Na skróty
Forum Forum inwestycyjnePortfelKomentarze do portfela "needle"

Komentarze do portfela "needle"

skomentuj
Money.pl / 83.24.129.* / 2007-06-19 13:13
Wyświetlaj:
wykresyGieldowe / 2012-05-25 21:47 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
i już dziś cotygodniowy wpis. Z optymizmem to ostatnio cienko.

http://wykresygieldowe.bblog.pl/wpis,zycie;pod;krawiedza,78638.html
needle / 2012-05-24 15:16 / portfel / Bez rangi
czym bardziej rosnie Dwudziesty tym mocniej moje akcje spadają
,,,i gdzie tu sprawiedliwość...? że o prawie nie wspomnę;)
needle / 2012-05-24 18:44 / portfel / Bez rangi
tylko spadł...moje akcje ===> up :-)
needle / 2012-05-24 13:50 / portfel / Bez rangi
Niedoceniany sukces eksportowy polskiej gospodarki

Pokutuje przekonanie, że eksport jest piętą achillesową polskiej gospodarki. System rynkowy przyniósł w tym zakresie ogromne zmiany, które nie są powszechnie spostrzegane i doceniane. Analiza danych statystycznych pokazuje, że obecnie eksport w Polsce, jako element gospodarki, osiągnął znaczenie i poziom nieodbiegające od norm europejskich czy światowych.

fot. Shutterstock

Jest faktem, że w PRL-u, a także na początku transformacji, eksport pozostawał na marginesie życia gospodarczego. W gospodarce centralnie planowanej w eksporcie nie był stosowany rachunek efektowności ekonomicznej, eksporterzy byli wskazywani przez centralnego planistę. Głównym odbiorcą produkcji był chłonny rynek
krajowy pozostający w permanentnym niedoborze. W 1985 roku wartość polskiego eksportu na 1 mieszkańca wynosiła 380 dolarów, a 10 lat później niewiele więcej, bo 593 dolary.

Przyspieszenie wzrostu eksportu nastąpiło po 2000 r. W dużej mierze wynikało ono z tego, że inwestorzy zagraniczni po nasyceniu wyprodukowanymi towarami wygłodniałego
rynku krajowego rozpoczęli ekspansję na rynki zagraniczne. W 2005 roku wartość eksportu per capita osiągnęła 2300 dolarów, a w 2010 roku 4184 dolary. Średnia dla świata wyniosła w 2010 roku 2052 dolary, dwa razy więcej niż w 2000 roku. W latach 1990 - 2010 wartość polskiego eksportu wzrosła sześciokrotnie, licząc w cenach stałych.

http://tnij.com/kHjVu

Co o tym sądzicie...?
Wybaczcie (gł. Ty Anonimie_03), ale trudno mi uwierzyć w PiSowską propagandę, że obecny rząd wyprzedaje kraj, źle zarządza majątkiem, że wszystko to kreatywna ksiągowość, że rządzą od zawsze sami żydzi (SAMI!), że za kilka/naście lat nie będzie na emerytury , a scenariusz grecki to będzie i tak dla nas najlepsza opcja jaka się może przytrafić itd
No nie wierzę; jakiś taki niedowierzający jestem od maleńkości ;-(
Pamiętam jak braliśmy po giełdowych tyłkach gdy padał Meksyk, Rosja ogłaszała niewypłacalność, Argentynie nie starczało i gdzie indziej źle sie działo...
...u nas spadało, choć nic się nie działo
Nadal się nie dzieje, bo większe kłopoty ma choćby Francja, (świadomie pomijam państwa baseny M, Śródziemnego)

Myślę, że spotka nas premia za to...
...tylko trzeba poczekać
Zauważyłem, że dobre papiery nie spadają wraz z indeksami i aż żal się z nimi rozstawać,
jeśli nie spadają teraz to wzrosną jeszcze mocno przy dobrzej koniunkturze...
KILKUKROTNIE!
a marne...?
cóż, też mam takich sporo...ale czy warto je teraz upłynniać...?
nie jestem specjalnie przekonany
teraz...? już wiele nie powinny spaść, bo niektórymi to nawet już nikt nie chce handlować...
wykresyGieldowe / 2012-05-24 21:00 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Eksport to tylko pół historii.
Taki przykład. Firma importuje elektronikę za 98 zł, nakleja nalepkę i wysyła dalej za 100 zł. Ile wynosi eksport ? 100 zł. Ile wynosi wartość dodana ? niewiele. Przykład wcale nie jest tak bardzo akstrakcyjny. (dlatego m.in. WTO pracuje nad nowymi definicjami handlu zagranicznego)

Drugie pół historii to import. W Polsce export towarów to 500 mld zł, ale import to 540 mld zł. Licząc towary, usługi i dochody, deficyt handlowy wynosił, w 2010 roku, 65 mld zł. Prędzej czy później, Polacy będą musieli zagranicy te pieniądze oddać.
needle / 2012-05-24 21:51 / portfel / Bez rangi
No fajnie...
...ale trzeba było to napisać 6-7 lat wstecz, gdy wydźwięk był jednoznacznie dla nas niekorzystny...
Wówczas miałoby znaczenie...
Pooh nl. / 77.114.199.* / 2012-05-24 22:02
Anonim - jakos wygodnie zapomina/sz/ o rosnacym eksporcie w stosunku do importu. Oslabienie zlotowki tez swoje zrobi. Ponadto szeroko pojeta chinszczyzna rowniez zdrozala - bedzie mniejszy popyt wewnetrzny, co bardzo fajnie poprawi bilans handlowy.
Pzdr. Q
wykresyGieldowe / 2012-05-25 07:58 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Oczywiście, spadająca złotówka poprawia opłacałnosć eksportu (głownie żywności). Zbilansowanie handlu będzie gdzieś w okolicy 1 euro = 5 zł.

Trezba powiedzieć, że spadek złotówki będzie prowadził do poprawy bilansu (zdrowienia gospodarki) ale też do obniżenia standardu życia.
needle / 2012-05-25 11:33 / portfel / Bez rangi
Ja się nie spodziewam dalszego osłabienia złocisza, a szczególnie do PLN i to w kontekście Euro!
[
Pooh nl. / 77.114.235.* / 2012-05-25 10:30
Z tym standardem życia bym nie przesadzał.
Bańka silnego złocisza spowodowała import nikomu niepotrzebnego badziewia, które ludzie kupowali na zasadzie "dobre bo tanie".
Obecnie trend w handlu zaczyna przybierać postać 'value for money'. Po prostu ludzie zaczynają myśleć - przestaje istnieć trend zakupów bez większego zastanowienia.
Więc patrząc na społeczeństwo "od środka" i przez pryzmat oferty na półkach osłabienie złotówki niespecjalnie mnie martwi./jako obywatela tego dziwnego kraju, nie ekonomistę ;)/.
Natomiast jako strzał w stopę oceniam ostatnie poczynania RPP - faktycznie ludki myślą w kategoriach "wyższa inflacja - wajcha ze stopami w górę" /copyrights - Anonim03 ;)/. Innymi słowy: na kredycie zarówno walutowym jak i złotowym - zawsze wp..l ...
Pzdr.Q
wykresyGieldowe / 2012-05-25 18:01 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Nie do końca. Polskim hitem exportowym jest żywność. Im słabsza złotówka, tym bardziej w Polsce żywność będzie drożała, i tym bardziej, na krajowy rynek będzie robiona z odpadkow.
Pooh nl. / 46.169.149.* / 2012-05-26 00:47
będzie robiona z odpadkow.
Przesadziłeś. O ile wiele rzeczy w tym kraju mnie wqrwia, o rynek żywności jestem spokojny.
Część żarcia już jest robiona z odpadków, nawet 1 spółka notowana zrobiła klopsiki, w których jest tylko mięso mechanicznie oddzielone od kości, czyli odpadki.
/Nie zachowałem etykiety na potrzeby procesu sądowego, więc nazwy nie podam ;)/
I zawsze znajdą się ludzie, którzy sugerując się ceną takie świństwo kupią. /BTW- dobre żarcie nie musi być drogie - bieda głupoty, /czyli jedzenia takiego świństwa/, nie tłumaczy/
Ale:
Obserwując rynek /półki sklepowe i ludzi/ dochodzę do wniosku, że duch i smak w narodzie nie zginęły. Po prostu - w wypadku, kiedy żywność gotowa jest zbyt droga, ludzie kupują surowiec, często od producenta, i sami sobie robią żarcie lub też lukę rynkową wypełnia lokalny zakład np. masarski.
Musisz wiedzieć, że obecnie każdy ma jakiegoś znajomego, który piecze chleb - trend na samodzielny wypiek jest niesamowity. Cieszą też dobre wyniki sprzedaży browarów regionalnych - przed długim weekendem majowym ucieszył me oko widok ogołoconego do ZERA regału z piwami lokalnymi, przy zapełnionym, stojącym obok regale z piwnopodobnym świństwem, szeroko reklamowanym w TV ;).
Wpadnij znowu do tego dziwnego kraju, machniemy parę browarków czy też spirytualiów dobrej jakości - o spożywce mogę opowiadać długo. :)
Pozdrówka. Q
needle / 2012-05-25 11:34 / portfel / Bez rangi
cytat]
Natomiast jako strzał w stopę oceniam ostatnie poczynania RPP - faktycznie ludki myślą w kategoriach
"wyższa inflacja - wajcha ze stopami w górę

nie śledziłem ostatnio tych spraw...
NAPRAWDĘ podnieśli...?
mam nadzieję, że nie więcej niż minimum, bo to dla mnie też nie jest zrozumiałe
Pooh nl. / 46.169.149.* / 2012-05-25 11:58
NAPRAWDĘ podnieśli...
A i owszem. Kredyt hipo w ojro to obecnie oprocentowanie rzędu 3% przy dość dużej marży, w PLN x2, przy marży minimalnej.
Dziwne, że zdecydowali się na taki krok - budowlanka, delikatnie powiedziawszy, nie ma się najlepiej. A próba manipulacji kursem PLN przy użyciu stóp procentowych wskazywałaby na naiwne myślenie...
wykresyGieldowe / 2012-05-25 18:02 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
to był akt miłosierdzia. Po co ma się budowlanka męczyć :-)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mizerykordia
Pooh nl. / 46.169.149.* / 2012-05-26 00:50
Anonim, jeżeli ktoś "Krzyżaków" czytał, to wiki niepotrzebna ;)
needle / 2012-05-25 12:17 / portfel / Bez rangi

próba manipulacji kursem PLN przy użyciu stóp procentowych wskazywałaby na naiwne
myślenie...

to coś innego musi być...!
manny nie logo / 188.33.133.* / 2012-05-23 23:16
Poniżej wklejam swoje wcześniejsze posty ponieważ mało się udzielam. W lutym sprzedałem większość swoich akcji z niewielkim zyskiem. Skala zysków jest u mnie na granicy sensu bycia na GPW. Obecnie zastanawiam się czy nie odkupić. Za tą decyzją nie przemawia jednak ostatnie zachowanie Wigów tzn. duże obroty na spadkach a małe na wzrostach. Najlepiej widać to na wykresie, na którym niebieskie kreski zostały wprowadzone w 2007 roku i się nie zmieniają.

http://i.imgur.com/k0BZp.png

Ponieważ przekroczyliśmy ostatnio drugą od dołu niebieską dorysowałem czerwoną linię w celu zobrazowanie możliwego scenariusza. Ponieważ znowu jesteśmy na rozstaju dróg dalsze spadki w najbliższych dniach mogą zapowiadać 1700 na wig20.
Cóż, chyba należy spodziewać się dobrych momentów do zakupów.

Pozdrawiam wszystkich czytających, poniżej wcześniejsze prognozy.

manny nie logo 2012-02-23
Sprzedałem również inne akcje m.in. KGHM. Cóż lepiej zrealizować niewielkie zyski niż ...
Co do szerokiego rynku nie wiem czy nie przegrzaliśmy się trochę.
Wykres KGHM można by nazwać "na rozstaju dróg"
Na WIG20 w zasadzie bez zmian - trend boczny od kilku miesięcy.
W USA szczyty były. Więc moim skromnym zdaniem może być realizacja zysków.

manny / 2011-12-09 23:10
... Na tej podstawie uważam, że obecnie nie ma warunków na trwałe przebicie 2300 na WIG20. Zastanawia mnie kwestia polskich obligacji, które ostatnio dobrze sobie radziły i kwestia naszej waluty.

manny / 2011-09-28 00:29 usuń
Chyba za wcześniej odgwizdujecie hossę. Kanclerz Niemiec uspokoiła rynki ale to nie koniec problemów tylko przerwa. Na początku sierpnia pisałem: "Wiec odwiedziny ok. 2300, kupimy KGHM po 140 i zarobimy:) może w końcu. Nie chce narazie myśleć o innym scenariuszu." Jednak ja czekam. Warunków do trwałych wzrostów moim zdaniem nie ma więc będą jeszcze spadki.
needle / 2012-05-24 10:51 / portfel / Bez rangi
No i dobrze...
po co pisać od nowa jak wszystko stare jest aktualne;-)

pozdro
IGła
nygusy do roboty po 80 tce / 87.105.35.* / 2012-05-23 20:54
a czy pan NEEDLE może wytłumaczyć dlaczego moja żona która urodziła i wychowuje 2 dzieci i przez to ma cały czas 4 razy takie wydatki ma potem powiedzieć swoim dzieciom żeby podcierały takiego starego p********* jak ty i płaciły na jego emeryturę ,

Węgrzy już idą po rozum do głowy , kto ma dzieci będzie miał wyższą emeryturę , a pan mądra głowa niech z********* do końca życia jak nie ma dzieci i nie posmakował tego LUKSUSU ciężkiej pracy i wyrzeczeń latami
lukaszwych.niel. / 94.42.202.* / 2012-05-24 10:55
oj ucisz się wreszcie, trzeba było się uczyć a nie marudzisz ciągle.
w szkole trzeba było lekko głową popracować to byś nie musiał/a wyrzekać się latami i swoich żali przelewać na to forum.
Dzieci też nikt ci nie kazał robić, jak dla ciebie dzieci to luksus ciężka praca i wyrzeczenia latmi w zamian za NIC to trzeba było sobie darować.
Brydzia przestań wreszcie faceta udawać, żaden facet tak nie pisze.
needle / 2012-05-24 11:40 / portfel / Bez rangi
Mnie to się nawet nie chciało odpowiadać, bo zakładam, że my się tu wszyscy możemy spierać w dowolnej sprawie (wolałbym, aby miała jakieś podłoże ekonomiczne lub choćby otoczkę;-) i możemy się nie zgadzać NIGDY, to nie jest problem
Problemem są np. niepracujące kobiety (jak moja sąsiadka), które fiksują gdy już dziecko wydoroślało, i robić w zasadzie nie ma już czego
Problemem są ludzie pobierający długoterminowo zasiłki bo to ani im, ani Państwu nie pomoże
Problemem są politycy wzywający do rozwiązań populistycznych (ostatnio jeden zaproponował 17 województwo, skoro powinno być max 12) obciążającyxch budżet i ci, którzy dla chwilowego komfortu są w stanie to realizować!:/
Zastanawiałem sie także skąd miałbym dostawać tą emeryturę...z trzymania (handlu) akcji...? ale się nie wtrącałem

żaden facet tak nie pisze.

przedwczoraj spać nie mogłem i obejrzałem program o trzeciej płci w kilku krajach (Samoa, Albania, Indie, Iran)
W Albanii jest (niewielka) grupa kobiet, które za młody zostały deklaratywnie mężczyznami, tzn zaprzysięgły abstynencję seksualna i zaczeły upodabniać sie do mężczyzn, którzy mają w tak konserwatywnych społeczeństwach o wiele większe prawa.
Wynikało to nie z dewiacji czy choroby, ale z potrzeby gdy np. kilkunastoletnia dziewczynka zostawała sierotą a miała jeszcze młodsze rodzeństwo. Takie kobiety pracowały w kopalniach, na budowach ubierały się jak faceci, paliły...i bywało, że zostawały nawet szefami klanów!

Niby facet...a jednak baba ;-))
NO I CO PANIE mieszkanie w BLOKu KOMUNISTYCZNYM złe / 87.105.35.* / 2012-05-23 20:46
Wydaje się też, że trend jest niezagrożony chyba, że do władzy dojdzie neokomunista Palikot i będzie budował fabryki za państwowe pieniądze wespół z tymi (a lewa i prawa) co go chcę w rozdawnictwie przelicytować...

...ale to już w Waszych rękach...

a A TO CIEKAWE , ALE KGHM , PKO BP , BOGDANKA , PGE , TAURON ,JSW , AZOTY TARNÓW , PZU jakoś komunistyczne za państwowe a ZYSKI ROBIĄ REKORDOWE I DYWIDENDY REKORDOWE , a te prywatne firmy budujące drogi to jakoś bankrutują
wykresyGieldowe / 2012-05-22 23:13 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Witam.
Wygląda na to, że giełda w USA sama się podnosi, bez interwencji. Drożeją akcje (umiarkowanie), wzmacnia się dolar, słabną surowce.

Metale kolorowe wyglądają jak przed wodospadem. Ten wodospad odbije się i na giełdzie - w Polsce możliwe są większe turbulencje poprzez KGHM, ktory będzie kulą u nogi.
needle / 2012-05-23 11:13 / portfel / Bez rangi
Ja to widzę, że wszystko odbija się na nas (Irlandoa, Grecja, Japonia, PLN)
Dlatego trzymmam akcje, bo wiem, ze jak kiedyś juz ruszy to zarobię!
needle / 2012-05-23 15:26 / portfel / Bez rangi
Bovespa już na (+), dobrze będzie i u nas..., kwestia czasu;-)
needle / 2012-05-23 18:54 / portfel / Bez rangi
Z tym, że jeszcze nie dziś...
wspomniany indeks już 3,3 (-) ...
wykresyGieldowe / 2012-05-23 18:57 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
możesz wyobrazić sobie miedź po 60 dych ? KGHM będzie wtedy, przez dekady, nierentowny.
needle / 2012-05-24 10:48 / portfel / Bez rangi
Cóż, mogę sobie wyobrazić znacznie niższe ceny!; w końcy widziałem je ledwie 3 lata wstecz, a w 2002 rekomendowałem jakiejś starszej (ale nowej) klientce kupno tego waloru i z gwarancją, że będzie minimu 3,5 x droższy...;-)
Teraz już obcym nie rekomenduje niczego, ...choć wzrost był o wiele wyższy
needle / 2012-05-24 10:50 / portfel / Bez rangi
Z tym, że przyszło mi do głowy, iż tam mogą jeszcze zaoszczędzić na płacach, myślę, że nawet 60% a i tak jeszcze ludzie będą dostawać robotę w koncernie po znajomości...
needle / 2012-05-22 10:25 / portfel / Bez rangi
Ogłoszono wczoraj, że będzie wezwanie na 2/3 miliona akcji po 14 PLN
Wyda3ałoby się, że cena powinna rosnąc w kierunku wezwania
Wydawałoby się, że powinien być jakiś ruch...
tymczasem nic się nie dzieje poza tym, że cena spada

i bądź tu mądry akcjonariuszu...
needle / 2012-05-21 13:18 / portfel / Bez rangi
po tylu latach to już wkracza rutyna, jak w starym małżeństwie
...bywają uniesienia i wtopy, ale jakoś idzie do przodu...
needle / 2012-05-21 10:24 / portfel / Bez rangi
strajki na giełdzie...?
żałoba jakaś...??
nikomu się nie chce handlować w taki upał...???
święto jakieś...????
zlikwidowali GPW i wracamy do czasów komuny...?????:/
needle / 2012-05-21 10:25 / portfel / Bez rangi
a może Stooq mi się zbiesił...?????? :-((
needle / 2012-05-21 11:36 / portfel / Bez rangi
już ze Stooq'iem jest ok...
...i z akcjami także;-)
wykresyGieldowe / 2012-05-18 19:21 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
i weekendowy wpis już dzisiaj:
http://wykresygieldowe.bblog.pl/wpis,na;krawedzi,78226.html
tomtay / 2012-05-18 22:25 / Bez rangi
Mocne :)
Na stacjach benzynowych "we Warszawie" etylina 95 kosztuje 5.95, natomiast etylina 98 stoi 5.99, nigdy nie widziałem tak nieznacznej granicy pomiędzy owymi etylinami. Reasumując nie ma chętnego, który pierwszy pokaże szóstkę z przodu, a to znaczy, oczywiście moim zdaniem, że jak pokażą to od razu 6.20-6.30 i hulaj dusza, bo następną granicą psychologiczną będzie 7zł. za litr paliwa, a to gospodarce nie wróży :) Przy kosztach pracy i cenach transportu to jest dramat!
wiadomo kto / 89.70.45.* / 2012-05-18 23:52
nie wiem co się stało, ale u mnie 5,65
needle / 2012-05-18 22:28 / portfel / Bez rangi
ja już kończę tydzień i teraz czas na extrarelax
wybaczcie, że nic nie dodam, bo inne sprawy mam w głowie ;-)
wykresyGieldowe / 2012-05-18 09:04 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
No to mamy na wigu lukę przełamania trendu bocznego. Jeżeli pójdzie dalej, to w kraju będzie rewolucja.
lukaszwych.niel. / 94.42.202.* / 2012-05-18 12:47
wydaje mi się, że nie w tym ruchu, za dużo spadków było żeby 1 ruchem mieli pokonać tak ważne wsparcie. Przynajmniej ja gram że będzie jakieś odbicie.
needle / 2012-05-18 10:04 / portfel / Bez rangi
Ależ rewolucje nie dzieją się od spadku indeksów...
wykresyGieldowe / 2012-05-18 10:19 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
tylko od wzrostu cen przenicy bądź benzyny.
wykresyGieldowe / 2012-05-18 10:24 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
warto przy tym zaznaczyć, że VIX wygląda zupełnie inaczej niż rok temu przed wyprzedarza. Dlatego spodziewam się, że obecne zwirowanie skończy się relatywnie szybko (w przeciągu tygodnia)

http://finance.yahoo.com/q/ta?s=^VIX&t=1y&l=on&z=l&q=c&p=m200%2Cm100%2Cm50%2Cm20&a=&c=
needle / 2012-05-18 11:59 / portfel / Bez rangi
ale jak będa spadać indeksy to trudno się spodziewać podwyżek cen ropy
wykresyGieldowe / 2012-05-18 12:07 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
to oczywiście zależy, czy ceny ropy będą spadały szybciej niż dana waluta wobec dolara.

Póki co wygląda, że niedźwiedzie potkęły się o własne nogi nie potrafią zrobić prawdziwej paniki z obecnej bessowej luki.
needle / 2012-05-18 00:03 / portfel / Bez rangi
czy tu giną posty od przedwczoraj...?
nie moje...Wasze!
lukaszwych.niel / 77.254.45.* / 2012-05-16 16:37
dziś dzień wiekszych zakupów był, sporo PKO bp kupiłem i troche taurona, ale dołków nie złapałem bo i logować się nie miałem czasu. pko bp 31 a tauron 4.2. tzn. licze że to luka wyczerpania była i troche wzrostów nas czeka.
wykresyGieldowe / 2012-05-16 19:17 / Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
a co oni eksportują ?
lukaszwych.niel. / 94.42.202.* / 2012-05-17 08:59
wiekszośc kasy mam radpolu a on dużo ekportuje, taruon to wycena i w przyszłości pełne uwolnienie ceny energii a pko bp jest tanie i wg. mnie nawet przy obecnych cenach bankow jest 30% taniej.
needle / 2012-05-17 10:12 / portfel / Bez rangi
Sytuacja -jak się wydaje- jest taka, że teraz się wyprzedają, a zaraz będą kupować
I to co Ty masz i to co ja i inne rzeczy
Obserwuję (nieprzypadkowo;-) Ciecha; jak tylko trochę spadnie na niewielkich obrotach to zaraz są wzrosty na dużych
Co to może znaczyć...?
Ktoś duży chce to mieć, a małych wyganiają z tego papierka niskie rekomendacje

Innymi słowami wzrosty będą, ale wieszczą różni ludzie, że niezbyt długo potrwają.
Kto straci, kto zyska...? Nie wiem tego

Obiektywnie rzecz biorąc jeśli spojrzymy na wzrost PKB u sąsiadów np. W Niemczech , na Litwie czy Słowacji w ciągu ostatnich 5 lat i to zsumujemy to się okaże że marnie to wygląda, a u nas nie; jak będzie bessa to się nie uchronimy, ale jak będzie tylko korekta to możemy nie odczuć specjalnie.
Wydaje się też, że trend jest niezagrożony chyba, że do władzy dojdzie neokomunista Palikot i będzie budował fabryki za państwowe pieniądze wespół z tymi (a lewa i prawa) co go chcę w rozdawnictwie przelicytować...
...ale to już w Waszych rękach...
lukaszwych.niel / 77.254.45.* / 2012-05-16 16:37
choc luka dziś już zamknięta wiec zobaczymy co z tego wyjdzie.
lukaszwych.niel / 77.254.34.* / 2012-05-16 18:57
co do wolumenu to był skokowo większy niż ostatnio i moim zdaniem raczej oznaczał akumulacje, w krótkim terminie moim zdaniem może być troche wzrostów, natomiast w średnim nie mam pojęcia co będzie.
lukaszwych.niel / 77.254.34.* / 2012-05-16 18:58
nie ten wątek ;)
needle / 2012-05-16 15:26 / portfel / Bez rangi
http://tnij.com/itwGF

może żadna nowośc
może żadne rewelacje
...ale przeczytać warto...

odświeżyłem WŁASNY i dodałem (+) ===> Inwestorowi Dodge'owi ;-)

dobranocka
IGła
do początku nowsze
1 2 3 4 5 +25 +50
skomentuj
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy