Tak, ale:
1. prosty w kształcie, bez wielkich ozdobnych okien , łukowych lub okien wykuszowych .
2. parterowy z nieużytkowym poddaszem,
3. stropodach z dźwigarów, , najlepiej kopertowy, na planie prostokąta (nawet jeżeli budynek ma wcięcia lub wykusze) ocieplenie w stropie, nachylenie dachu nie więcej niż 35-40 % (ok. 20-22 stopnie).
4. najtańsze pokrycie to blachodachówka lub blacha trapezowa (dobrze dobrana trapezówka np. grafitowa matowa wygląda całkiem elegancko). Trapezowa przy dachu kopertowym daje mniej odpadu. Uwaga - nie kupuj najtańszej, to pozorna oszczędność.
Nie zapomnij o wentylacji dachu - perforowana podbitka i wylot powietrza w kalenicy.
Jeżeli deskę podrynnową ostrugasz i zaimpregnujesz oszczędzisz kilka arkuszy blachy i na robociźnie dekarza.
5. Ściany zewnętrzne - gazobeton M-500 na klej. Ytong jest sporo droższy. Grubość 24 cm wymaga ocieplenia i elewacji od razu, 36 cm wystarcza. Czysto wymurowane i ew. zaimpregnowane np. CT-17 mogą poczekać na tynk albo ew. docieplenie. Pamiętaj w tym przypadku o ociepleniu wieńca i nadproży. Sugeruję takie dobranie wysokości okien i drzwi wyjściowych (naświetle górne) by sięgały do wieńca. Oszczędzisz sporo na nadprożach.
6. podłogi - wyłącznie wykładziny. Włącznie z kuchnią i łazienką. Warunkiem jest dobrze zrobiona, przeszlifowana i zaimpregnowana wylewka.
7. Kuchnia, łazienka - żadnych glazur. System szorowalny Beckers'a - tapeta z włókna szklanego na specjalnym kleju i farba. Super i w dodatku zrobisz bez problemu sam.
ad. 6 i 7 - w ten sposób wykończyliśmy właśnie mieszkanie brata wynajęte na mini żłobek. Najemca jest zachwycony. Ja sam mam cały dom w wykładzinach, w kuchni tapetę winylową, w łazience trochę glazury nad wanną i umywalką (tak kupiłem), resztę łazienki wykleiłem dobrą papierową kilkanaście lat temu, nawet nie zmywalną . I trwa.
W korytarzu 8m2 wykładzinę dywanową traktuję jak wycieraczkę. 2 razy w roku piorę, raz na kilka lat wymieniam. Koszt raptem kilka stówek ale jaka wygoda.
Wkrótce zabieram się za przebudowę domu - starzywo i dziadostwo z epoki Gierka - w myśl powyższych zasad.
Życzę powodzenia.
Jeżeli masz pytania zostaw maila, chętnie pomogę.