Na skróty
Forum Forum emerytalneZUSCzy renta socjalna powinna należeć się za każdy rodzaj Epilepsji?

Czy renta socjalna powinna należeć się za każdy rodzaj Epilepsji?

skomentuj
mucha5010 / 2009-10-02 20:08
Witam. Mam 23 lata i choruję na epilepsję (padaczka) choruję na nią jakieś 7-8 lat, jakieś
5
lat temu byłem na komisji w jaśle aby przyznano mi rentę, jednak lekarze uznali, że renta
mi
za tą chorobę się nie należy, byłem zdziwiony...!!! Do tej pory biorę leki, topamax 25 i 50
oraz Depakine 500. Napadów co prawda już na całe szczęście nie mam jakieś 2-3 lata dzięki
bogu. Jak pracowałem chwilę w takiej firlmie to był taki koleś co był też chory na
epilepsję
ale on rentę miał i to na stałe!!! Jaka tu jest sprawiedliwość!!! Jak to naprawdę jest czy
za tą chorobę naprawdę renta mi nie przysługuję?? Znam też paru ludzi, a nawet się w
telewizji słyszy że mają rente za picie, to co ja też mam zacząć pić zeby dostac rentę!!!
To
jest śmiesznie... ZUS dla mnie to banda złodziei...!!! Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam;))
Wyświetlaj:
Epileptyczka / 77.114.116.* / 2011-07-14 10:47
Choruję na epi 11 lat. Od zawsze miałam problemy, w zasadzie ze wszystkim...
Z hobby(kochałam karate, ale lekarka całkowicie zabroniła mi sportu), ze znajomymi(bali się mnie i moich ataków), z pracą(CV mam świetne, dużo kursów i doświadczenie spore zdobyte w Anglii, bo tam epi nie jest żadną przeszkodą-mój błąd, że wróciłam, znajomość języka angielskiego i roczny staż z UP) i dopóki pracodawca nie wie na co mam umiarkowaną grupę wszystko jest ekstra ale z chwilą kiedy sprawdzi symbol nawet nie oddzwaniają:(...
Nie należy mi się renta, bo jestem zbyt zdrowa na rentę, z kolei jestem zbyt chora żeby zarabiać uczciwie?!I gdzie tutaj sprawiedliwość...PS. Chciałabym żeby ludzie tak zwani "eksperci" trochę pożyli z naszą chorobą...dużo by się wtedy pozmieniało...I może padaczkowcy-alkoholicy i w ogóle Ci wszyscy którzy są chorzy bo zachlali zdrowie to może oni przestaliby być określani jako ludzie chorzy...:(
Sąsiadka ma rentę, bo chlała całe życie dostała padaczki i na ZUS jej rentę dali....mnie odrzucili, a wyniki badań mam coraz to gorsze:(...POLSKIE REALIA...BANDA KRETYNÓW NA WYŻSZYCH STOŁKACH:(
Epi / 77.65.106.* / 2012-01-19 18:46
Witam
Ja tylko chciałam powiedzieć ,że również choruje na epi i może z dwa razy miałam rentę na chwile obecna mam tylko zasiłek a choruje już 17 lat :/ Mam duży żal do ZUS ,że dla nas chorych jest bardzo nie sprawiedliwy i nie wiem dlaczego jednak chciałabym żeby stało się kiedyś zadość uczynienie :))) dla tych wszystkich urzędasów
Pozdrawiam Serdecznie :)
wiwan / 2012-01-20 13:17 / Tysiącznik na forum
Wtrącę jedynie, że;
- przyznanie świadczenia ZUS to jednak decyzja dwutorowa- urzędnicza polegająca na sprawdzeniu uprawnień do świadczenia i jego wyliczenia ORAZ lekarska- lekarza orzecznika, a w razie skargi- komisji 3 lekarzy, która ocenia stan zdrowia i organizmu i wydaje orzeczenie ww świadczenia będące jedną z podstaw,
- epilepsja więc epilepsji nierówna, i zbyt łatwo szasta się 'niesprawiedliwością'.
- renta socjalna jest bardzo specyficznym świadczeniem ze względu na wymóg określenia kiedy powstała przyczyna niezdolności, a nie sama niezdolność i nawet w tym wątku jest mylona z rentą z tyt. niezdolności do pracy. Mimo identycznego stanu zdrowia w chwili starania się o świadczenie- decyzje mogą być zupełnie odmienne.
- faktem znamiennym jest, że przez lata raczej nie spotykało się zarzutów na niesprawiedliwość decyzji rentowych ZUS i że przez te lata dorobiliśmy się rzeszy rencistów, która plasuje nas na 1 miejscu w Europie jeśli chodzi o odsetek osób z orzeczoną niezdolnością w społeczeństwie.
Tajemnicą nie jest- że częściowo na skutek wyłudzeń, częściowo na przyzwolenie państwa- renta pełniła funkcję zasiłku dla bezrobotnych, gdy ruszyły przemiany gospodarcze w kraju.
Ekspertka / 2010-11-10 12:04
Renta socjalna należy się tylko osobom niezdolnym do pracy i samodzielnej egzystencji. Jest to świadczenie specjlne finansowane z budżetu państwa i dlatego jest mocno limitowane.

Jak to jest. Jak chorzy na epilepsję starają się o rentę socjalną to są chorzy, ale jak che im się ograniczyć prawo kierowania samochodami to uważają się za zdrowych ludzi.
Epi / 77.65.106.* / 2012-01-19 18:54
Witam
może i tak jest ,że jak się starają epi o rentę to są chory ale nie zapominajmy się ze tak robi co drugi chory ... jednak ja choruje 17 lat i jakoś nie jeżdżę autem nie mam prawa jazdy nie mam renty i żyje . A co drugi alkoholik ma rentę ale zaś po co mu ta renta skoro on przeznacza ją na alkohol różnie ludzie kombinują i uważam , że pani zapewne też kombinuje a tutaj nas tylko ładnie umoralnia :) najlepiej jest kogoś umoralniać a nie patrzeć na siebie
Prosze spojrzec na siebie
Pozdrawiam
marcin86950 / 178.36.103.* / 2010-10-16 19:44
masz chłopie racje zus to banda złodzieji..ja mam 24 lata a na epilepsje choruje 11 lat.miałem kiedyś rentę socjalną ale kiedy zakończyłem edukacje renta tez się skończyła i więcej już jej mi nie przyznano.choć zdolny do pracy za bardzo nie jestem w żadnym zakładzie pracy nie dostane bo mam padaczkę.a renty tez nie chcą dać. pozdrawiam.
skomentuj
Reklama

Najnowsze wpisy