zostałem niedawno zatrudniony, muszę zdecydować się teraz na OFE, nie bardzo wierzę w tę
instytucję, ale jak trzeba wybrać to trzeba, myślę o Generali, co sądzicie o tym funduszu?
buśka
/ 89.70.23.* / 2012-04-17 22:31
Myślę, że akurat Generali to jedno z lepszych wyjść. opcji losowania wogóle nie biorę pod uwagę... dziwię się że niektórzy wogóle się tymi sprawami nie interesują.
eme
/ 77.253.177.* / 2012-04-25 10:28
Pikson
/ 85.222.86.* / 2012-03-20 15:11
No, w Generali przynajmniej jesteś ze wszystkim na bieżąco. A taka postawa, że za mnie wylosują jest najgorsza z możliwych - nawet nie masz prawa do narzekania. Już lepiej choćby do Generali wziąć i będzie sto razy lepiej.
buśka
/ 89.72.29.* / 2012-03-15 13:54
Mój mąż jest zadowolony, ma systematycznie informację o zgromadzonym kapitale. ja należę do innego ale nosze się za zamiarem przejścia właśnie do Generali.
tańczący_z_fundami
/ 195.149.64.* / 2012-03-16 09:20
Systematyczne informacje o tzw. "kapitale" dostaje każdy w dowolnym OFE. A z czego mąz ma być zadowolony ? Dostaje juz porządną emeryturę z tego co mu zabrali że się cieszy ? czy cieszy się z otrzymywanego raz do roku papierka na których ktoś nasmarował jakies liczby ?
Natomiast Twoje zamiary są błędne z punktu widzenia bezpieczeństwa. Ponieważ oszczędzanie na emeryturę nalezy dywersyfikować, czyli oboje małżonkowie powinni wybrać różne OFE. Co prawda rząd w swojej durnocie nie zezwolił swoim barankom do strzyżenia na dywersyfikowanie oszczędności poprzez wybór np. 6 albo 7-iu albo wszystkich OFE naraz poprzez podział przymusowej składki, a w swoim bezczelnym chamstwie nie zezwolił na dywersyfikację poza OFE ale przynajmniej ci durni łaskawcy z rządu zezwolili małżeństwu na wybór różnych OFE. Chociaz z drugiej strony OFE zostaną zlikwidowane to pewne, a najprawdopodobniej juz w obecnej kadencji sejmu tak więc niedługo i tak nie bedzie o czym mówić. Ale przynajmniej warto sobie wpoić pojęcie dywersyfikacji i na czym polega i po co sie ją robi.
doreczek
/ 89.229.223.* / 2011-12-15 20:47
tez mam podobny problem, musze wybrac fundusz a wole go sama wybrac i moc miec tylko do siebie pozniej pretensje niz do zusu, swoja droga fundusz zawsze mozna zmienic w zaleznosci od umowy ;p
tańczacy_z_fundami
/ 195.149.64.* / 2012-03-15 15:22
jakieś dziwne podejście masz - jak MUSISZ wybrać - to co to za WYBÓR ? ZUS tez musisz wybrać i co w związku z tym ?
A przy tym podejście że potem będziesz miała pretensje do siebie jest śmieszne. Jak mozna mieć pretensje do siebie skoro MUSZĘ wybrać OFE ? Pretensje trzeba mieć do tych durniów którzy rządzaą Polską !
miałam wybrać OFE, stwierdziłam, że nie ma to najmniejszego sensu, bo wszystkie OFE są warte tyle samo, także zdałam się na los, ZUS wybrał za mnie, ale jeszcze nie poinformował mnie co też mi wylosował...
Reklama