Na skróty
Forum Forum finansoweKredytyOSTRZEŻENIE PRZED EFL

OSTRZEŻENIE PRZED EFL

skomentuj
ROMEO / 83.30.228.* / 2006-04-12 09:49
OSTRZEGAM PRZED EFL>Mam leasing w efl /zostały jeszcze 2 raty/ ,nie poszły w terminie
pieniądze i EFL pokazał swoja twarz. Opózniła sie wpłata raty- to efl zamiast zadzwonić,śle
pismo i woła 30 zł.Gdy juz maja wpłatę to piszą pismo ,że rata nie uiszczona,choc maja juz
ja od 3 dni,przy okazji powołując się na wczesniejsze pismo ,gdzie zmieniaja o 5 dni datę
,aby zerwac umowę i okazują wielką łaskę,ze za 500 zł mozemy podpisac nową.To jest czyste
chamstwo i dziadostwo,to nie jest zaden układ partnerski-tylko gangsterstwo .NIE BIERZCIE
NIC Z EFL
Wyświetlaj:
POSZKODOWANY PRZEZ EFL / 83.16.253.* / 2011-12-05 15:49
Dzień dobry. Odradzam jakiekolwiek kontakty z tym leasingiem!!! płacę im raty od prawie trzech lat. Została mi jedna rata do końca.... i kupa problemów i dodatkowe opłaty. Zawsze dostaje faktury po terminie ale ich to nie interesuje. Z kolej ja nie zrobię przelewu jak nie mogę tego zaksiegować. Ostatnia faktura spóźniła się 10 dni od terminu zapłaty. rozwiazali mi umowę w terminie w którym uregulowałem. I teraz mam do zapłaty dodatkowo 5.000 zł a leasingu płacę 4.000 zł. Przykro sie robi człowiekowi który tyra po 18 h na dobę i do tego zatrudnia 50 osób jak robią z niego wielbłąda i każą płacić za free!!! Jest Pani redaktor która robi program o tym może choć inni nie właduja się w taki kanał jak go obejrzą. Dla porównania miałem 11 leasingów w innej firmie na samochody - auta są już wykupione i dawno moje i nie było żadnych problemów. Żałuję że nie czytałem tych informacji wcześniej - BAAAArdzooo żałuję. Zastanówcie się czy warto z nimi się wiązać.
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 11:29
kto robi ten program?kiedy będzie?
iwona lelewer / 188.147.254.* / 2011-12-26 18:12
proszę o telefon 504244036
rafitychy / 109.95.206.* / 2011-10-27 12:00
efl to k**** i złodzieje!!!! za każde opóźnienie zerwanie umowy i wznowienie 870zł brutto!!! nadmienię iż w innych firmach taka sytuacja oscyluje w granicach 100-150zł!!! szmaty szmaty szmaty!!!!
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 11:30
teraz juz 900 netto...:)
Naciągnięty / 95.41.47.* / 2011-08-15 11:29
Niestety to wszystko co pisza na tym forum to prawda. EFL stało się zupełnie inna firmą niż była przed kilkoma laty. Cała masa dziwnych opłat doliczanych po cichu do umowy i zwyczajne oszukiwanie klienta. Np. koszty rejestracji samochodu zawyżone dwukrotnie. Inny przykład: jeżeli dealer samochodowy zaproponuje promocyjny pakiet ubezpieczenia to EFL doliczy do tego ok 300 zł. Omijajcie tą firmę z daleka.
marieham / 83.24.155.* / 2011-07-06 09:06
EFL z biegiem współpracy okazuje się coraz cwańszą firmą. Zrobiłem ten błąd i wziąłem od nich 2 leasingi. EFL wysyła faktury zwykłą pocztą, a ta działa jak działa. Często faktura przychodzi dzień-dwa po terminie i tak wpływa kasa do EFL. A ten po tygodniu wysyła monit, że na czas nie wpłynęła kasa, choć mają ją już na koncie. Na dodatek piszą że obciążą Cię opłatą 30 zł netto, a przysyłają fakturę na 50 zł netto. Na reklamacje odpisują, że nie wiedzą o co chodzi i wszystko jest zgodne z ich procedurami. Reasumując jeśli nie chcecie być naciągani i traktowani jak frajer do czesania kasy to UNIKAJCIE EFL.
pash76 / 213.238.82.* / 2011-06-22 11:04
EFL to: dziadostwo, lichwiarstwo, chamstwo, brak jakiejkolwiek etyki, patrzą tylko na to, aby ktoś spóźnił się z zapłatą raty i wysyłają monit za 30 zł oraz równocześnie sms-a za 5 zł. Wysłałem pismo, że się spóźnię z płatnością i prosiłem o pozytywne rozpatrzenie prośby to od razu pojawiła się windykacja wewnętrzna, która o piśmie nic nie wiedziała. Zapłaciłem ile chcieli oczywiście za wznowienie umowy również, a ja do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi na moją prośbę. NIGDY WIĘCEJ LICHWIARSKIEJ FIRMY EFL. Jeszcze kilka miesięcy i mam nadzieję, że nie będą robili problemów z zamknięciem umów.
JAK KTOŚ CHCE WZIĄĆ LEASING TO W KAŻDEJ FIRMIE TYLKO NIE W EEEEFFFFFFFLLLLLLL.
alexa79 / 77.253.184.* / 2011-07-04 10:58
to prawda !
iwonal / 188.146.0.* / 2011-06-16 15:04
W DNIU 22.06 11 JEST SPOTKANIE Z PANIĄ MECENAS W POZNANIU o godz.16. BĘDZIEMY SKŁADAĆ POZEW ZBIOROWY PRZECIWKO EFL .
WSZYSTKICH OSZUKANYCH, KTÓRZY CHCĄ SIĘ DOŁĄCZYĆ PROSZĘ O KONTAKT 504244036
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 10:50
Witam
dopiero dziś zobaczyłem to forum, proszę o info czy sprawa sie toczy, także płace kary, odsetki itd, itp....
osrodki1@wp.pl
iwonal / 188.147.176.* / 2011-08-13 16:47
Jeszcze raz proszę wszystkich poszkodowanych o kontakt , ponieważ doszły nowe okoliczności o których nie mogę napisać.
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 10:54
czy ich działania sa zgodne z prawem? windykacja nadaje sie do prokuratury, chyba eurobank zapłacił za to wysoka karę, może KNF?
sylwia_i_jacek / 2011-05-31 22:33
proponuje zebrac sily i uderzyc z pozwem zbiorowym ja posiadam pelna dokumentacje na podwojne ksiegowanie w eflu . piszcie na sylwia_i_jacek@wp.pl
marta M / 46.113.188.* / 2011-06-07 22:23
nam właśnie skończyła się umowa z efl, nie było problemow ale za każde opóżnienie w spłacie rat musieliśmy płacić odsetki- normalne. Opłaty za podpisywanie nowych umów to rzeczywiście chamstwo ale tak dziala EFL.
w......y / 79.190.79.* / 2011-05-13 11:18
Witam

Szukam pomocy!

Mam cztery leasingi w efl. Cztery ponieważ sprzęt komputerowy do apteki ma różne stawki amortyzacyjne więc jedna umowa została podzielona. Leasing był łącznie na niecałe 40tys zł na dwa lata.

W styczniu tego roku spóźniłem się z płatnością i ratę z 25 stycznia zapłaciłem 18 lutego (niecały miesiąc spóźnienia - oni mają w umowie możliwość zerwania umowy po 14 dniach)

EFL zerwał umowy i zażyczył sobie za wznowienie po 700zł netto na każdą!!! Łącznie 2800 netto kary bez odsetek, za wznowienie czynszów leasingowych o łącznej wartości miesięcznej 1600zł brutto!!!

Skontaktowałem się z ich działem obsługi klienta poradzili mi napisać reklamację, co też uczyniłem. W tym czasie wpłacałem normalnie czynsze, ale nie zapłaciłem tych wznowień ponieważ były one przedmiotem reklamacji, a kwota za te wznowienie wydawała mi się absurdalna!!! Jeden z czynszów wynosi 100zł brutto, a oni chcieli za spóźnienie 850 brutto!

Reklamacja została rozpatrzona częściowo pozytywnie i w przypadku 3 umów opłata została zmniejszona do 300zł netto. Tak więc zapłąciłem 3x300 plus vat, oraz 700 plus vat łącznie 1968 brutto!!!

Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że 2 umowy są ponownie w windykacji i za ich ponowne wznowienie mam zapłacić kolejne 1400zł netto!!! Bardzo niemiła Pani w windykacji nie chciała słuchać wyjaśnień, ich księgowa moje wcześniejsze wpłaty które miały iść na czynsz zaksięgowała na kary, które u nich reklamowałem i które mi de facto uznali!!!

Spóźniłem się 25 dni, a ci bandyci chcą łącznie 4000zł za same wznowienia umów!!!

Nie wiem co z tym robić jeżeli nie zapłacę to znów mi naliczą za wznowienia pozostałych 2 umów i nie wiem co potem.

Mam też 2 leasingi w innej firmie łącznie na 250tyś zł i jedyną konsekwencją opóźnienia są ustawowe odsetki. Podobnie w bankach, których mam kredyty. Zresztą gdyby mi ktoś naliczył karę za wznowienie leasingu wartego 250tyś 4000tys byłoby to jeszcze dla mnie zrozumiałe. Tutaj łączna suma ze wszystkich umów do spłaty to poniżej 20tyś!!!

Pytanie czy miał ktoś podobny problem? Co robić? Tak bezczelnych ludzi jak w ich windykacji to chyba jeszcze nie spotkałem, dzwoni do mnie gówniara z telemarketingu i traktuje jak śmiecia!!! To ma być instytucja finansowa? Masakra!!! Miałem wątpliwą przyjemność rozmowy z panią Aleksandrą Sieprawską powinna kontynuować karierę w maglu!!!
raf29 / 2011-05-25 18:19
klapa totalna. windykacja wewnętrzna ma prawo przesłać sprawę do windykacji zewnętrznej to jest casusa. Oni mają prawo do wszystkiego.Jeśli masz wypowiedzianą jedna umowę mogą wypowiedzieć pozostałe i cię o tym nawet nie poinformują. A wtedy casus przyjedzie z niezapowiedzianą wizytą i sobie wszystko odbiorą. Wiem coś o tym rok temu odebrali nam wszystko pomimo że nie mieliśmy zaległości wobec efl. Mogą także żądać nadpłaty rat leasingowych itp.Nie da się z nimi wygrać.
cruento / 79.163.178.* / 2011-03-23 17:03
klapa totalna. papiery wysyłają zwykłą pocztą bez potwierdzenia nadania, które zresztą nigdy nie docierają do odbiorcy.papiery nie byle jakie, bo o zakończeniu leasingu. a w zamian proponują skan na e mail którym można sobie d..e podetrzeć. na szczęście mam to za sobą i nigdy więcej.
maciej1982@o2.pl / 87.204.219.* / 2011-01-13 21:50
Przy wydzierżawianiu ciągnika siodłowego od leasingobiorcy EFL zażyczył sobie poręczenie oraz weksel ode mnie. Ja spłacałem raty leasingobiorcy, leasingobiorca miał spłacać EFLowi. Oczywiście po kilku miesiącach zaczęły się problemy wtedy ja wielokrotnie telefonicznie prosiłem o cesje umowy leasingowej. Panie mówiły, że niema takiej możliwości. Ze nawet jak wpłacę za leasingobiorce to Oni i tak rozwiążą umowę bo leasingobiorca ma kilka zaciągniętych leasingów. Doszło do sytuacji, że rozwiązali umowę - potem Pan leasingobiorca je spłacił (z karami). Za dwa miesiące znowu to samo, ale na dobre.

Pisałem pismo do windykacji, że ja poręczyłem umowę, że chce, żeby trwała, że będę regulował, przesłałem potwierdzenia terminowych spłat . - oczywiście "nie było" takiej możliwości.

EFL odebrał sprzęt, następnie go sprzedał i nie umiał się skontaktować z leasingobiorcą, więc napisał do poręczyciela - do mnie!! że mogę wykupić swój weksel w kwocie około 40.000zł.

Oczywiście nie interesowały ich żadne moje pytanie "dlaczego nie mogłem kontynuować, płacić?"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
reasumując- ja chciałem kontynuować umowę na co EFL się nie zgodził i dali mi karę w wysokości 40.000 za zerwanie umowy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"etyka" - to takie trudne słowo

czy może Ktoś mi jakoś pomóc??? Czy da się z tym coś zrobić??

maciej1982@o2.pl
blue owl / 178.182.61.* / 2010-12-08 23:03
Sprawa tylko dla Prokuratury!!Własnie jutro tam podążam!Place od 3 lat i zostały mi tylko 3 raty.Ostatnio mialam maly poślizg w spłatach i w zeszlym tyg zadzwonil łaskawy pan windykator ze mam 2 dni na splacenie zaleglosci bo grozi zabraniem sprzetu!W dodatku niemily jak cholera.Zaplacilam ta kwote,nie mała,a dzisiaj dzwoni znowu i mowi ze do jutra mam zaplacic kolejna sume nie wiadomo skad ja wzial na poczet juz nastepnego terminu bo za dwa dni przyjada po sprzet,pomijajac to ze na chwile obecna mam wszystko zaplacone.Rzucil sluchawka,wyzwal mnie od niedorozwinietych itp.Czysty bandzior,sprawa dla prawnika bo nie mam pewnosci ze jak jutro zaplace to w piatek nie zadzwoni ze mam wplacic kolejna czesc bo w pon znowu zabiora sprzet!!Ludzie!!Nie dajcie sie zastraszac,dosyc!!
raf29 / 2010-12-15 18:49
Nas tak samo potraktowali., wyzwiska, obelgi, groźby itp. na dzień odebrania man sprzętu wszystko mieliśmy uregulowane ale ich to nie obchodziło. Prokuratura to odpowiedni organ do zajęcia się nimi. Jeśli Pani się tam udała to proszę o odpowiedz jakie stanowisko w tej sprawie zajęła prokuratura.
Only / 79.110.195.* / 2010-10-15 21:06
Chce wziac auto w leasing, szukam firmy, ktora bedzie rzetelna. Czytam w necie na temat EFL, i dziwia mnie te negatywne komentarze i to w takim natezeniu, widac zebraly sie tu wszystkie 'pokrzywdzone' osoby... :( I nie wiem czy teraz w to wierzyc, bo do tej pory slyszalam o nich dobre rzeczy...
JANKA 27 / 83.30.68.* / 2010-12-04 23:54
Oczywiście że EFL jest firmą rzetelną ale tylko wtedy gdy chodzi o podpisanie umowy!!!!!! Na własnym przykładzie możemy powiedzieć , że to oszuści i złodzieje!!!!!! Spłaciliśmy cały leasing wraz z 1% wykupu wartości samochodu, czyli spełniliśmy warunki umowy. Umowa trwała do kwietnia a dziś jest już 4.12. a my nadal nie mamy samochodu gdyż został zabrany bo podobno mamy do spłaty sto dwadzieścia tysięcy!!!!! BANDA ZŁODZIEI!!!!!! PRZESTRZEGAJCIE SIĘ PRZED EFL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tedikotunio / 92.42.115.* / 2011-07-13 18:08
Miałem wypadek samochodowy,samochód w całości skasowany: dostali całe odszkodowanie z PZU,sprzedali zniszczony samochód za 5000 zł,transze i moje zabezpieczenie,też wzięli,zaproponowali mi nową umowę, nie zgodziłem się: weksla nie odesłali mi tylko przekazali do windykacji i zażądali całkowitej spłaty samochodu + odsetki razem około 33 000 zł,odwołałem się do sądu ale nie wpłaciłem do sądu opłaty,bo nie miałem pieniędzy,sąd odrzucił moje odwołanie i teraz po uprawomocnieniu muszę spłacić około 68000 t.j. 33000 + odsetki- czyli pod nadzorem prawa okradają mnie i nie ważne że dostali za samochód warty 19900 zł (Fiat-Seicento) ponad 26 000zł. Najgorsze to jest to,że Sądy są za takimi hienami.
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:43
odradzam -należy scisle przestrzegać terminów wpłat w przeciwnym razie efl nalicza umowne kary ,ja zapłaciłem juz ponad 20 000 pln samych kar. niei nteresuje ich to że klienci nam tez płacą z poślizgiem -inna sytuacja jest w VB ( zupełnie inaczej podchodzą do sprawy spłat nieterminowych )
odradzam -należy scisle przestrzegać terminów wpłat w przeciwnym razie efl nalicza umowne kary ,ja zapłaciłem juz ponad 20 000 pln samych kar. niei nteresuje ich to że klienci nam tez płacą z poślizgiem -inna sytuacja jest w VB ( zupełnie inaczej podchodzą do sprawy spłat nieterminowych )
iwonal / 188.147.240.* / 2010-11-01 16:39
nie bierz kredytu od mafii, ja na tym wyszłam jak Zabłocki od 3 lat nie mam własności wozu pomimo, że go spłaciłam
semidas / 95.49.145.* / 2010-06-23 16:49
Takie firmy jak EFL korzystają z nie doświadczenia Polskiej gospodarki i polskich przedsiębiorców - kosmiczne koszta umowy leasingowej i potworne kary za nie wywiązywanie się z terminów płatności, do tego konsultanci którym się wydaje ze są pępkami świata. Niestety na zdrowym ciele kwitnącej gospodarki polskiej, kiełkują i wyrastają wrzody takie jak EFL - (to minie) ale czemu niektórzy muszą za to płacić ciężka pracą - a pani przez telefon powie - "to nie czytał pan umowy?!!!!" - trochę jeszcze wody w rzekach upłynie ale weźmiemy środek anty wrzodowy. Pozdrawiam Mateusz P. (Semidas)
klient efl / 213.238.90.* / 2010-06-18 09:05
i jeszcze jedno... zauważyłem że prawie wszystkie komentarze są negatywne, wniosek z tego jeden: ten kto wywiązuje się z umowy na czas nie ma czasu na durne narzekanie na różnych forach tylko zapiernicza w robocie... kto nie płaci - nie ma sprzętu ale za to dużo wolnego czasu na takie wypociny... Wy chyba jeszcze nie widzieliście lichwiarskiej firmy
klient efl / 213.238.90.* / 2010-06-18 09:00
Mam drugą umowę w EFL, płacę zawsze w terminie, żadnych problemów... Nikt inny nie dał mi tańszej oferty... Jak nie płacisz na czas to nie dziw się że ktoś chce od ciebie odzyskać swoje pieniądze... I wszystko w temacie.
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:47
staraj się tak dalej -tez płaciłem przez dłuzszy czas wszystko w terminie -uważaj na wykupy sprzętu ,istnieje m ożliwość ,że zalegasz z ratą w jednej z umów a w drugiej juz zakończonej nie możesz odzyskać sprzętu ( miałem ponad kilkanaście umów z efl i coś wiem na ten temat)

Komentarz:staraj się tak dalej -tez płaciłem przez dłuzszy czas wszystko w terminie -uważaj na wykupy sprzętu ,istnieje m ożliwość ,że zalegasz z ratą w jednej z umów a w drugiej juz zakończonej nie możesz odzyskać sprzętu ( miałem ponad kilkanaście umów z efl i coś wiem na ten temat)
toro1 / 87.4.57.* / 2010-10-15 11:34
Przed podpisaniem nie tylko trzeba czytać co się podpisuje ale również rozważyć dokładnie możliwości spłat rat leasingowych.Znam osoby które mają samochody w leasingu i są zadowolone z ELF.Oczywiście wywiązują się z ,,obowiązków" leasingobiorcy.
do początku nowsze
1 2
skomentuj
Reklama

Najnowsze wpisy

Kredyty samochodowe - najlepsza oferta: