pustyni nie sprzedamy. Wysoka cena = mała szansa na szybką sprzedaż.

P.S. Pamietajcie ze w tej branzy jest bardzo duza rotacja parcownikow. 50% agentów to amatorzy - nie pracują dłużej niż pare miesięcy. Wytrzymanie 5-6 miesiecy w tej pracy oznacza ze ktos juz cos na ten temat wie skoro sie z tego utrzymuje. (Nawet oszust przez tyle czasu sie nie utrzyma z kantowania ludzi)
krzyszfot / 83.2.11.* / 2011-09-20 17:54
Moim zdaniem nie warto - zapłacisz sporo kasy, a fajne biura można naprawdę znaleźć całkowicie samodzielnie. Polecam ci w Wawie Business Park Marywilska - nie musisz szukać pośrednika by do nich dotrzeć.
bastolini / 79.175.209.* / 2011-09-12 16:20
Ha ha dobre:) I to golą aż miło!
Katarzynkaaa / 83.25.24.* / 2011-08-30 20:45
Osobiście uważam że korzystać. Sama podpisałam niedawno umowę z biurem nieruchomości - w dodatku umowę na wyłączność. Przekonał mnie do niej pośrednik i stwierdziłam, że faktycznie warto podpisać taką właśnie umowę. Pośrednik wie za co pracuje, dlatego stara się mieszkanie sprzedać jak najszybciej. Miałam już kilku oglądających mieszkanie i jestem bardzo zadowolona z obsługi pośrednika. Mam nadzieję, że niedługo się sprzeda.
Attka / 77.45.33.* / 2011-11-08 19:31
Dla mnie to też narobiło się tych biur niczego poza wstawieniem do internetu ogłoszenia nie robią i to co sprawdzą to nie daje żadnej wiarygodności tylko strata dość dużej kasy co można przeznaczyć na co innego bardziej potrzebnego.
bastolini / 79.175.209.* / 2011-09-12 15:58
Powiedziała pracownica nieruchomości. DLA MNIE TO SA PASOŻYTY.Sam potrafię zamiedzić ogłoszenie w necie.A nie płacić oszołomom 3 tysie za w klikanie kilku zdań.Zresztą ludzie pierwsze co robią wchodzą na neta i tu szukają ofert.
zdrowy rozsądek / 83.9.192.* / 2011-09-14 20:50
Jeśli uważasz, że praca pośrednika polega na klikaniu w internecie (dodawaniu setek ogłoszeń), to albo nie masz pojęcia o tej pracy, albo miałeś do czynienia z samymi pseudo-pośrednikami, którzy rzeczywiście nie robią nic, a czasem szczęśliwie coś im wpada i wtedy zarabiają. Ich praca faktycznie ogranicza się do powielania setki razy ofert i czekania na jelenia.
W przypadku umowy jest normalnie - w większości krajów świata takie umowy są jedynymi dopuszczalnymi. Wtedy pośrednik staje się takim jakby maklerem i on jeden dba o Twoje interesy i Twoje zlecenie. Przy innych typach umów zamienia się w tablicę ogłoszeń i akwizytora. Niestety :(
mariof / 193.24.24.* / 2011-08-29 12:33
Obecnie szukam mieszkania i z doświadczenia widzę, że jeśli mieszkanie jest sprzedawane bezpośrednio to znajduje kupca po 2-4tyg, jeśli przez agencję to trwa to kilka miesięcy.
Szukam mieszkania na poziomie cenowym 600-700tys. Prowizja od obu stron to 6-7%, czyli daje to około 40 tys zł. Zatem o taką kwotę więcej trzeba sprzedać mieszkanie żeby wyjśc na swoje. Nie wiem dlaczego ludzie uparcie sprzedają przez agencję. Wystarczy wrzucić do kilku serwisów ogłoszenia, dobre zdjęcia zrobić i ładnie opisać. Potem to już tylko czekać. Ochrona przy zakupie/sprzedaży przez agenta jest złudna. Ceny notariuszy są wszędzie podobne, do tego można zrobić przedwstępną umowę u notariusza i wpisać się do księgi co zapobiegnie podwójnej sprzedaży.
Trochę myślenia potrafi sporo pieniędzy zaoszczędzić.
bastolini / 79.175.209.* / 2011-09-12 16:04
POPIERAM CIE! biura nieruchomości to zwykłe pasożyty.Wystawiłem sam mieszkanie na sprzedaż i za przeproszeniem chcieli się zesrać żebym sprzedał je za ich pośrednictwem.Kilka telefonów dziennie miałem właśnie od biur nieruchomości i swoim słodkim p********** chcieli mnie przekabacić na swoją stronę:)
apophis / 83.13.163.* / 2011-10-05 09:19
Większość z nas znajdzie się kiedyś w sytuacji kiedy będzie chciał sprzedać nieruchomość odziedziczoną lub kupić działkę pod budowę czy też gotowy dom, ewentualnie wynająć mieszkanie i wtedy staje przed dylematem czy ma skorzystać z usług wykwalifikowanego pośrednika czy też przeprowadzić transakcję samodzielnie oszczędzając przy tym pieniądze.

Jakie rozwiązanie jest najlepsze, jakie są plusy a jakie minusy przyjętych rozwiązań.
Postaram się Państwu streścić w kilku słowach aby mogli Państwo łatwiej podjąć właściwą dla Państwa i korzystną decyzję, która może zaważyć na dalszym życiu.

Może zacznę od zalet wspópracy z biurem czy agencją, a więc jakie to zalety przekonają mnie do wspópracy z pośrednikiem nieruchomości?
Tak więc możemy tu wymienić i omówić najważniejsze czyli;

- oszczędność czasu
- komfort
- bezpieczeństwo

Dlaczego oszczędność czasu, komfort i bezpieczeństwo- aby sprzedać dom, działkę czy też mieszkanie należy poświęcić sporo czasu na dobry opis danej nieruchomości co w przypadku osoby, która robi to po raz pierwszy jest raczej niemożliwe ponieważ nie ma odpowiedniej wiedzy jakie dane należy podać ewentualnemu kupującemu aby go zachęcić do kupna. Inne są to dane w przypadku działki rekreacjnej budowlanej czy komercyjnej.
W przypadku mieszkania czy domu też podaje się całkowicie inne dane. Później opis ten należy wstawić do portali ogłoszeniowych, których jest wiele w internecie czy też do gazet lokalnych czy o zasięgu ogólnopolskim. W dzisiejszych czasach przeważającym medium jest internet i ma największy zasięg jednak wstawianie ogłoszeń recznie jest pracochłonne i czasochłonne a po za tym trzeba pilnować terminów ogłoszeń i mieć minimalną wiedzę z obsługi komputera i oczywiście ponosić koszty ogłoszeń.
Ponadto profesjonalny pośrednik cały swój czas angażuje tylko w reklamę ofert a my robimy to z doskoku w wolnej chwili.
Następny plus to pomoc prawna i pomoc w negocjacjach.
Ponieważ głównym celem pośrednika jest bezpieczne doprowadzenie stron transakcji do finału w postaci umowy sprzedaży czy umowy najmu, musi być dobrym negocjatorem.
Tak więc profesjonalny pośrednik powinien

pomóc w kompletowaniu dokumentów;
udzielać wsparcia w załatwianiu formalności w urzędach i instytucjach;
negocjować warunki umowy;
pomagać w wyliczeniu szczegółowych kosztów transakcji
uzgadniać szczegółowe zapisy w umowach;
przygotowywać umowy najmu;
pomagać w wyborze sposobu zabezpieczenia rozliczenia finansowego transakcji;
wyjaśniać znaczenie określeń prawnych i zapisów w umowie.

I tego należy oczekiwać od dobrego profesjonalnego pośrednika.
Jak go w taki razie poznać?
Przede wszystkim musimy sprawdzić czy dany pośrednik posiada licencję.
Osoby, którym nadano uprawnienia i licencje zawodowe, podlegają wpisowi odpowiednio do centralnych rejestrów: rzeczoznawców majątkowych, pośredników w obrocie nieruchomościami oraz zarządców nieruchomości. Z dniem wpisu do właściwego rejestru osoby te uzyskują prawo wykonywania działalności zawodowej odpowiednio jako rzeczoznawcy majątkowi, licencjonowani pośrednicy w obrocie nieruchomościami lub licencjonowani zarządcy nieruchomości.
Można to sprawdzić na stronie Ministerstwa Infrastruktury http://www.mi.gov.pl/2-482c0defdb3dc.htm
Jeżeli sprawdziliśmy że dany pośrednik jest w bazie Ministerstwa to możemy mieć pewność że mamy do czynienia z ekspertem, który zrobi wszystko aby transakcja była udana i bezpieczna, pilnuje także ubezpieczenia.
Oczywiście każdej grupie zawodowej znajdą się osoby rzetelne, posiadające ogromną wiedzę oraz przestrzegające standardów zawodowych pośredników jak i zwykli hochsztaplerzy, dla których priorytetem będzie zysk. Jednakże zdarzają się również nieuczciwi klienci, wyłudzający informacje od pośredników, korzystający z ich pracy, ale niekoniecznie chętni do płacenia za ich usługi. Problemy z nieuczciwymi klientami sprawiają, że pośrednicy są bardzo ostrożni, co może niestety mieć wpływ np. na dokładność informacji zawartej w ofercie.

Oddzielnym tematem powinno być bezpieczeństwo transakcji, ale na razie przedstawię kilka najważniejszych zagrożeń.
Wystawiając ogłoszenia samodzielnie podajecie Państwo swoje dane tele-adresowe, po to aby potencjalny nabywca czy też podnajemca mógł do Państwa trafić i obejrzeć nieruchomość.
Wiążą się z tym potencjalne zagrożenia kontaktu z nieuczciwymi osobami, które wcale nie koniecznie chcą kupić Państwa nieruchomość.
Pośrednik natomiast nie przyprowadzi do Państwa osoby, której wcześniej nie zweryfikuje z dokumentu tożsamości i oczywiście podpisze z daną osobą umowę pośrednictwa.
Ogłoszenia, które wystawia dokładnie opisują nieruchomość, natomiast nie pozwalają ustalić dokładnej lokallizacji nieruchomości przypadkowym osobom o czym pisałam powyżej.

Jakie możemy spotkać problemy i na co się narazić?
Profesjonalny pośrednik w swojej pracy na codzień spotyka się z naprzeróżniejszymi sytuacjami
i podchodzi rutynowo do kompletowania dokumen
zapraszam / 31.63.173.* / 2011-08-24 11:20
http://Creattive.gliteruje.pl
krakoow / 83.26.11.* / 2011-08-23 22:23
Można korzystać, ale są cwaniacy. W Krakowie biuro Północ za nieruchomość 80000zł, policzyło mi prowizję wysokości 4750zł- to jest 5,6% wartości- duza firma, ale chyba na dorobku.
Krzysztof 300 / 87.239.216.* / 2012-04-11 00:26
Biuro nieruchomosci polnoc to najwięksi złodzieje! !! Omijajcie ich z daleka!!!
Gosciu / 82.210.189.* / 2011-07-27 12:45
Wpis usunięty ze względu na złamanie regulaminu forum.
do początku nowsze
1 2 3 4 5
skomentuj
Reklama

Najnowsze wpisy