Na skróty
Forum Forum podatkoweInnePodwójne opodatkowanie, czyli praca za granicą a fiskus

Podwójne opodatkowanie, czyli praca za granicą a fiskus

skomentuj
Wyświetlaj:
kocurka / 87.101.40.* / 2012-03-02 16:22
Witam, mąż pracował 3 miesiące w Polsce a resztę w Niemczech, jest tam tez zameldowany i chce sie tam rozliczac.Czy musi w polSkim US składać jakieś dokumenty? I jak się ma rozliczyć?
dmgo / 31.130.99.* / 2012-03-02 15:35
rozliczalam sie z mezem w2008r -z pracy i z 0 - dochodow. Maz jednak w tym czasie byl w Francji 3miesiace ale nigdzie tego nie zglaszal. A teraz urzad do ktorego doszly te papiery chce wyjasnien. A ja nie mam zadnych papierow zeby sie z tego wytlumaczyc .POMOCY DORADZCIE
belladonna / 2012-03-02 15:48 / Tysiącznik na forum
Trzeba będzie złożyć korektę i dochody męża z pracy we Francji wykazać do stopy. Jak US ma infor, a Ty nie to udostępni mężowi :)
Tomi88 / 217.173.194.* / 2012-02-29 16:07
W roku 2011 p[racowalem zarówno w Uk i PL. Ponieważ moje dochody nie przekroczyły kwot wolnych od podatku w obu krajach ( odpowiednio okolo 3k złotych w pl i 7k funtów w uk) chciałbym otrzymać zwrot podatku z obu państw;]. Problem polega na tym że nie wiem jak mam to zrobić tzn czy mam poprostu złożyc pit 36 i nie wykazywac dochodow w angli czy złożyć pit 36 oraz dodatek pit/zg? Jednocześnie boje sie czy jezeli zloże doatek zg to czy ten dochód nie zostanie podliczony razem z dochodem z pl w efekcie czego nie bedzie on wynosił ponad 3 tysiące i nie otrzymam zwrotu;p prosze o pomoc i wyjasnsienie.
belladonna / 2012-02-29 17:25 / Tysiącznik na forum
W UK rozliczasz tylko dochody z UK, w PL wszystkie. Tam dostaniesz zwrot, a w PL niekoniecznie. Za dobrze by było, gdyby wystarczyło mieć dochody w 2 krajach, aby nie wpaść w 2 próg itd :)
PS Pocieszające, że zwrócony podatek z UK nie trzeba zwracać do PL, jak to może mieć zastosowanie przy dochodach z Holandii. Czyli jesteś w dobrej sytuacji tak w ogóle :)
moniska 3812 / 83.28.85.* / 2012-03-02 15:00
Witam. Proszę o informacje. W ubiegłym roku pracowalismy z narzeczonym w Holandii przez 5 miesięcy wcześneij pracowaliśmy w Polsce przez 3 miesiące. Rozliczylismy się z podatku z Holandii w innym biurze a PIT z pracy w Polsce złożyliśmy osobno w polskim Urzędzie Skarbowym. Już teraz wiemy żę powinno to być złożone na jednym dokumencie i pytanie co teraz mamy zrobić? Proszę o odpowiedz i pomoc.
Jastaaa / 2012-02-28 17:00
Witam, wiem, że mój problem może nie być związany z opisywanym, ale bardzo nurtuje mnie jedna rzecz a nie potrafię znaleźć nigdzie rzetelnej odpowiedzi. Mój przyjaciel wyjechał w 2011r. do Irlandii w celach turystycznych, ale na miejscu okazało się, że może dostać tam pracę na parę miesięcy. Po pewnym czasie dowiedział się, że pracodawca nie odprowadzał za niego podatków . Teraz, gdy wrócił do kraju nie wie jak rozliczyć się z urzędem skarbowym, bo wychodzi na to, że jest to dochód niezarejestrowany, a od byłego zagranicznego pracodawcy nie otrzymał PIT-ów. Jestem ciekawa jaka stawka podatku go obowiązuje i czy są jakieś przepisy mówiące o tego rodzaju dochodach.
Dziękuję za odpowiedź
belladonna / 2012-02-28 22:16 / Tysiącznik na forum
zależy... jeśli to dochód "na czarno" może go opodatkować w PL ("zalegalizować") :)
mario1906 / 89.78.6.* / 2012-02-26 19:32
Witam!!! W 2011 roku od lutego do grudnia pracowałem na kontrakcie w Niemczech czyli byłem zarudniony u Polskiego pracodawcy ale prace wykonywałem w Niemczech i tam tez odprowadzałem podatki.Dostałem jakis papier z Niemieckiego urzedu skarbowego oraz pit-11.Czy mam sie rozliczyc w naszym kraju i czy jak sie rozlicze to czy bede mogl rowniez odzyskac ten podatek ktory placilem w Niemczech?
tereska2525 / 178.213.217.* / 2012-02-25 22:45
a jeśli mój mąż pracował w Irlandii od maja 2011 do stycznia 2012 r., to czy te dochody uzyskane w Irlandii mamy rozliczyć w Polsce. Obecnie mąż już nie pracuje w Irlandii i nie ma żadnej informacji w jakiej wysokości osiągał dochody. W 2011 r. od 01 do 04 pracował w Polsce i osiągał dochód z tytuły wykonywanej umowy o pracę. Prace w Irlandii załatwiał na własną rękę. W tym czasie nie pozostawał w stosunku pracy w Polsce.
belladonna / 2012-02-26 09:16 / Tysiącznik na forum
Mąż miał w roku podatkowym dochody mieszane (polskie i zagraniczne), dlatego musi rozliczyć wszystkie wg metody wyłączenia z progresją. I te z Irlandii jakie uzyskał do 31 grudnia 2011, te z 2012 ewentualnie do rozliczenia za rok.
Często wspólny PIT małżonków mających dochody w PL, kiedy jeden miał też dochody zagraniczne jest niekorzystny. Dlatego warto rozliczyć indywidualnie i wspólnie, aby zobaczyć co lepsze :)
wiedzma50 / 193.84.28.* / 2012-02-23 13:53
Witam
Pobieram w Polsce rente chorobowa a jednoczesnie pracuje w Austrii czy moge rozliczyc sie w Polsce tylko z tytulu renty a w Austrii z tytulu pracy czy musze to zrobic lacznie a jezeli tak to w ktorym kraju?
belladonna / 2012-02-23 18:04 / Tysiącznik na forum
Jako polski rezydent (a czy nim jestes nie wiem, ale jak ZUS ma polski adres, to...) rozliczasz sie w Austrii z tamtych dochodów, a w PL ze wszystkich wg metody wyłączenia z progresja :)
eewa125 / 178.36.198.* / 2012-02-22 20:55
Skąd Fiskus wie, że ktokolwiek prscowsł zagrsnicą?
belladonna / 2012-02-22 21:53 / Tysiącznik na forum
Z informacji które przesyła zagranica :)
Dorota PG / 31.175.249.* / 2012-02-19 12:58
Witam. Pracowalam w czechach od kwietnia do konca grudnia. otrzymalam z polski pit 11 na ktorym wyszczegolnione sa dochody z polski i z czech, bez podania diet, sam dochod w czechach. jak mam sie rozliczyc na pit-36 za rok 2011. Bardzo prosze o pomoc.
felicjan1 / 78.8.68.* / 2012-03-03 20:49
Jest pytanie, skoro pracowałaś w Czechach to skąd ten polski PIT-11, a nie czeskie potvrzeni za obdobi 2011.
belladonna / 2012-03-04 09:30 / Tysiącznik na forum
Bo nie zatrudniał jej czeski pracodawca, a polski. Była oddelegowana tam do pracy. A też wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jak pracuje poza granicami ponad 6 miesięcy i tam należy płacić podatki, to polski pracodawca robi nam przysługę płacąc je za granicą. Żadne przepisy nie nakładają na niego takiego obowiązku :)
belladonna / 2012-02-19 17:21 / Tysiącznik na forum
W PIT-11 ma być dochód zagraniczny, a dochód to przychód minus diety, minus ewentualne KUP. Dlaczego Ty masz tam przychód?
Może jestem naiwna, ale jak ktoś zabiera się za sporządzanie PIT-11, to raczej zna różnicę miedzy przychodem, a dochodem.
Zagraniczny przychód minus diety jest ciągle przychodem... po odjęciu KUP lub jak KUP się akurat nie należą, to staje się dochodem do wpisania w PIT-11, kolumna e PIT-11.
Ten PIT-11 wpłynie do US, a w nim jasno pisze, ze to DOCHÓD zwolniony od podatku (tam nie ma słowa przychód) :)
Mając taki PIT, dochód zagraniczny (z kolumny e) wpisujesz do ZG i PIT-36 do stopy, a polski do opodatkowania :)
GREG69 / 2012-02-14 14:17
WITAM
Prowadzę DG w Polsce (karta podatkowa),chcę otworzyć działalność w Anglii.
W roku podatkowym 7 miesięcy Anglia 5 miesięcy Polska zus płacony w Anglii.
Jak rozliczyć podatek w polsce?
ZulkaM / 2012-02-23 10:38 / Bywalec forum
karta podatkowa rozliczana w Polsce, natomiast działalność rozliczania w Anglii - łączy się tylko dochody rozliczane na zasadach ogólnych.
Virgo / 150.29.239.* / 2012-02-13 09:20
Witam

Interesuje mnie w jaki sposób rozliczyć PIT w przypadku, gdy w 2011 prowadziłem jednoosobową DG w PL (płatnik VAT, KPiR, skala podatkowa, mały ZUS bo to pierwsza moja DG) oraz w tym samym 2011 roku miałem kontrakt i przepracowane 3 miesiące w Japonii. Dodam, że podlegałem pod ubezpieczenie żony w JP (jeśli to coś zmienia). Planuję rozliczać się osobno z żoną.
Zameldowanie mam w PL ale mieszkam pół roku w JP (jeśli to coś pomoże w kwestii rezydenta).

Będę wdzięczny za pomoc.
belladonna / 2012-02-13 16:47 / Tysiącznik na forum
Jako polski rezydent wykazujesz dochody japońskie do stopy, bo miałeś DG na skali.
Powiem tak, jak w polskim PIT jako adres zamieszkania wpiszesz adres polski, to PIT ma być z dochodami z Japonii. Ale jeśli nie jesteś polskim rezydentem, to w polskim PIT musi się znaleźć adres japoński, bo to trafia do wyznaczonych US (one rozsyłają potem też informacje po świecie, bo kto gdzie ma rezydencje tam podlega opodatkowaniu od dochodów ogólnoświatowych wg wewnętrznego prawa danego kraju z uwzględnieniem umów międzynarodowych) :)
pogubiony / 46.169.132.* / 2012-02-12 11:21
Witam..a może ktoś spotkał się z takim przypadkiem...w 2011 3m-ce odbywałem staż w pl..nie przekroczyłem tej magicznej kwoty 3090 zł ..o ile dobrze pamiętam...potem 5 m-cy pracowałem legalnie w UK nie miałem odprowadzanego podatku bo jak powiedziała mi księgowa moje dochody również nie przekroczyły kwoty powyżej której ten podatek powinien być odprowadzany...wiem że powinienem się rozliczyć... rozliczjąc dochody osiągnięte w UK powinienem użyć tej metody z progresją...tylko czegoś mi tu brakuje i nie bardzo wiem jak sie za to zabrać.
belladonna / 2012-02-12 12:41 / Tysiącznik na forum
Jeśli wystawią PIT ze stażu, to się rozliczysz z wszystkiego, dochód angielski do stopy.
Znam tematy staży zwolnionych z podatku (jako zwolnienie przedmiotowe), bo ze środków unijnych. Czyli na razie do końca lutego czekasz, czy dostaniesz PIT-11 z PUP :)
monika1011x / 89.229.46.* / 2012-02-09 17:27
Witam, mój mąż od stycznia do końca czerwca pracował w PL natomiast od lipca do końca roku pracował w DE. Czy w PL muszę rozliczyć się z Niemieckich dochodów? Słyszałam że Niemieckie rozliczenie trzeba również wysłać do Urzędu Skarbowego w DE?
belladonna / 2012-02-09 19:09 / Tysiącznik na forum
Maz w PL musi rozliczyć wszystkie dochody, niemieckie też, wg metody wyłączenia z progresją. Za granica rozlicza się tylko z dochodów zagranicznym :)
monika1011x / 89.229.46.* / 2012-02-09 21:41
A jak powinniśmy się rozliczyć wspólnie czy osobno i czy jest tu istotne to, że mamy rozdzielność finansową?
belladonna / 2012-02-10 22:50 / Tysiącznik na forum
Przy rozdzielności majątkowej wspólnego PIT składać nie możecie :)
Aldonaa / 2012-02-07 15:53
Dzień dobry, jestem studentką, pracowałam w wakacje 2011 r. 3 tygodnie w Holandii przy zbiorze gruszek. Zarobiłam około 900 euro, praca była przez pośrednika z umową etc. Dostałam też holenderski numer podatnika-Soffinummer. To były moje jedyne dochody jakie osiągnęła w roku 2011 r., i moje pytanie czy jak rozlicze się w Holandii z tego podatku (załatwia to pośrednik, który zorganizował wyjazd) to będę musiała jeszcze raz rozliczać się w Polsce i ile te żydy z fiskusa będą chciały do zapłaty-tak na oko. Pozdrwiam.
belladonna / 2012-02-07 16:37 / Tysiącznik na forum
Rozliczasz to w PL, ale w podatki nie wyjdą tutaj, jeśli to Twoje jedyne dochody z roku 2011 :)
mkass / 84.246.2.* / 2012-02-06 12:23
Pracowałem w Holandii w roku 2011, czy będe musiał rozliczyć się z Polskim US??
belladonna / 2012-02-06 15:54 / Tysiącznik na forum
Tak, bo tutaj ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia. Jak to Twoje jedyne dochody w PIT podatek nie wyjdzie, ale by pamiętać o uldze abolicyjnej w razie czego :)
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy