Na skróty
Forum Forum finansoweKredytyOSTRZEŻENIE PRZED EFL

OSTRZEŻENIE PRZED EFL

skomentuj
ROMEO / 83.30.228.* / 2006-04-12 09:49
OSTRZEGAM PRZED EFL>Mam leasing w efl /zostały jeszcze 2 raty/ ,nie poszły w terminie
pieniądze i EFL pokazał swoja twarz. Opózniła sie wpłata raty- to efl zamiast zadzwonić,śle
pismo i woła 30 zł.Gdy juz maja wpłatę to piszą pismo ,że rata nie uiszczona,choc maja juz
ja od 3 dni,przy okazji powołując się na wczesniejsze pismo ,gdzie zmieniaja o 5 dni datę
,aby zerwac umowę i okazują wielką łaskę,ze za 500 zł mozemy podpisac nową.To jest czyste
chamstwo i dziadostwo,to nie jest zaden układ partnerski-tylko gangsterstwo .NIE BIERZCIE
NIC Z EFL
Wyświetlaj:
klient efl / 213.238.90.* / 2010-06-18 09:00
Mam drugą umowę w EFL, płacę zawsze w terminie, żadnych problemów... Nikt inny nie dał mi tańszej oferty... Jak nie płacisz na czas to nie dziw się że ktoś chce od ciebie odzyskać swoje pieniądze... I wszystko w temacie.
Minikkaa / 77.253.217.* / 2012-03-08 15:36
odzyskać pieniądze??!!!! przecież większośćtych wpisów dotyczy zwykłych spóźnien. albo niedopłat. i nie są to spóźnienia o rok czy dwa - kilkanaście dni. I często są to niewysokie raty leasingowe a kary kilkakrotnie przewyższają ratę. Albo te opłaty za monity. Zazwyczaj raty dawno zapłacone przed otrzymaniem monitu - a opłata i tak naliczona.
Lichwa i tyle.
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:47
staraj się tak dalej -tez płaciłem przez dłuzszy czas wszystko w terminie -uważaj na wykupy sprzętu ,istnieje m ożliwość ,że zalegasz z ratą w jednej z umów a w drugiej juz zakończonej nie możesz odzyskać sprzętu ( miałem ponad kilkanaście umów z efl i coś wiem na ten temat)

Komentarz:staraj się tak dalej -tez płaciłem przez dłuzszy czas wszystko w terminie -uważaj na wykupy sprzętu ,istnieje m ożliwość ,że zalegasz z ratą w jednej z umów a w drugiej juz zakończonej nie możesz odzyskać sprzętu ( miałem ponad kilkanaście umów z efl i coś wiem na ten temat)
toro1 / 87.4.57.* / 2010-10-15 11:34
Przed podpisaniem nie tylko trzeba czytać co się podpisuje ale również rozważyć dokładnie możliwości spłat rat leasingowych.Znam osoby które mają samochody w leasingu i są zadowolone z ELF.Oczywiście wywiązują się z ,,obowiązków" leasingobiorcy.
klient zadowolony / 87.205.182.* / 2010-06-01 15:35
Proponuję przeczytać regulamin zanim się coś podpisze, wtedy nie będzie zaskoczenia.
Only / 79.110.195.* / 2010-10-15 21:11
Dokladnie do takich samych wnioskow dochodze, trzeba czytac umowe, zwl to co malym druczkiem, a jak sie nie jest czegos pewnym, to zawsze sa niezalezni doradcy itp. Przed podjeciem decyzji finansowych trzeba sie zastanowic troche, a sie uniknie przykrych niespodzianek.
lolo2007 / 84.10.22.* / 2010-04-19 18:59
Standard nie przejmuj się tak robią ze wszystkimi. Maja dodatkowy dochód nie ryzykując kolejnych leasingów - zresztą spadek ilości umów leasingowych i ich wartości trzeba sobie w jakiś sposób powetować. Nie jesteś jedyny.
wss / 212.244.127.* / 2010-04-14 01:00
NIGDY WIĘCEJ EFL . ZŁODZIEJE i OSZUŚCI. Każda inna firma lesingowa tylko nie EFL .
O EFL już się głośno robi także radze robić jak najszybsze wykupy bo firma padnie.
Polecam GRENKE, bez porównania.
gambia / 188.147.152.* / 2010-03-02 20:03
Ja nie mam żadnych rat do zapłaty w świetle potwierdzeń do zapłaty a mimo to jestem w windykacji zewnętrznej , to jest dopiero kpina z klienta . Obojętnie z kim się tam rozmawia i tak śladu po tym nie ma .
Ludzie wirtualna firma EFL , płacić i płakać .
Kary monity , odsetki karne i odsetki od karnych mimo iż się płaci nasze pieniądze są księgowane na nadpłaty a inne faktury a te wymagalne pozostają nie zapłacone ,
Co więcej czynsz inicjalny bez którego nie można odebrać przedmiotu , a jednak można po trzech latach użytkowania okazuje się ze jest niedopłata i masa odsetek itp......
Żądanie z góry zapłaty za kilka miesięcy za raty za kilka przedmiotów to ciekawe....... Oszustwo i brak słów.....
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:54
wiem coś o tym -przerabiałem to na własnej skórze -w pierwszym podejściu firma Casus działająca z polecenia efl chciała wyciągnąć od nas 45 000 pln wszystkich opłat by utrzymać umowy ,po wielu tygodniach ścierania się ze sobą stanęło na niespełna 15 000 pln
wiem coś o tym -przerabiałem to na własnej skórze -w pierwszym podejściu firma Casus działająca z polecenia efl chciała wyciągnąć od nas 45 000 pln wszystkich opłat by utrzymać umowy ,po wielu tygodniach ścierania się ze sobą stanęło na niespełna 15 000 pln
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 11:40
jak wyglądało to ścieranie sie?
raf29 / 2010-05-13 12:15
Witam. Jestem w takiej samej sytuacji. Nie mam zaległości w spłatach wszystko mam uregulowane włącznie z opłatami i wszelkimi innymi ich opłatami. Jestem w zewnętrznej firmie windykacyjnej. Jeśli jest to możliwe to proszę odpisać jak została rozwiązana Pańska sprawa.
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:56
najlepiej wynająć prawnika ,który pracował w takiej firmie bądż podobnej -mogę podać zainteresownym telefon do młodego i sprytnego prawnika -mam tak dosyć firmy efl ,że kazdemu ,który ma problem z ta firmą bedę starał się doradzić

Komentarz:najlepiej wynająć prawnika ,który pracował w takiej firmie bądż podobnej -mogę podać zainteresownym telefon do młodego i sprytnego prawnika -mam tak dosyć firmy efl ,że kazdemu ,który ma problem z ta firmą bedę starał się doradzić
gcav / 81.219.134.* / 2011-12-19 11:41
prosze o kontakt do tego prawnika.pzdr
k8@wp.pl
raf29 / 2010-12-16 17:10
Jeszcze raz proszę o kontakt do tego prawnika jest to dla mnie bardzo ważne. Proszę!!!
iwonal / 178.182.145.* / 2010-11-26 18:08
Bardzo proszę o kontakt do tego prawnika
raf29 / 2010-11-25 12:16
witam. Jeśli jest to możliwe proszę o podanie numeru telefonu tego prawnika. Chcę walczyć o swoje i nie popuszczę tego im tak łatwo.
budzyński / 83.11.50.* / 2010-02-18 16:38
z dala od EFL!!! Byłem podnajemcą i zabrali przedmiot leasingu w związku ze śmiercią leasingobiorcy. Wystawili przedmiot na swoją "pseudo" aukcję i wylicytowałem 70.000zł a oni odwołali moją ofertę bez podania przyczyny i sprzedali przedmiot za 40.000zł znajomemu handlarzowi!!! Straciłem ja i EFL oczywiście i co WY na to????
klient Lichwiarskiego(już prawie były) / 83.22.232.* / 2010-01-31 09:02
Jestem w trakcie "uwalniania" się od det lichwy.W mojej 20 letniej działalności gospodarczej współpracowałem z różnymi lepszymi i słabszymy firmami-również leasingami.
Niestety po 20 latach wdepnąłem w Lichwę.Temat jest dla p.Jaworowicz lub prokuratora.
Jeszcze nie wiem komu ale komus tą sprawę przekażę.Bardziej skłaniam się w stronę prokuratury.
Takich "zasad" wyrżnięcia klienta w biały dzień z dala od Cosa Nostra to jeszcze nie widziałem.Kończę z Firmą Lichwiarską kontakt przy udziale adwokata.Jak się całkiem uwolnię przekażę temat w szczegółach.Jak ktoś szuka poniżenia i upokorzenia to to właśnie Lichwiarskie Towarzystwo jest dla takich..........
ona36 / 83.22.110.* / 2010-10-26 14:09
Witam, niestety ja też wpadłam w łapy tych złodzieii oczywiście po części moja wina bo dobrze nie przeczytałam umowy. Podpisałam kilka umów na różne sprzęty wszstkie oprócz jednej płaciłam terminowa i mimo moich pism i próśb o nie rozwiązywanie EFL rozwiązał ze mną WSZYSTKIE umowy nawet te płacone w termninie. - Bo taki zapis widnieje w UMOWIE!!!. Pondto jak ktoś nie otrzymuje faktur to i tak powinien płacić na rachunek wskazany w umowie bo taki jest zapis. Niestety jest to umowa w obrocie pomiędzy przedsiębiorcami a nie w obrocie konsumenckim więc nie można się powołać na tak zwane klauzule abuzywne - szare czyli niedozwolone. Mój prawnik doszukał się natomiast błędów związanych z wypowiedzeniem tych umów...... Ja też chętnie zgłosiłaby to w Prokuraturze. Ponadto słyszałam o Instytucji, która kontroluje wszystkie fundusze i banki i to tam zwracaja się niezadowoleni klienci.
gambia / 188.147.149.* / 2010-03-02 19:33
Ja także jestem klientem w EFL i to co piszesz to święta racja , takiego poniżenia nie doznałem nigdy i nigdzie, klient to śmieć . Jedno wielkie oszustwo......i brak słów
luk11 / 87.99.53.* / 2010-02-11 17:47
Z chęcią przyłączę się do zgłoszenia sprawy do prokuratury.
bart99 / 79.186.9.* / 2010-11-25 10:59
macie rację -prokuratura lub inne organa powinny się zająć firmą efl
macie rację -prokuratura lub inne organa powinny się zająć firmą efl
goslyn / 89.77.27.* / 2010-10-09 00:43
również jak trzeba będzie zgłoszę na dniach.
Cez7774 / 89.171.231.* / 2010-01-20 09:35
Potwierdzam, ta firma to porażka pod każdym względem.
Nic nie można załatwić na partnerskich warunkach, tylko na ich - bardzo niekorzystnych (np. cesję lub wykup samochodu) .
Nigdy już nie skorzystam z ich usług!
Za to super BRE leasing - polecam!
edk / 62.121.98.* / 2009-10-01 12:39
wszystko prawda!!! nie mogę odżałować umowy z EFL, a czekają mnie jeszcze 3 lata.... system ściemy jest taki: faktura przychodzi dopiero jak się ją zapłaci; jak się czeka cierpliwie na papier to przychodzi monit za 30 zł. I dopóki nie zapłacisz to faktury nie dostaniesz, tylko kolejny monit, tak działa ich system. A oczywistym jest, że płatności dokonujemy na podstawie faktur- która księgowa będzie płacić na podstawie smsa?? a jeśli mają system przedpłaty to powinna przychodzić proforma.A tu faktur brak, same monity; potem np wystawiają sobie 2 faktury w miesiącu... TRAGEDIA!!!! mamy leasingi jeszcze w 3 innych firmach- wszystko jak w zegarku, faktury na czas. Z DALEKA OD TYCH BANDYCKICH ZŁODZIEI!!!!!!!!!!
kst13 / 87.96.126.* / 2009-12-01 18:15
czy wiecie ze na Bydgoska liste ora jest wpisany przestepca Slawomir Maciejewski taki adwokat szkoli aplikantow a powinien siedziec w kryminale Przed swoja kancelaria na nowym rynku 5 pobil do nie przytomnosci klientke po czym sam zamknal sie w Swieciu w zakladzie dla oblakanych i udawal niepoczytalnosc jest wariatem psyhopata i zboczencem wszystkich pszestepcow sie zamyka ale adwokata nikt nie moze jest ponad prawem dalej prowadzi kancelarie na nowym rynku 5
jasta8 / 2009-11-05 10:25
Witam wszystkich.
Również zostałam poszkodowana przez firmę EFL a mianowicie wziełam od nich w leasing autobus vario po kilku miesiącach opóżniłam jedną rate o kilka dni , a oni nie powiadamiając mnie o niczym rozwiązali ze mna umowę zgodnie z ich umową ok.
Zaniepokoiło mnie to ze przez kilka miesięcy nie otrzymywałam żadnych faktur więc nie miałam podstawy by zapłacić po 3 miesiącach przyjechał pan przysłany od nich po zwrot leasingu zapewniał mnie ze jak oddam autobus to mogę zapomnieć o tej sprawie . Spisaliśmy raport zdaniowy autobusu i wszystko miało być ok , aż do tej chwili zaczęłam otrzymywać wezwania do zapłaty przez ich potem ich windykacje . Okazało się że te vario które mi odebrali sprzedali komuś innemu za 108 tyś a jak ja go brałam w leasing to był wyceniony przez ich rzeczoznawcę na 185 tyś + vat czy to jest możliwe aby przez moje 4 miesięczne użytkowanie stracił na wartości 80 tyś chyba nie ! Teraz ja mam zapłacić 140 tyś +40tyś ich windykacja , a na wznowienie umowy musiałabym zapłacić 38 tyś +6 rat do przodu w kwocie 6tyś to nie jest zgodne z prawem . Piszą do mnie cały czas wezwania a kwota ta rośnie , a dlaczego mam płacić za coś czego nie mam i takie pieniądze? za moje użytkowanie tego autobusu nie miałam zaległości żadnych . co mam zrobić gdzie się udać . Proszę o pomoc . NIE DAJCIE SIĘ NAIWNIAKOM SZUKAJĄ TAKICH JELENI NAIWNYCH JAK JA . PROSZĘ PISAĆ NA ADRES JUSTYNA8.1979.79@O2.PL
efltodno / 94.42.43.* / 2009-06-22 14:24
we wszystkich firmach, ktorych wlascicielami staja sie hiszpanie, francuzi, czy portugalczycy, zaczyna sie robic syf. efl, eurobank, millennium i wiele innych to najprostsze przyklady. omijajcie z daleka takie tworki.
naiwniaczek / 80.52.158.* / 2008-10-01 18:16
Kontynuacja podobnych działań nastapiła dość niedawno - w kwietniu przejąłem sklep w którym były ich regały; dodam, że prowadzę również działalność w innej branży, gdzie mam dobre wyniki finansowe; inaczej mówiąc - wszelkie PITY, zaświadczenia o niezaleganiu są solidne iczyste;
zgodnie z umową z ich windykacją, miałem je spłacić w proponowanej kwocie do 30 czerwca. Powiedziano mi, że zaraz po zapłacie będzie mozliwe uzyskanie leasingu zwrotnego. Kilka dni przed datą spłaty zadzwonił ich nerwowy pracownik, że mam JEDEN dzień na spłacenie albo przyjeżdża z policja i rekwiruje. Pozyczyłem do znajomych kilkadziesiąt tysięcy złotych, zapłaciłem firmie EFL i rozpocząłem cierpliwe oczekiwanie na leasing zwrotny. Po dostarczeniu właściwych dokumentów i gdy minął cały jeden miesiąc od ich efektywnej pracy zażyczono sobie uaktualnienia wyników finansowych. Przyniosłem je firmie EFL w zębach. Dość często dzwoniłem do EFL-u ponaglając podpisanie umowy, która jest już prawie gotowa, słyszałem, że potrzebują jeszcze jakiś jeden dokument wewnętrzny czy analityk jeszcze nie dokończył oceny. I tak prawie codziennie. Minęły 3 miesiące, handlowiec mnie "obsługujący" własnie poszedł na urlop, znajomi pożyczkodawcy otrzymują co miesiąc odsetki w wysokości 3% a ja ani razu nie usłyszałem "nie zrobimy tego leasingu", choć i o to szczerze pytałem ....

Naiwny przedsiębiorca
Zdecydowany / 95.40.180.* / 2009-12-12 22:30
No właśnie. Za maszyny , które chcę kupić zażyczono sobie wpłatę w kwocie prawie 3tyś. złotych , którą wpłaciliśmy tego samego dnia tj. 15września 2009r!!!. Od tego czasu a to nie ma maszyn w magazynach Metabo , a to maszyny są , ale inne więc trzeba zmienić umowę , umowy zmienić nie ma komu ponieważ pani Anna to , pan Marek tamto , a ktoś kolejny już się sprawą nie zajmuje , ale jest nowy , tylko jeszcze nie zna sprawy. Tak minęły trzy miesiące. I co? pieniądze pożyczę chyba od teściów bo na dalsze straty szkoda czasu - ma Europejski niech się buja co i wszystkim radzę. Zdecydowany.
Mecenas_PK / 83.17.36.* / 2009-06-16 15:49
potwierdzam, że EFL jest niesolidną i bardzo represyjnie nastawioną spółką. Przede wszystkim jednak ich działania są KOMPLETNIE NIEZGODNE Z PRAWEM!!!! Za opóźnienie w zapłacie można jedynie naliczyć odsetki ustawowe. Wszelkie opłaty za monity i wezwania do zapłaty są sprzeczne z prawem i nie ma żadnej podstawy ani do ich stosowania ani do ich płacenia.
Właśnie jestem w trakcie sporu z EFL i jeśli ktokolwiek zapłacił takie opłaty za monit czy wezwanie do zapłaty to może je odzyskać z odsetkami. U mnie chodzi już o 700 PLN i nie odpuszczę im. Jestem prawnikiem i burzy się we mnie krew na ich pazerność, bo odsetki mają zastrzeżone w umowie w najwyższej stawce, jaka jest zgodna z prawem. Chętnie pomogę a nawet skoordynuję działania osób pokrzywdzonych przez EFL, od założenia stowarzyszenia, aż do składania pozwów do sądów. Bardzo mnie wkurzyli.....
Nikomu i nigdy nie polecam kontaktów z tą firmą. Są żenująco nieprofesjonalni, nie odpowiadają na pisma, na reklamacje, nie da się połączyć z nikim decyzyjnym. Bardzo, bardzo żałuję decyzji o współpracy z nimi.
Pytania1234 / 89.74.202.* / 2011-05-22 23:07
pytania1234@wp.pl
iwonalelewer / 2010-11-01 17:02
Czy wygrał Pan z nimi i może jakiś pozew zbiorowy ? Też mam nie uregulowany leasing już od 3 lat
leasingowca / 83.26.245.* / 2010-10-20 12:28
Bardzo proszę o kontakt z panem Mecenasem . Ja już przekazałam sprawę do adwokata( mimo zapłaconych rat leasingowych zerwano umowy powołując się na jakiś paragraf. I jeszcze jedno opłaty za spóźnienia czy jakiekolwiek opłaty wznawiające umowy ponoć były zawarte w jakimś regulaminie -tylko tych regulaminów nie dodają do umów-przyznał się do tego pracownik tej firmy. Mam cztery leasingi - z tego na nieszczęście 2 w EFL i z pozostałymi nie było nigdy takich problemów. Nie biorą pod uwagę nawet dobrej współpracy jaka była wcześniej na inne leasingi.TOTALNE BEZPRAWIE
wyrzucony / 87.204.88.* / 2010-03-23 07:47
Tez odebrali mi samochod choc mialem wszystkie raty zaplacone z opoznieniem ale zaplacone . Nie mozliwe bylo skontaktowanie sie z ludzmi z efla po oddaniu sprawy firmie zewnetrznej chcialem oplacic ewentualen koszta w trakcie odbioru pojazdu nie bylo mowy koszta zapewne nie duze ale 60 km gdzie pojechalem zalatwiac sprawy firmy musialem jechac na wlasna reke zostaly nawet moje zeczy bo nie mialem gdzie tego zabrac to tak jak by cie wyzucono z samochodu.Prawdziwy szok.Niewiem co dalej bedzie ale jedno jest pewen ze ich dzialania to sa bandyckie.Pozdrawiam
bartekss / 83.17.32.* / 2010-01-01 20:09
też mam problem.proszę o kontakt Mecenas_pk
meil.barteks77@wp.pl
kapado / 83.7.222.* / 2009-12-17 09:59
Ja też z nimi walczę.Na przestrzeni dwóch lat trwania umowy rzekomo wysłali do mnie 62 monity!!!( w sumie ponad 3 tys. zł!!). Rzekomo rozwiązali umowę za co policzyli 850 zł - nie mam pisma ani faktury na to!!!! Wpłaciłam 3.500 ale mam zamiar wystąpić teraz o zwrot tej kwoty. Mogę zapłacić odsetki ale nie wzięte z księżyca opłaty. Monity opisane są 35 zł netto, a na fakturze 50 zł netto!!
Bardzo proszę o kontakt Mecenas_PK.
Mail:kapado0@poczta.onet.pl
stiv282 / 77.115.73.* / 2009-11-24 21:38
też mam problem z EFL ,bardzo prosze o kontakt Mecenas_PK .
Mail: stiv282@o2.pl
Stiv282 / 77.115.73.* / 2009-11-24 21:33
Też mam problem z EFL. prosze o kontakt stiv282@o2.pl
ziel / 95.41.211.* / 2009-11-02 13:39
witam proszę również o kontakt Mecenas_PK na meila: zielanka@gazeta.pl
dzina / 83.10.199.* / 2009-11-30 14:35
witam prosze o kontakt Mecenas PK bogust1@o2.pl
dorota_1111 / 213.158.199.* / 2009-09-29 18:33
ja również mam problem z EFL, bardzo proszę o kontakt z Mecenas_PK na maila dorota.janiak@op.pl
olala-ie / 62.111.155.* / 2009-09-28 11:02
bardzo prosze o kontakt Mecenas_PK na maila olala-ie@o2.pl
luk11 / 77.112.170.* / 2009-07-17 09:16
Proszę ponownie o kontakt Mecenas_PK
rozpaczony / 83.20.136.* / 2009-08-10 20:44
Prosze o kontakt z Mecenas-PK na meila transport.ga@wp.pl
luk11 / 90.156.67.* / 2009-07-11 13:37
Proszę o kontakt. !! lukasz.baczmanski@wp.pl
pers_ss / 83.238.146.* / 2009-06-16 20:47
miałem umowe z EFL ,ale przestałem im placic ponieważ nie chcieli przeksiegować odszkodownia ,teraz zerwali ze mna umowe i firma windykacyjna rządaja 16000 , dot ego okazło sie ,że autko ma wady prawne . Czy mam możliwość zakończyć sprawe bez kosztów ?
np. z tutułu rękojmi.
MIK / 82.139.13.* / 2006-07-10 17:57
Wiem, jak działa ta firma wyludza od ludzi pieniadze normalnie bez procedur malo tego wystawiaja jakies weksle in blanco skandaliczna firma leasingowa!!!!!!Zabrali towar poszlo 30tys w bloto i zadaja jeszcze dodatkowej zaplaty OSZUSCI!!!!!!!!!!!!!!!
luk11 / 90.156.67.* / 2009-03-23 19:41
Jestem właśnie po bojach EFL na szczęscie mi po blisko roku czasu od wypadku drogowego udało się odzyskać pieniądze. Jestem przed złożeniem doniesienia do prokuratury o próbie popełnienia przestępstwa czyli wyłudzenia pieniędzy od mojej firmy. Jeżeli mieliśbyście jakieś konkretne podpowiedzi bądź przykłady proszę o kontakt
pokrzywdzony / 83.6.174.* / 2008-11-25 23:03
bandytyzm w biały dzień EFL-u. To co EFL wyprawia to o zgroze do nieba woła. Samochód za 60tyś. zabrali sprzedali na aukcji za 13tyś drugi 16tyś wart był 19tyś. wzieli za nie 29 tyś a ja miałem spłacić już tyko 20tyś z wykupem. nie starczyło im wystawili weksel na 6 tyś jeszcze. Boże widzisz i nie grzmisz.
pas / 83.5.64.* / 2006-07-10 18:45
to wszystko prawda
kasia1234 / 83.12.207.* / 2009-06-01 09:40
niestety, to prawda, zapis w umowie jest taki, że mogą księgować wpłaty na poczet najbardziej zadawnionej faktury potrącając kwoty odsetek opłat etc. w związku z czym robi się bałagan, mało tego mogą to robić nie tylko w ramach jednej umowy ale innych również, czyli płacisz za jakaś fakturę, nie wiesz że wcześniejsza jest niezapłacana, w związku z czym zaliczają to na poczet wcześniejszej faktury potrącając sobie odsetki, ty myślisz ze wszystko jest ok a tymczasem idzie monit , za który płacisz 30 zł lub 50 zł . Możesz rozmawiać tylko z jakimiś konsultantkami, które nie księgują tylko widza to co wprowadzono, kontakt z księgowością i szefostwem tylko pisemny tak jakbym nie miała co robić tylko płodzić pisma do efl i czekać 2 tyg. zanim przyjdzie odpowiedź. PORAŻKA, nie polecam tej firmy, mamy leasing w BRE, Bankowym, współpraca wygląda zupełnie inaczej. To nasza ostatnia umowa podpisana z EFL , stanowczo odradzam.
Virtus / 195.136.193.* / 2009-06-02 10:37
No ja mam wam przyjaciele tylko jedno do powiedzenia- kto nie płaci ten wypisuje takie brednie:)
Ja mam w toku 14 umów i 17 zakończonych i jeszcze problemu nie miałem.
A firma taka jak Efl czy obojętnie jaka leasingowa musi mieć płynność finansową również dla mojego bezpieczeństwa, więc niech was windykuje.
Pozdrawiam
BKMM / 83.21.58.* / 2010-03-19 08:26
Zobaczymy jaki będziesz mądry jak kiedyś się coś przytrafi i nie wypłacą ci za szkodę z OC lub AC...
Gambia / 188.147.144.* / 2010-03-02 19:47
To ciekawe ja płacę i co ??? Zapłacilem i tak mnie windykują , karty floty zapłacone a i tak w windykacji , pieniądze giną i się znajdują to taki tri EFL byle zaliczyć karę za wnowienie umowy kolego z CASUSA
Mecenas_PK / 83.17.181.* / 2009-06-17 09:07
trochę bredzisz, albo jestes z EFL. Moje problemy z nimi np wzięły się stąd, że w harmonogramie spłat przysłali mi jedynie kwoty netto, bez Vatu. Ja tego nie sprawdzałem, wziąłem harmonogram, wpisałem zlecenie stałe w banku przez internet i tyle. A po jakimś czasie mi przychodzi, że nie dopłaciłem chyba 200 zł z jakiejś faktury. Godne zauważenia jest, że EFL faktury przysyła listem zwykłym, najczęściej grubo po terminie płatności, więc płaci się za fakturę, której się nie ma i nie widzi. Wyjaśniłem sprawę, dopłaciłem Vat, zapłaciłem 3 zł odsetek i myślałem, że jest po sprawie. Ale okazuje się, że nie!!! bo oni sobie z moich wpłat za fakturę potrącili koszty monitu i nadal jestem dłużnikiem z tytułu jakiejś faktury. Potem doszły koszty następnych monitów, które oni znowu potrącali z moich wpłat za faktury i teraz się okazuje, że ja jestem im rzekomo winny 700 PLN. Nie wiem za co, bo rozliczenia przysłać nie potrafią.
Zgadzam się, że trzeba windykować nieuczciwych, ale ja zapłaciłem im dokładnie tyle i dokładnie wtedy, ile wynikało z harmonogramu spłat, który oni mi przysłali!!! nawet uznając, że powinienem to sam sprawdzić a nie ufać EFL-owi, to przecież Vat dopłaciłem, zapłaciłem odsetki i tyle....chyba tak postępują normalne firmy, które uczciwie i po ludzku traktują klienta.
domino_81 / 83.10.169.* / 2009-11-22 14:23
Proszę o kontakt w sprawie monopolistycznych zachowań EFL i kolosalnych opłat manipulacyjnych. Pozdrawiam:
Domino_811
domino_81@poczta.fm
jacekk22 / 91.214.0.* / 2010-02-27 20:34
tak to bywa jak sie chce za wszelka cene zdobyc szybka kase,droga pani
domino_81 / 83.10.169.* / 2009-11-22 14:24
do Mecenas_PK ..:)
ernesto70 / 77.112.63.* / 2009-10-08 23:51
Kolego Mecenasie_PK... jeśli jesteś mecenasem i nie potrafisz rozróżnić kwoty netto od brutto, albo jeśli tym bardziej nie czytasz tego co podpisujesz, albo jeśli jeszcze na etapie negocjacji oferty nie potrafisz dogadać się z handlowcem, to gratuluje ci... a wszystkim innym wypowiadającym się na tym forum, którzy liczą na Twoje wsparcie lub pomoc współczuje naiwności... Potwierdza się chyba zasada, że narzekają zawsze ci, którzy nie płacą wcale, lub nie płacą w terminie... Kim jestem i dlaczego takie mam zdanie? Pracuję w branży leasingowej już 15 lat, przeszedłem przez kilka firm i takich narzekań ze strony niepłacących słyszałem sporo. Wiem, że narzekają zawsze ci, którzy niesolidnie wywiązują się z umowy. Owszem, przyznaję Wam rację, że bywają problemy z komunikacją z f.leasingową, ale również założę się o wszystkie pieniądze, że każdy z Was, którzy tu narzekacie nie jesteście do końca uczciwi w swoich wypowiedziach, a swoje problemy przedstawiacie nie do końca rzetelnie, zapewne zatajając jakieś szczegóły...

Tak więc na koniec powiem Wam tylko tyle: NIGDY nie ma problemów jeśli klient płaci rzetelnie i w terminie !!!!!! Wiem to bo przez te 15 lat zrobiłem setki klientów i 80-90% z nich nigdy nie powiedziało mi złego słowa o mnie albo o firmie którą im poleciłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w interesach. ///// P.S.Chętnie poradzę co zrobić z problemem tym, którzy rzetelnie opowiedzą swoją historię...
m007 / 195.72.151.* / 2009-11-30 16:45
ernesto70 proszę o kontakt - sekretariat@menadzer.org.pl
luk11 / 87.99.53.* / 2009-10-14 15:02
drogi ernesto70. Ja uważam iż w tym przypadku jesteś nie sprawiedliwy przynajmniej w stosunku do mnie. Ja wywiązywałem się z umowy w przeciwieństwie do EFL, która próbowała ode mnie wyłudzić pieniądze, wątpię w to, żeby EFL miał trudności z rozliczeniem umowy blisko rok czasu, sprawa prosta nowe auto ubezpieczenie na 100% wartości fakturowej wysoki czynsz inicjalny szkoda całkowita a tu co?? przez blisko rok nie otrzymałem od nich ani grosza dlaczego?? bo próbowali wyłudzić z mojej firmy pieniądze. Mało tego piszą tutaj inni o monitach wydaje mi się że umowa działa w dwie strony na żaden mój monit nie odpowiedzieli i za żaden nie zapłacili, dlaczego?? bo to firma typu a co mi zrobisz jak mnie złapiesz. Moja sprawa nadaje się do prokuratury bo EFL wyłudza od kontrahentów pieniądze. Ja poczekam jeszcze trochę jak nie dostanę pieniędzy oddaję sprawę do sądu i się okaże czy opłata za mój monit jest zgodna z umową, jeżeli nie trudno stracę ale wtedy wszyscy nabici w butelkę skorzystają na tym, a EFL nie będzie miał podstaw do pobierania opłat za monit.

Z jednym ernesto70 muszę się zgodzić czytajcie umowy przed podpisaniem a jak czegoś nie rozumiecie to pytajcie handlowca zawsze pomoże i zawsze wyjaśni jakieś niejasności.
HELPER777 / 83.6.211.* / 2010-05-17 15:44
Właśnie właśnie, z OWU EFL'a wynika, że w wypadku opóźnienia w płatności mają prawo wypowiedzieć umowę, co skutkuje koniecznością zwrotu przedmiotu leasingu i zwrotu wymagalnej kwoty - nie jest napisane w ogóle, że EFL ma obowiązek sprzedać przedmiot leasingu, co najwyżej się postara. Wszelkie działałania od momentu opóźnienia w spłacie firma leasingowa podejmuje już w zasadzie z łaski w świetle OWL. I to jest niestety standard dla leasingu w Polsce. W BRE Leasing jest nie inaczej - polecam rozdział OWL BRE pod tytułem "kary umowne" albo przepis mówiący o tym, że BRE może przysłać ekipę która oklei wam przedmiot leasingu swoim logo na wasz koszt.
puli / 82.143.129.* / 2010-10-15 22:04
podstawowa zasada w leasingu- płacenie rat w terminie. Większość z opisanych tu problemów wzięła się właśnie z tych opóźnień no i oczywiście z tego, że ludzie nie czytają umów...
Ja mam samochud w leasingu z EFL i jest wszystko ok.
Only / 79.110.195.* / 2010-10-25 23:58
Czytam ostatnio opinie o efl (chce wziac kolejny leasing), malo jest aktualnych i konkretnych oskarzen... Zgadzam sie, ze czynsze trzeba placic w terminie. Poza tym firma ma wykaz oplat za poszczegolne dzialania, np wyslanie monitu, wznowienie umowy po jej rozwiazaniu (w przypadku nieplacenia w terminie) itp. To wszystko jest jawne, wiec nie wiem skad te pretensje.
eflak / 188.122.20.* / 2011-07-03 16:21
Aktualnie najniebezpieczniejsza moim zdaniem sprawa z EFL polega na ich podjeściu do cesji leasingu. A w zasadzie niemożności jej wykonania na normalnych warunkach. Nowy kilent musi podpisać nową umowę i kupić od EFL np. auto po jego aktualnej cenie rynkowej (wycena po stronie EFL). W szczególnych przypadkach może to być duużoo więcej niż suma rat pozostałych do końca starej umowy. Ale nie da się przejąć leasingu i spłacać za poprzedniego leasingobiorcę jego rat. Kiedyś było inaczej.

Oczywiście w euforii biznesowych sukcesów wydaje się to nieistotne, ale życie różnie się układa i w razie problemów, takie podejście EFLa może drogo kosztować leasingobiorcę lub nawet postawić go w sytuacji skrajnej i to właśnie w najgorszym dla niego momencie.

Kwestia nieterminowości spłat też stała się w EFLu wyjątkowo trudna. Owszem, miło jest spłacać wszystko w terminie, ale gdy pojawiają się problemy EFL zamiast pomóc biznesowemu "partnerowi" dobija go bezlitośnie jak żaden inny podmiot z bankami włącznie.

EFL był kiedyś fajną firmą leasingową. Ale to już przeszłość. Obecnie z roku na rok staje się coraz gorszy, zupełnie nieprzyjazny, wręcz niebezpieczny. Naprawdę nie warto się z nimi wiązać
maksu1 / 79.139.96.* / 2009-10-13 15:48
Witam. Prosze o e-maila do Ciebie. Mam problem z EFL i nie wiem jak go rozwiązać. Może bedziesz mógł mi pomóc. Mój adres : maksu@o2.pl
ALLA11 / 91.214.0.* / 2011-07-18 01:17
Wszyscy jestescie zawiedzeni,macie pretensje lecz to glownie wasza wina.podpisujac kredyt badz leesing zobowiazujecie sie do czegos,do tego zeby splacac na czas.Wiec wasze wypowiedzi sa zalosne,wrecz malostkowe.
banxter / 188.122.20.* / 2011-07-26 22:23
ALLA,
Prawie masz rację!
Ale jak zawze to 'prawie' sprawia różnicę.
Rozumiem, że albo pracujesz w EFLu, albo nie rozumiesz życia (jeszcze?).

Uważasz, ze małostkowe sa pretensje, iż Twój biznesowy partner (bo jak inaczej nazwać firmę, która od kilkunastu lat zarabia na wynajmowaniu Tobie sprzętu) karze Cię 700pln netto za np. klilkutygodniowe opóźnienie w spałcie raty w wysokości kilkuste pln? Czy słyszałaś o banku, który by tak postępował? Czy naprawdę rozumiesz na czym polega problem, gdy zpowodu trudności finansowych zechcesz sprzedać samochód, za który zapłaciłaś już dziesiątki tysięcy pln rat. zostało Ci powiedzmy kilkanaście tys. pln a wg procedur cesji leasingu EFL okazuje się, że nowy nabywca miałby zapłacić pięćdziesiąt tys. pln? Wszystko to w świetle zupełnie innych, korzytsniejszych realiów w bankach i innych firmach leasingowych. Wydaje Ci się to żałosne i małostkowe? Życzę sukcesów w życiu i jednocześnie więcej w nim refleksji. EFL obrał swoją drogę i idzie na dno. Pamiętaj, że może być tak - Jeżeli jesteś Klientką EFLa, to może w ramach promocji ich windykator zabierze Ci auto po wpłacie ostatniej raty, tuż zanim je wykupisz; Jeżeli pracujesz u nich - zastanów się co powiesz w banku, gdy przypomną Ci, że zobowiązałaś się do tego zeby splacac raty na czas.
wkurzny / 95.49.50.* / 2011-12-06 18:19
draństwo w biały dzień.... Właśnie dostałem 2 monity po 50+vat za przekazanie straży miejskiej danych d mandatu. Ch.... z taką firmao d 8 lat mialem u nich kilkanascie samochodow i nigdy nie dostałem takiego monitu teraz idą na psy. Pani w reklamacji ma mnie gdzies. A ja mam gdzies taka firme ostatni raz w EFL-u!!!! I tak tracą miliony ktore cha .. cha.. odbija na monitach
gzmij / 83.3.217.* / 2011-08-02 14:21
proszę o kontakt w sprawie problemów z EFL gzmij@o2.pl
1 2
na koniec starsze
skomentuj
Reklama
Masz firmę budowlaną?

Najnowsze wpisy

Kredyty samochodowe - najlepsza oferta: