Na skróty
Forum Forum inwestycyjneFunduszeopinie o multi pin aegon 2008

opinie o multi pin aegon 2008

skomentuj
po / 85.222.8.* / 2008-11-14 20:12
co sądzicie o powyższym programie??? warto???

pozdr
Wyświetlaj:
anna 21 / 83.25.213.* / 2012-01-25 14:09
cóż, mam różne produkty tej firmy, od paru lat również program multi pin aegon 2008 plus. Jestem b. zadowolona, mimo zawirowań mam na rach 12% zysku, wgląd do tego co się z moim rachunkiem dzieje i możliwość szybkiej, samodzielnej reakcji, jeśli są spadki. Do kompletu korzystam z konta dodatkowego, gdzie zawsze zbieram na wakacje. Podatek belki nie funkcjonuje w okresie akumulacji, jest pobierany tylko na koncu, od kwoty, którą akurat wybieramy, więc to jest inna kwota, niż ta, pobierana w banku, co roku:)
wojtus1957 / 83.4.126.* / 2012-03-19 14:02
Jestem niestety nieszczęśliwym posiadaczem Multi Programu INwestycyjnego AEGON
Doradca z firmy PDF zaczarował mnie że będzie pięknie nawet przy zawirowaniach giełdowych.Inwestuję przez pięć lat po 10000 zł rocznie czyli na dzień dzisiejszy wpłaciłem 50000zł jak inwestował doradca z PDF uciekło mi z konta 3 000 zł od pół roku sam inwestuję na różne fundusze i wreszcie przekroczyłem 50000 zł .Jeżeli bym te pieniądze zainwestował w Banku na zwykłe konto przyrost byłby ok 4000 zł a ja po 5 latach mam przyrostu 8 00 zł
Na dodatek tego nie mogę wycofać kasy bo straty byłyby olbrzymie.
Oczywiście ktoś znowu powie lub napisze na forach kolejny niewykształciuch finansowy -ma rację ale ja zaufałem doradcy FINANSOWEMUa nie proszę o wybaczenie sprzątaczce.Pozdrawiam wojtus
kaskawd / 178.37.179.* / 2012-01-25 16:27
Agent dyżurny znów na posterunku.
Widmo / 87.99.113.* / 2011-10-21 11:17
u mnie też pięknie na początku pani opowiadała, że będzie się ze mną kontaktować i doradzać w co inwestować, no i że nie ma tu podatku belki. oczywiście teraz wszyscy z aegonu mają mnie głęboko w d ... a jak się okazało te środki nie są zwolnione z podatku belki
wawkaaaaa / 213.195.185.* / 2011-03-15 18:53
nie warto... człowieku ogarnij się...
Pan Ł. / 193.105.202.* / 2011-03-09 13:41
Swoja opinie wyraziłem w odpowiedzi na obiekcje odnośnie spadków inwestycyjnych w ostanich latach trwania produktu. Dodam tylko, że mało która firma oferuje możliwość rozwiazania umowy w przeciągu 60 dni od zawarcia w przypadku niezadowolenia klienta z oferowanej usługi (warto czytać warunki ogólne - polecam) i tym samym mogę obalić mit o jakimkolwiek naciąganiu klientów. Świetny produkt w czasach promocyjnch cen na rynkach kapitałowych. Podrawiam wypowiadającego się w temacie Pana Sz. z treści komentarza zgaduję kim Pan jest i chylę czoła, gdyż miałem przyjemność pracować w jednym odziale w Chorzowie z Panem w 2008 roku. Szkoda, że teraz jest Pan na drugim końcu Polski bo zawsze udzielał Pan cennych wskazówek. Wszystkich zainteresowanych fachową i żetelną informacją na tematy produktów inwestycyjnych zapraszam do korespondencji na maila, bo to nic nie kosztuje - aegon1981@wp.pl
inwestujacy od roku / 87.205.171.* / 2010-12-14 18:35
no aj tez posiadam ten program od roku akurat i mysle ze w tym tez sęk że jestem zadowolony a no bo po kryzysie jesli ktos ma tem program od 2007 roku i nikt mu mie pomagał w prowadzeniu tego a sam się na tym nie znał to za pewne jest w plecy jak większość ludzi po kryzzysie. ja mam ten program od doradcy z firmy efect gosc obiecal 8 procent no i te 8 procent prawie jest ale tez i bezpiecznie inwestuje . gość co miesiąc przysyła mi portfel 10 fundusz w ktore ja pakuje pieniądze portwel ten ustala jakis tam ich doradca inwestycyjny zdaje sie ze pan alfred adamiec z tego co pamietam no i powiem ze nie trace od poczatku zarabiam na oplaty i pare zloty jeszcze zostaje jestem zadowolony tym bardziej ze mam tym stworzyc kapital który w przyszłości ma mi przynieść wieksza kase . polecam ten program jak najbardziej tyle ze troche trzeba tego pilnowac zreszta to sa pieniadze ich trzeba pilnowac mój doradca z efect mi w tym pomaga dla mnie jest super
Morgenstern / 91.189.72.* / 2010-12-11 19:45
Chciałbym podzielić się moimi kilkuletnimi doświadczeniami z tym programem Aegon`u. Nie jestem ekonomistą, tylko kombinatorem - ryzykantem. Kiedyś spotkałem w moim życiu pewnego człowieka, który mi to zaproponował. Ładnie opowiadał i przedstawiał dowody. Nabrałem się. Na początek było 200zł miesięcznie. Teraz wpłacam 210 zł co miesiąc. Obiecywał 10% zysk oraz pomoc w prowadzeniu inwestycji. Po kilku miesiącach były niewielkie straty, a pomocy żadnej. Gdybym spotkał wtedy tego gościa, co mi to zaproponował, to nie wiem, czy nie dostałby w ryj. Po roku bycia w tym wyszedłem na zero, czyli bez strat i zysków. Obecnie mam zysk. Nie jest on wielki, ale zauważyłem, że jest. Napewno nie 10%. Najważniejsze, że nie przynosi mi strat. Za kilka lat wpłacania uważam, że wyjdę na swoje. Należy też oczywiście zauważyć, że przeszedł kryzys na rynkach. Teraz czekają nas lepsze czasy.
pan SZ / 194.63.131.* / 2010-10-05 13:47
PRZEDE WSZYSTKIM BRAWA DLA KONKURENCJI Z MBANK ITP ZA ICH SPORY UDZIAL W KOMENTARZACH DOTYCZACYCH PRODUKTU FIRMY AEGON ROZUMIE KAZDY BRONI SWOJEGO . JESLI O CZYMS SIE GLOSNO KRZYCZY ZAROWNO NEGATYWNIE JAK I POZYTYWNIE TO COS W TYM JEST ALE O TYM OPOWIEM POTEM. Inwestowaniem zajmuję się zawodowo właściwie od początku ich istnienia na rynku w Polsce. Pracowałem i pracuję również dla firm zagranicznych gdzie oferowane sa identyczne produkty jak te dostepne na naszym rynku. Tam takie programy istnieja juz dziesiatki lat w mniej lub bardziej zmienionej formie ale zasada ich dzialanie jest wlasciwie taka sama. Tu nasuwa sie juz pierwszy wniosek. Czy sadzicie, że gdyby takie programy nie przynosiły wymiernych efektów inwestycyjnych i jedynie pogwiększały by rzeszą "oszukanych klientów" to miały by prawo bytu przez tyle dekad? Tam rodzina nowo narodzonego człowieka zakłąda mu pierwszy program inwestycyjny który likwiduje gdy osiąga dojrzałość by mieć niezbędne środki na opłącenie studiów. U nas natomiast nastała moda na zaciąganie kredytów studenckich bo nie ma wystarcającej zgromadzonej sumy na taką inwestycje jak szkoła. Kolejne programy zakłądane są by zgromadzić niezbędny kapitał na własne mieszkanie, samochód itd lub by przyajmniej częściowo wypełnić niedobór finansowy na określony cel. U nas modne jest zaciąganie kredytów hipoteczych, gotówkowych bo znów powstaje problem skąd pozdyskać takie środki. Ostatni etap emerytura. I znów Polak bedzie biadolił, że jego dochód na emeryturze spadnie o 50% i nie bedzie jak miał godnie żyć na starość bo wszystkiemu winen system emerytralny, który nota bene ratuje to co jeszcze sie da uratować. A sąsiad z niemiec nie dość, żę jego poziom wydatków się nie zmieni to jeszcze stać go będzie na wycieczki zagraniczne. FAKTY SĄ TAKIE, ŻE MYŚLIMY PROSTO I KRÓTKOTERMINOWO oczekujemy zysku w miesiąć i na tej podstawie oceniamy dany produkt, a nie na końcu jego trwania! Pracuję między innymi w aegonie. Wprowadzany miliardowy kapitał przez firmy na produkty takie jak LOKATA CZY PIN świadczy o tym, że produkt musi być opłacalny bo inaczej nikt nie ryzykowałby kapitału firmy powierzając go w niepewny produkt. Mówimy tutaj o produktach z kikudziesięcio milionowym wkłądem a takich jest już w obrocie firmy Aegon conajmniej kilkadziesiąt. 5, 10, 20 milionowa lokata to rzaden problem dla firmy. Proszę popytać w innych Towarzystwach inwestycyjnych czy otwarcie rachunku inwestycyjnego na taką sumę jest możliwe. Ponieważ pracowałem i pracuję dla wielu największych towarzystw inwestycyjnych w kraju i za granicą to wiem, że nie każda odwazy się przejąć taką sumę pieniędzy. Co ciekawe firmy te posiadają swoich doradców a mimo to powierzają pieniądze i obsługę firmie zewnętrznej. DLACZEGO? A no dlatego, że sam doradca nic nie zdziała bez odpowiednich narzędzi. TAkimi narzędziami są włąsnie produkty inwestycyjne Aegona. Ja również bawiłem się w produkty wzorowane na tych z mBanku z opcją zarządzania funduszami czy grania na gieldzie to jest zabawa fajna zabawa i tylko zabawa, a jeśli ktoś twierdzi inaczej do dlaczego rachuknki tam otwierane nie idą w miliony zł? Bo strach przed kolejnym dniem spadów czy załamań skutecznie wybija z głowy takie pomysły. DUŻA firma może więcej nawet jeśli wiąze się to z opłatami dla klienta. Wiadmo ważne jest aby wszystko było opowiednio skorelowane z zyskiem ale tak jak pisałem wcześniej mamy możliwość pozyskanie NARZĘDZI do robienia pięniędzy i mamy również wolny wybór z nich nie korzystać. A piszącym komentarze oczerniające firmę aegon i jej pracowników, życzę sukcesów i mniejszej frustracji ale taka już ta nasza polska natura.

PS. pomoc finansowa dla towarzystw inwestycyjnych nie swiadczy o ich kiepskim wynikach inwestycyjnych bo takie praktyki stosują nawet najlepsi ale to duzo dłuzszy temat i nie che mi sie na ramach opini szerzej o tym pisać.

POZDRAWIAM KONKURENCJĘ, FRUSTRATÓW, NIEDOWIARKÓW, SPEKULANTÓW!
Pan SZ. / 194.63.131.* / 2010-10-05 13:42
WITAM!

PRZEDE WSZYSTKIM BRAWA DLA KONKURENCJI Z MBANK ITP ZA ICH SPORY UDZIAL W KOMENTARZACH DOTYCZACYCH PRODUKTU FIRMY AEGON ROZUMIE KAZDY BRONI SWOJEGO . JESLI O CZYMS SIE GLOSNO KRZYCZY ZAROWNO NEGATYWNIE JAK I POZYTYWNIE TO COS W TYM JEST ALE O TYM OPOWIEM POTEM. Inwestowaniem zajmuję się zawodowo właściwie od początku ich istnienia na rynku w Polsce. Pracowałem i pracuję również dla firm zagranicznych gdzie oferowane sa identyczne produkty jak te dostepne na naszym rynku. Tam takie programy istnieja juz dziesiatki lat w mniej lub bardziej zmienionej formie ale zasada ich dzialanie jest wlasciwie taka sama. Tu nasuwa sie juz pierwszy wniosek. Czy sadzicie, że gdyby takie programy nie przynosiły wymiernych efektów inwestycyjnych i jedynie pogwiększały by rzeszą "oszukanych klientów" to miały by prawo bytu przez tyle dekad? Tam rodzina nowo narodzonego człowieka zakłąda mu pierwszy program inwestycyjny który likwiduje gdy osiąga dojrzałość by mieć niezbędne środki na opłącenie studiów. U nas natomiast nastała moda na zaciąganie kredytów studenckich bo nie ma wystarcającej zgromadzonej sumy na taką inwestycje jak szkoła. Kolejne programy zakłądane są by zgromadzić niezbędny kapitał na własne mieszkanie, samochód itd lub by przyajmniej częściowo wypełnić niedobór finansowy na określony cel. U nas modne jest zaciąganie kredytów hipoteczych, gotówkowych bo znów powstaje problem skąd pozdyskać takie środki. Ostatni etap emerytura. I znów Polak bedzie biadolił, że jego dochód na emeryturze spadnie o 50% i nie bedzie jak miał godnie żyć na starość bo wszystkiemu winen system emerytralny, który nota bene ratuje to co jeszcze sie da uratować. A sąsiad z niemiec nie dość, żę jego poziom wydatków się nie zmieni to jeszcze stać go będzie na wycieczki zagraniczne. FAKTY SĄ TAKIE, ŻE MYŚLIMY PROSTO I KRÓTKOTERMINOWO oczekujemy zysku w miesiąć i na tej podstawie oceniamy dany produkt, a nie na końcu jego trwania! Pracuję między innymi w aegonie. Wprowadzany miliardowy kapitał przez firmy na produkty takie jak LOKATA CZY PIN świadczy o tym, że produkt musi być opłacalny bo nikt przy zdrowych zmysłach nie powierza komuś kilku milionów po to by zostać oszukanym na opłątach prowizjach itd. OPŁATY SĄ WSZĘDZIE przyzwyczajmy się w końcu do tego i nie zachowujmy jak hipokryci. Kupujac auto, płacąc obonament, czynsz, robiąć przewalutowanie w kantorze, w każdej dziedzinie naszego życia towarzyszą opłaty i albo sie do tego przyzwyczaimy albo wracajmy do jaskiń i w ten sposób uwlnimy sie od nich! Czy opłaty są duże? Nie sądze, w krajach rowiniętych produkty tego typu niosą znacznie wyzsze opłaty. Uważacie, że granie na giełdzie w pojedynkę lub samemu inwestowanie w fundusze za pośrednictwem np mBanku jest opłacalne? To jest jedynie zabawa dla napaleńców co myślą, że złapali finansowego boga za nogi, bo pozwala im się wybierać i robić coś online. DOSTĘP DO NAJLEPSZYCH FUNDUSZY MAJĄ NAJLEPSZE PROGRAMY INWESTYCYJNE a nie jakieś rachuknki z opcją gry giełdowej lub dostępem do funduszy. Sam też bawiłem się w tego typu rowaiązania i powtarzam jest to tylko zabawa bo chcę widzieć jak szanujaca się firma wrzuca 20 milionów złoty w tego typu rozwiązanie i martwi się co będzie za 2 dni. 20 milonów na lokacie w Aegonie to nie rzaden wyczyn takich lokat jest juz troche i są to firmy które zatrudniają doradców finansowych. Sam doradca nic nie zdziała jemu potrzebne jest narzędzie takim narzędziem jest m.in MULTIPIN AEGONA któego szczerze polecam. Pracowałem lub pracuję dla wszystkich liczących się w tym kraju Towarzystw Inwestycyjnych wszystkie mają produkty podobne do MULTIPIN ale mało który pozwala na przestrzeni 10 lat osiągać tak zadowalające wyniki, maWITAM!

PRZEDE WSZYSTKIM BRAWA DLA KONKURENCJI Z MBANK ITP ZA ICH SPORY UDZIAL W KOMENTARZACH DOTYCZACYCH PRODUKTU FIRMY AEGON ROZUMIE KAZDY BRONI SWOJEGO . JESLI O CZYMS SIE GLOSNO KRZYCZY ZAROWNO NEGATYWNIE JAK I POZYTYWNIE TO COS W TYM JEST ALE O TYM OPOWIEM POTEM. Inwestowaniem zajmuję się zawodowo właściwie od początku ich istnienia na rynku w Polsce. Pracowałem i pracuję również dla firm zagranicznych gdzie oferowane sa identyczne produkty jak te dostepne na naszym rynku. Tam takie programy istnieja juz dziesiatki lat w mniej lub bardziej zmienionej formie ale zasada ich dzialanie jest wlasciwie taka sama. Tu nasuwa sie juz pierwszy wniosek. Czy sadzicie, że gdyby takie programy nie przynosiły wymiernych efektów inwestycyjnych i jedynie pogwiększały by rzeszą "oszukanych klientów" to miały by prawo bytu przez tyle dekad? Tam rodzina nowo narodzonego człowieka zakłąda mu pierwszy program inwestycyjny który likwiduje gdy osiąga dojrzałość by mieć niezbędne środki na opłącenie studiów. U nas natomiast nastała moda na zaciąganie kredytów studenckich bo nie ma wystarcającej zgromadzonej sumy na taką inwestycje jak szkoła. Kolejne programy zakłądane są by zgromadzić niezbędny kapitał na własne mieszkanie, samochód itd lub by przyajmniej częściowo wypełnić niedobór finansowy na okre
niezalogowany dumniy / 83.7.78.* / 2010-10-05 18:50
Z wypowiedzią ogólnie się zgodzę na temat że zaciaga kredytów zamiast oszczędzać na cel. Natomiast co do funduszy niestety nie. Jasne jest ze fundusze zamknięte są lepsze szkoda że zazwyczaj trzeba mieć 500 tyś na wejście w takie programy i tu jest problem bo wiekszość na forrum ma kapitał rzędu 30 tyś część ma pewnie 50 tys czy 100 tyś pewnie niektórzy 500 ale 90 % ma ponizej 100 tyś, Pisze sie o 10 lenich programach , a co wtedy jak ktoś nie wie za ile będą potrzenbe pieniadze ,a akurat obecna syt. finansowa daje mu możliwość oszczędzania bez celu i choryzontu czasowego.
To w tajkim wypadku po co ładować sie w umowę na 10 czy 20 lat, Łatwiej kupić fundusz i mieć dostęp do grupe funduszy (może nie najlepszych) ale o różnym charakterze wśród , których mogę swobodnie lawirować . Przy odrobinie checi posiadania nabycia naprawdę podstawowej wiedzy na rynkach kapitałowych ,którą można posiąść w 3-4 tygodnie unikać wiekszych korekt przeczekując na pieniądzu lub fundach pienięznych.

Pozatym proszę być świadomym faktu że nie wszyscy mają programy tkz regularnego oszczedzania , część ma z wpłatą jednorazową i co jakiś czas dopłaca do tkz.,kont na wpłaty dodatkowe. Ja osobiście nawet nie wyobrazam sobie sytuacji ,że wpłacam przez 10 lat co miesiąc jakąś kwotę i blokuje sobie gotówkę na 10 lat gdyż chcąc wypłacić wcześniej mam chorendalne opłaty za wyjście. Ja tego świadomie nie chcę.

Dodatrkowo chciałbym zwrócic uwagę na fakt iż wcale po 10 latach nie trzeba wyjść na plus ,-Prosta sprawa rynek rośnie 7 lat a 8-9 rok kryzys -wielkie spadki rzedu 60-70%- i czy w takim scenariuszu równiez wyjdziemy na prostą i jak wtedy wyjaśnić klijentowi że odkładał 10 lat a ma mniej niż wpłacił
Pan Ł. / 193.105.202.* / 2011-03-09 13:27
Odpowiedź na ostatni problem dotyczący hipotezy kryzysu w 8-9 roku.
Znów wychodzi brak podstawowej wiedzy. Każdy szanujący się doradca nie ryzykuje pieniędzmi klienta w latach wyjścia tj. 2-3 rok polisy. To jest właśnie czas na ZABEZPIECZANIE ZYSKÓW. Nie wyobrażam sobie sytuacji zeby w tym okresie dopuszczać do ryzyka inwestycyjnego. Do tego dochodzi jeszcze szczególne śledzenie trendów rynkowych które pozwalają na bezpieczne minimalne wyprzedzanie inflacji. Produkt typu MULTI PIN to świetne narzędzie do zarabiania pieniędzy ale nieumiejętne posługiwanie nim może przynieść szkodę. Sama obsługa jest banalnie prosta i każdy powinien spróbwać skożystać z możliwości tego produktu, bo inaczej skończy się na spekulacjach. Śledząc fora można zauważyć, że są osoby, które obrały taktyke atakowania w komentarzach czegoś co nie jest dla nich do końca zrozumiałe, bo wtedy mają spokojniejszą psychikę i sztucznie uśpioną ciekawość. Ja chciałbym widzieć osiągnięcia w obracaniu kapitałem delikwentów, kótrzy tak mądrze wypowiadają się na forach internetowych. Ja swoje osiądnięcia mam, zadowolonych klientów, zarobione pieniądze dla siebie i firm, przerobiłem multum produktów inwestycyjnych, poświęciłem tematowi połowę swojego życia i nadal odkrywam nowe możliwości. Chcesz więcej informacji? Napisz do mnie na adres: aegon1981@wp.pl odpowiem na każde pytanie i nie będziesz musiał opierać się o opinie frustratów, którzych głównym zajęciem jest wypisywanie krytycznych opnii w każdej dziedzinie.
G.Z / 95.51.160.* / 2010-10-05 17:05
Bardzo dobra wypowiedź. Zgodna 100% NAleży ubolewać nad poziomem wiedzy finansowej naszych rodaków.
detom / 2008-11-19 20:44
Apropo aegonu to poczytajcie sobie to http://www2.rp.pl/artykul/2,221122.html
alinah / 2008-11-19 20:28
Znam ten program bardzo dobrze. Uwazam, ze to ciekawe rozwiązanie inwestycyjne. Równie ciekawy jest Multi PIN AEGON PLUS 2008.
Pytasz czy warto- uwazam, że jak poznasz bliżej szczegóły, to Twoja ocena będzie pozytywna!

pozdrawiam / kontakt 504 054 257 /
texasranger / 195.85.249.* / 2008-11-20 10:45
oj obawiam się że nie będzie. Była w momencie jak przedstawiał mi ją doradca finansowy ale gdy wgryzłem się w temat dokładnie bez rad naciagacza to już nie jest tak kolorowo i nie skorzystałem bo nie będę dopłacał pośrednikowi kupę kasy.

No ale naganiacze szaleją na forum - ciekawe czy informują u problemach swego pracodawcy :D
Fahrenheit / 2008-11-20 11:49 / Bywalec forum
hej, a tak na marginesie -> texasranger: jaka jest różnica w cenie dla klienta, kiedy kupuje sobie ten program Aegon w np. Open Finance, a kiedy kupuje bezpośrednio u przedstawiciela Aegon???
G.Z / 95.51.160.* / 2010-10-07 14:23
Nie ma różnicy.Wszelkie promocje są ustalane przez Aegon.
texasranger / 195.85.249.* / 2008-11-20 13:36
wiesz co nie wiem jak to wygląda a Aegonie. ja gadałem z babką z expandera. opłata za wejście w ten program nie ma. Aegon przez pierwsze trzy lata przez exopandera dawał promocję że nie pobierali opłaty za zarządzenie chyba (albo administracyjnej - w sumie nieważne) Reszty dowiedziałem się z cennika i z infolinii - opłaty za ryzyko, za przewalutowanie. Najlepsz jednak była ściema że w tym programie podatku belki - owszem tylko taki mały szczegół - dotyczyło to transferów między funduszami. Trafiłe w sumie na niezłego naciagacza ale i tak program jest dość drogi - można taniej się bawić w inwenstowanie w fundusze.

pozdr
Fahrenheit / 2008-11-20 14:22 / Bywalec forum
pytałem, bo z Twojej odpowiedzi wynikało, że "nie skorzystałem bo nie będę dopłacał pośrednikowi kupę kasy" - zrozumiałem to jako fakt, że są jakieś różnice w cenie nabycia, w zależności od pośrednika, a tak oczywiście nie jest.
Dla wszystkich: Aegon, AXA, Skandia itp. - wszystkie te programy są podobne, każdy z nich poszerza (zamierza poszerzać) ofertę funduszy, opłaty we wszystkich są również podobne. Różnią się czasowymi promocjami; vide AXA - dodaje od 10-25% do składki itp. Prawda jest taka - to są programy w ogromnej większości kierowane do przeciętnego Kowalskiego, który chce oszczędzać wolne środki w długim terminie. Nie będzie zmieniał alokacji, konwertował tego 2-3 razy w miesiącu. Wpłaca, zlecenie stałe i tyle.
Pomijam osoby z tego forum -max1224, Zeus52, które rzeczywiście mają czas i wiedzę na temat tego co i gdzie wrzucać nawet kilka razy w miesiącu.
I nie gadać mi tu o tym, że są koszty, a mbanku nie ma :-P lwia część ludzi w ogóle by nie wiedziała o czymś takim jak Skandia, gdyby ktoś ze Skandii do nich nie trafił.
Uczciwość sprzedawcy lub doradcy to osobna kwestia.
texasranger / 195.85.249.* / 2008-11-20 14:37
mówiąc o pośredniku miałem na myśli aegona. Wiesz wiadomo że te programy są skierowane do Kowalskiego ale jedno trzeba zaznaczyć. Kowalski będzie miał szczęście jak przez 5 lata jest hossa ale jak sytuacja na rynku się zmienia nikt z aegona scandii czy czegos tam innego nie doradzi biednemu kowalskiemu co zrobić i budzi się potem po 3 latach ze stratą 50% (ostatni rok chociażby) więc traktuje trochę to jak maszynka do wyciągania kaski z przeciętnego kowalskiego bo nawet jeśli on traci to taki aegon pobierze sobie opłatę za ryzyko i ma to gdzieś a kowalski niewiele może albo czekać do końca programu albo płacić opłaty likwidacyjne a one są po prostu lichwiarskie. Smutne jest to że taki aegon doradzi ale klientowi z grubym portfelem a takiego kowalskiego się łapie w sieć wysokie zysku a potem się buja. Ja też nie jestem rekinem giełdowym ale wystarczy trochę się poineteresować i poczytać na formu takich goścu właśnie jak max1224 i zeus52 i jakieś wnioski można wyciągnąć. Oczywiści mbank nie jest idealny ale przynajmniej daje możliwość elastyczności i w każdym momencie z funduszu możesz wyskoczyć - realizują zlecenia do dwóch dni roboczych a we wspomnianym aegonie trwa to nawet do 7 dni roboczych przy fundach zagranicznych no i umowa na 10 lat

pozdrawiam
G.Z / 95.51.160.* / 2010-10-07 14:25
Wszytko zależy jakie relacje sa mniędzy Kowalskim a osobą z która podpisał umowę.
Fahrenheit / 2008-11-21 07:14 / Bywalec forum
Aegon ma 3 konkretne programy, z tego co wiem. Każdy z nich ograniczony opłatami likwidacyjnymi - jeden to min. 5 lat inwestycji, drugi 10, trzeci ze względu na charakter wyróżniony: Bessa. Każdy może wybrać co woli. Wiadomo, że teraz trwa zaawansowana bessa - na 99% 5 letni okres regularnych inwestycji wystarczy, żeby osiągnąć zysk. W czasie hossy lepiej inwestować 10 lat. Potwierdza się to, że to programy długiego oszczędzania.
Kolejnym etapem jest realizacja założeń planu. Np. zakładam totalny zwrot z inwestycji na poziomie 40-50% za czas oszczędzania i kiedy go siagnę przenoszę wszystkie śrdoki do pieniężnego. Jeśli nie umiem tego zrobić, idę do pośrednika, lub Aegona, gdzie jednostki kupiłem i prosze o to sprzedawcę. Jeśli mam doradcę, ustalam z nim taki scenariusz na początku.
texasranger> myślę, że nie ma między nami żadnego sporu :)
texasranger / 195.85.249.* / 2008-11-21 10:01
ależ oczywiście że nie :) każdy wybiera co woli i żadna opcja nie jest idealna niestety.
pozdr
gggofer / 2008-11-20 14:57 / portfel
truth, truth, truth, false

gdybym dokonywał konwersji tak ja doradcy z openfinance zalecają ( 100% w akcjie głównie Emerging Europe), to co mi przysyłają, co kwartał to pisałbym teraz do was z kaczej d..... pupy :] pieniążków trzeba pilnować. Fakt konwersjie w Aegonie to nie bajka ale chyba troszkę "niedokładnie" liczysz, sposoby konwersji są do opanowania - przyzwyczajenia. Mają kilka dobrych produktów dla mniej nerwowych "Aegon BESSA" bież. rok +16,33% "TO NIE JEST REKLAMA" :P od początku roku w Aegonie udało mi sie zarobić ~85% głównie dolar i UFK - BlackRock Emerging Europe (USD)
texasranger / 195.85.249.* / 2008-11-20 15:52
ok masz rację tylko Ty tego sam pilnowałeś :) wbrew pozorom nie jest takie trudne, grunt to samemu myśleć a nie słuchać wszsytkich pseudoekspertów. oczywiście nie unikniesz błędów ale cóż nauka kosztuje :)

pozdr i trafnychy decyzji
infop@politykapersonalna.pl / 79.187.187.* / 2008-11-19 16:14
Wiesz CO idz.. Sonie..kup fndusz inwestycyjny albo zaloz lokate:D

Dam przyklad allianz obligacji zrobil w ostanim miesiacu 4 %
w perspektywie pol roku tez okolo 4 % wiec masz opcje.. zaloz sobeikonto w funduszui oszcedzaj:D
infop@politykapersonalna.pl / 79.187.187.* / 2008-11-19 16:15
zrob cokolwiek:D
a najlepiejjedz na wakacje:D

załoz lokate.....etc.....
A nawet ten Aegon tylko;)0 rob..cos:D
Fahrenheit / 2008-11-17 11:40 / Bywalec forum
po> jaki jest Twój cel inwestycji w tym programie?
goblin / 2008-11-17 01:57
Ja tam juz wole sam odkladac miesiecznie na jakims koncie oszczednosciowym lub lokatach.... a jak kiedys fundusze zaczna odrabiac, wtedy mozna samemu przerzucic srodki na nie...
Fahrenheit / 2008-11-16 18:33 / Bywalec forum
Opnie o peugocie 407.
co sądzicie o powyższym??? warto???
goblin / 2008-11-17 01:51
Ja tam wole Mercedesa... (bez gwiazdy nie ma jazdy :D )
skomentuj
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy