Na skróty
Forum Forum ubezpieczeńInnedruk ZUS RMUA na urlopie wychowawczym

druk ZUS RMUA na urlopie wychowawczym

skomentuj
agullkaa / 2011-12-15 21:59
Witam
mam pytanie: czy jeżeli przebywam na urlopie wychowawczym, to pracodawca ma obowiązek
przesyłania mi druków ZUS RMUA? jeśli tak, to jaki przepis to reguluje?
Wyświetlaj:
wiwan / 2011-12-20 12:15 / Tysiącznik na forum
Ma obowiązek. Wynika to ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych- art.41 ust.8 i 9. Ale może to być dokument równoważny.
Od 2012- ma obowiązek tylko rocznego ( do końca lutego roku następnego) zbiorczego RMUA za poprzedni rok kalendarzowy. Chyba, że ubezpieczony/pracownik zażyczy sobie za konkretny miesiąc, ale nie dalszy niż poprzedni.
baniek / 2011-12-20 13:54
w sumie dobre rozwiązanie z tą RMUA na życzenie, tak nie bardzo rozumiałem po co marnować tyle papieru, ile pracodawca będzie miał czasu na to by nam ją wystawić od zgłoszenia?
wiwan / 2011-12-21 12:01 / Tysiącznik na forum
Tego nowela nie wskazuje. Ustawa przed nią zresztą też. Logiczne, że jak najwcześniej, ale nie później niż 30 dni od ostatniego raportu, bo wtedy prawo do świadczeń wygasa i w poradni, szpitalu nie mają wiedzy, czy poprzedni RMUA nie jest ostatnim, bo zatrudnienie ustało.

Marnowanie owszem, ale tylko w przypadku tych, którzy mają ubezpieczenie również z innego tytułu, albo konsekwentnie korzystają z komercyjnej służby zdrowia.

Ale z drugiej strony prościej jest w kadrach w dniu opłacania składek wydrukować raporty wszystkim ubezpieczonym i na miesiąc zamknąć sprawę ubezpieczeń, niż żeby co drugi dzień przychodził kolejny pracownik z żądaniem RMUA....
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy