Witam
Szukam pomocy!
Mam cztery leasingi w efl. Cztery ponieważ sprzęt komputerowy do apteki ma różne stawki amortyzacyjne więc jedna umowa została podzielona. Leasing był łącznie na niecałe 40tys zł na dwa lata.
W styczniu tego roku spóźniłem się z płatnością i ratę z 25 stycznia zapłaciłem 18 lutego (niecały miesiąc spóźnienia - oni mają w umowie możliwość zerwania umowy po 14 dniach)
EFL zerwał umowy i zażyczył sobie za wznowienie po 700zł netto na każdą!!! Łącznie 2800 netto kary bez odsetek, za wznowienie czynszów leasingowych o łącznej wartości miesięcznej 1600zł brutto!!!
Skontaktowałem się z ich działem obsługi klienta poradzili mi napisać reklamację, co też uczyniłem. W tym czasie wpłacałem normalnie czynsze, ale nie zapłaciłem tych wznowień ponieważ były one przedmiotem reklamacji, a kwota za te wznowienie wydawała mi się absurdalna!!! Jeden z czynszów wynosi 100zł brutto, a oni chcieli za spóźnienie 850 brutto!
Reklamacja została rozpatrzona częściowo pozytywnie i w przypadku 3 umów opłata została zmniejszona do 300zł netto. Tak więc zapłąciłem 3x300 plus vat, oraz 700 plus
vat łącznie 1968 brutto!!!
Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że 2 umowy są ponownie w windykacji i za ich ponowne wznowienie mam zapłacić kolejne 1400zł netto!!! Bardzo niemiła Pani w windykacji nie chciała słuchać wyjaśnień, ich księgowa moje wcześniejsze wpłaty które miały iść na czynsz zaksięgowała na kary, które u nich reklamowałem i które mi de facto uznali!!!
Spóźniłem się 25 dni, a ci bandyci chcą łącznie 4000zł za same wznowienia umów!!!
Nie wiem co z tym robić jeżeli nie zapłacę to znów mi naliczą za wznowienia pozostałych 2 umów i nie wiem co potem.
Mam też 2 leasingi w innej firmie łącznie na 250tyś zł i jedyną konsekwencją opóźnienia są ustawowe odsetki. Podobnie w bankach, których mam kredyty. Zresztą gdyby mi ktoś naliczył karę za wznowienie leasingu wartego 250tyś 4000tys byłoby to jeszcze dla mnie zrozumiałe. Tutaj łączna suma ze wszystkich umów do spłaty to poniżej 20tyś!!!
Pytanie czy miał ktoś podobny problem? Co robić? Tak bezczelnych ludzi jak w ich windykacji to chyba jeszcze nie spotkałem, dzwoni do mnie gówniara z telemarketingu i traktuje jak śmiecia!!! To ma być instytucja finansowa? Masakra!!! Miałem wątpliwą przyjemność rozmowy z panią Aleksandrą Sieprawską powinna kontynuować karierę w maglu!!!