Belladonna
Mam prośbę i pytanie - mój brat poprosił mnie o rozliczenie podatku za 2011r. Pracował w Polsce od stycznia do października, a listopad i grudzień to praca w Holandii.
Z przeczytanych wątków wynika, że sposób rozliczenia jaki powinnam zastosować to odliczenie proporcjonalne na PIT-36 + PIT/ZG.
Mam Jarograf brata i kłopot mam tego typu - znalazłam tłumaczenie pozycji z Jarografu, przy których widnieją kwoty w EURO i nie wiem jak je do końca zinterpretować:
1. loon loonbelasting/volksverzekeringen - kwota brutto
2. ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen - podatek
3. verrekende arbeidskorting - koszty pracy
4. ingehouden bijdrage Zorgverzekerringswet - Potrącone składki na ubezpieczenie Zdrowotne/ zastępczy podatek od wynagrodzeń składki na ubezp. społ.
Czy od kwoty brutto pkt 1- mogę odjąć wykazane koszty pracy pkt 3 na Jarografie ? Oczywiście aby obliczyć dochód też chcę jeszcze przychód pomniejszyć o koszty 30% diety za 2 miesiące pracy w Holandii.
Drugie pytanie - czy na PIT-36 mogę wykazać (potrącić) składki na ubezpieczenie Zdrowotne zapłacone za granicą skoro widnieje taka pozycja na Jarografie pkt. 4?
Z góry dziękuję za pomoc - dodam że ludzie w US to po prostu jakiś koszmar rozmowa - niby się można nawet na piśmie zwrócić z pytaniem, a tymczasem traktują człowieka jak ..... nie będę się wyrażać. Nie znają dokumentu jakim jest Jarograf to nie mogą mi udzielić odpowiedzi.
Tak jak wiele osób pisało nie tylko na tym forum - najlepiej wysłać PIT i nie mieć bezpośredniego kontaktu - ale mój brat nadal pracuje w Holandii, a ja chce mu pomóc i dobrze ta sprawę załatwić i nie narobić mu kłopotu. Dodam że biuro Rachunkowe może rozliczyć mojego brata, ale najpierw też oczekują przetłumaczenia Jarografu - też mi pomoc niezła.
A mnie wystarczy odpowiedź na moje 2 pytania i resztę już wiem jak wypełnić.