Witam.
Mam palący problem i potrzebuję pomocy.Może Państwo zechcą mi pomóc i udzielić odpowiedzi na dręczące mnie pytania
moje sytacja jest następująca.Zamierzam na dniach kupić działkę.Obecny właściciel ma tych działek kilka i aby przejechać do kolejnych należy najpierw minąć jego 2 działki i moją (dalej jest jeszcze kilka działek) Sama działka ma 10 arów ale on chce żebym odkupiła jeszcze drogę (10 tyś zł)
początkowo ten pan mówił że w planie miała być droga o szerokości 10 metrów ale powiedział że tak szeroka droga jest niepotrzebna i będzie droga o szerokości 6 metrów a pozostałe 4 metry zostaną przyłączone do działek
teraz ten pan domaga się aby odkupić cały pas o szer. 10 metrów
czy może tego żądać?
ten cały zakup drogi wydaje mi się trochę niedorzeczny bo wydaje mi sie on jako właściciel (na razie wszystkich działek)nie może ich sprzedać bez drogi dojazdowej a przecież jeśli ja kupię tę drogę to mogę powiedzieć że chcę za to pieniądze i on może tych działek nie sprzedać lub sprzeda mniej korzystnie
czy jeśli nie kupię tej drogi to czy ja będę musiała ponosić jakieś koszty związane z utrzymaniem tej drogi
druga kwestia to taka czy będę musiała płacić jemu za przejazd koło jego działek(jeśli kupię tą drogę lub jeśli nie)?
Słyszałam też że szerokość drogi dojazdowej ustanowiona jest przepisami i jest zależna od ilości działek(chociaż 10 metrów szerokości to faktycznie dużo) więc czy samowolnie zmniejszając szerokość drogi z 10 metrów do 6 metrów jest możliwe?Słyszałam że można nie uzyskać pozwolenia na budowę...
za wszelką pomoc z góry dziękuję