Na skróty
Forum Forum podatkoweInneSprzedajesz na Allegro? Pamiętaj o podatku

Sprzedajesz na Allegro? Pamiętaj o podatku

skomentuj
Money.pl / 62.233.177.* / 2008-02-05 11:20
Komentarze do wiadomości: Sprzedajesz na Allegro? Pamiętaj o podatku.
Wyświetlaj:
mamonans / 213.216.88.* / 2012-03-22 13:51
czy musze założyc dzialanosc gospodarcza jesli sprzedawalem karykatury na allegro?? dodam ze nigdzie nie pracuje i zarobilem na nich przez dwa miesiące 400 zl
mireczek52 / 2012-03-05 12:11
Witam

W 2011 r sprzedawałem na allegro,czasami były to używane rzeczy z domowej szafy a czasami nowo kupiony film czy gra która nie przypadła mi do gustu.
W ostatnim kwartale sprzedaż znacznie wzrosła do kilkudziesięciu nawet sztuk.
W sumie przychód za cały rok sięgnął 12tys a dochód po potrąceniu wszystkich możliwych kosztów był prawie 4tys.
W kosztach ująłem opłaty allegro jak prowizje za sprzedaż czy wystawienie towaru, posiadam faktury zakupu towarów oraz paragony a także potwierdzenia nadania wysyłki z poczty polskiej czy wszystkie udokumentowane transakcje na allegro,

Nie prowadziłem DG ale teraz chcę rozliczyć to w picie za rok 2011.Oczywiście zapłacę przez to podatek.

Pytanie brzmi:
Wpisuję to wszystko w "inne źródła" czy US może wezwać mnie w celu wyjaśnienia skąd są te kwoty?

czy będę musiał jeszcze coś dopłacić?

proszę o radę
gjhjvmn / 94.101.24.* / 2012-02-26 01:35
chciałbym sie spytać czy kupując przysłowiowe 30 mpetrujek na bazarze i zarabiając na każdej np 10zł, czyli razem 300zł... powiedzmy raz na 2 miesiące
musiałbym zakładać firme?

zakładając ze normalnie pracuje w firmie i zarabiam 30000zł rocznie.
123allegro456 / 94.240.25.* / 2012-02-15 02:12
Witam,

potrzebuję pomocy.
Sprzedaje konta premium, klucze do gier itp. tyle że mój dochód wynosi okolo 2tys.
Kwota wolna od podatku to 3000zł ale czy to łącznie z pracą czy oddzielnie?
Muszę zakładać działalność żeby to sprzedawać?

Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
0gi1986 / 83.31.43.* / 2012-02-09 15:40
Wystarczy się zatrudnić gdzieś pracować legalnie , pracodawca za ciebie będzie płacił ZUS dwóch zusów nie możesz opłacać w między czasie mieć sklep internetowy , który obsługujesz po godzinach zostań vatowcem bo na książce przychodów i rozchodów i tak musisz zapłacić podatek i tak więc nie ma różnicy. Idziesz rejestrujesz działalność gospodarczą jeżeli wykazujesz dochód to płacisz podatek jeżeli nie to jego nie płacisz :) i po problemie ! :)
dexxxterek / 2011-12-11 09:29
Witam

Otrzymalem takiego oto maila niby to z urzędu Skarbowego:

"Szanowny Panie !

W związku z podejrzeniem prowadzenia niezarejestrowanej działalności gospodarczej, wzywam Pana do niezwłocznego złożenia pisemnych wyjaśnień oraz przesłania skanów dokumentów: NIP, REGON, wpis do ewidencji. W wyjaśnieniach należy zawrzeć informacje o sposobie ewidencjonowania przychodów.

Korespondencja na adres urzadskarbowy5@prokonto.pl

Starszy Inspektor Witold Zarychta
Urząd Skarbowy Łódź Polesie
ul. 6 Sierpnia 84/86 90-646 Łódź tel. 42 25 46 000"

Dostalem go w sprawie wystawienia nowego przedmiotu o wartości 850zl. Aukcje usunalem ale dostalem kolejne maile ze spawra juz zostala zgloszona do odpowiednich organow. Dodatkowo kupił ode mnie przedmiot z innej aukcji i dostalem nastepnego maila maile ze spawra juz zostala zgloszona do odpowiednich organow powolujac sie na dane co mam na allegro

Sprawa mi troch e smierdzi, gdyż:
- od kiedy US wysyla maile?
- mail jest z US nie z mojego miasta
- mail jest wyslany z jakiegos hostnigu a nie z domeny US
- nigdzie nie moge znalezc ze osoba z maila pracuje w US
- podany nr telefonu jest ogolny do US
- mail przyszedl z konta bez aktywacji z 0 komentarzami
- nr telefonu z konta jest fikcyjny (komórkowy)
- Konto zarejestrowane na US (???)

Czy tylko mi sprawa smierdzi czy US wysyla teraz maile i kupuje przedmioty na allegro zeby zdobyc dane? jesli tak to mowie od razu ze przedmiotu nie posiadalem, moglem go okazyjnie kupic i sprzedac dalej. Co w takim wypadku?
tnt123 / 83.4.181.* / 2012-01-15 13:02
nie jestem specjalista, ale moim zdaniem ktos sobie robi z Ciebie jajca, skoro w google nie ma takiego adresu e-mail to znaczy ze on nie nalezy do instytucji panstwowej:P
Opron / 2012-03-22 16:44
zawsze możesz napisać do US ze otrzymujesz maile z takiego adresu (nie podawać treści) i że osoba pisząca do ciebie podaje się za US i prosisz o zweryfikowanie tego maila.
pthu.agatom@wp.pl / 78.131.195.* / 2011-12-04 18:58
witam
a co jeśli kupiłam rzecz za 1450 od sklepu internetowego na allegro i otrzymam paragon lub rach?to też płacę podatek?
sterydo1982 / 178.36.227.* / 2012-02-18 19:39
tak powinnaś zapłacić podatek PCC jakies 2 % od wartości. Kazdy zakup na allegro powyżej 1000 zł podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilno prawnych i opłacenie tego podatku spoczywa na osobie kupującej
belladonna / 2012-03-13 18:50 / Tysiącznik na forum
Ni prawda..... jak mamy paragon, czy FV nic nie płacimy.... jeśli kupujemy na allegro coś BEZ paragonu lub FV o wartości ponad tysiąc zł, to wtedy traktowane jest to jako umowa kupna i składamy PCC płacąc 2% :)
masakra666 / 195.116.31.* / 2012-03-13 18:39
nawet jesli sprzedający był płatnikiem VAT?
ZblakanyMICHAL / 87.206.138.* / 2011-10-13 18:50
Pomocy proszę:
A ja mam 13 lat i chcę sprzedawać z konta JUNIOR.
Ale jak? Na allegro piszą, że mam odprowadzić podatek, ale jak wejdę do skarbówki, i powiem, że chcę się rozliczyć to mnie wyśmieją i powiedzą: do zobaczenia za 5 lat.
A ja chcę sprzedawać , bo mam swoje produkty.
Ale co zrobić. Bo po coś konto JUNIOR jest.
Mama mi mówi, że nie chce ewentualnie sprawy w sądzie i 5 tys kary.
Co zrobić aby było legalnie.
Czy skarbówka może się podszyć pod klienta i udowodnić ,,nielegalną'' sprzedaż.
Proszę o odp: michal555@onet.com.pl
Lub tutaj.
Nikodem510 / 95.49.103.* / 2011-12-01 09:07
Michale nie masz co się martwić. Jeżeli pójdziesz do skarbówki nikt nie ma prawa cię wyrzucić. Po podejściu do okienka, wytłumacz całą sytuacje urzędnikowi i myślę, że na pewno coś z tym zrobi.
ZblakanyMICHAL / 87.206.138.* / 2012-02-17 16:46
Witam!
Mam skarbówkę na przeciwko bloku. Do jakiego okienka podejść?
Bugs Bunny / 2011-10-13 15:40
Witam
Jak zalegalizować sprzedaż na allegro rzeczy na które nie mamy faktury ani paragonu zakupu, jedynym dowodem zakupu jest wyciąg z karty kredytowej lub z konta bankowego, chodzi o stałą sprzedaż takich artykułów chciałem to robić legalnie i płacić od tego podatek.
MKnobek / 46.151.139.* / 2011-07-21 21:16
Mam pytanie: otóż sprzedaję na allegro nawozy do akwarium nie przekroczyłem jeszcze progu 3000zł, mam zamiar zarobić ok 10.000zł i tu rodzi się moje pytanie czy muszę zakładać działalność aby sprzedawać dalej mój nawóz? i czy wystarczy jak się rozliczę z US odliczając od zarobionej kwoty 18% ?
marta5524 / 77.254.83.* / 2011-07-14 15:58
Rozumiem, że jeżeli nie pracuję i kwota rocznej sprzedaży na serwisach aukcyjnych nie przekroczy 3.091zł to nie muszę niczego płacić US, niezależnie od tego czy posiadałam sprzedane rzeczy pół roku, czy nie?
szklarek / 2011-07-15 10:45 / Tysiącznik na forum
Nie.
Jeśli- były używane,posiadane ponad 1/2 roku- nie wykazujesz w rozliczeniu rocznym, nie płacisz podatku.
Jeśli krócej, nowe- wykazujesz w rozliczeniu rocznym bez względu na kwotę i opodatkowujesz łącznie z dochodami z pracy.
marta5524 / 77.254.83.* / 2011-07-15 12:10
A jeśli nie pracuję, to rozliczam jakiś osobny pit, gdzie opodatkowuje osobno dochody ze sprzedaży? Czy jak?
szklarek / 2011-07-15 19:30 / Tysiącznik na forum
A rzeczywiście- nie doczytałem, że nie pracujesz. Ale to nic nie zmienia jeżeli chodzi o rozliczenie- dochód z allegro wykazujesz na PIT-36 w terminie do końca kwietnia roku następnego w wierszu "inne źródła". Nawet gdybyś pracowała byłby to ten sam formularz.
Przy tej kwocie ( tj. do 3091 zł ) podatek będzie 0.
marta5524 / 77.254.83.* / 2011-07-16 14:32
Więc jeśli wynosi 0 nie musze go wykazywać, a jeśli przekroczę ta kwote muszę, tak? Czy musze wykazać mimo wszystko i poprostu wynosi on 0?
belladonna / 2011-07-16 16:39 / Tysiącznik na forum
Wszystko wykazać i po prostu wynosi on zero. Utarło się stwierdzenie "kwota wolna" i stąd niejednokrotnie niezrozumienie o co chodzi... dochód wykazany w PIT jest dochodem podlegającym opodatkowaniu, aczkolwiek do kwoty 3 091 nie powstają obowiązki podatkowe, czyli to jest dochód podlegający opodatkowaniu, od którego nie powstają obowiązki podatkowe, a nie dochód zwolniony z podatku... dochody zwolnione z podatku nie wykazuje się w PIT... a Twoje zwolnione nie są... rozumiesz?
michal11 / 176.97.95.* / 2012-01-10 12:03
Witam, mam pytania do znających ten temat : jak na allegro zrobić roczne zestawienie sprzedaży np. za 2011 rok ,tak aby wiedzieć z jakiej kwoty rozliczyć się z US i sprawdzić czy się przekroczyło tę kwotę 3091 czy nie. Czy ta kwota 3091 dotyczy tylko i wyłącznie sprzedaży na aukcjach tj. sprzedaż rzeczy jakieś plus koszt wysyłki i koszt wystawienia aukcji czy też jeżeli ktoś pracuje np. jako piekarz i z tego tytułu ma dochód a sprzedał na allegro kilka używanych przedmiotów to te dochody z tytułu pracy zarobkowej (piekarz ) i sprzedaż na allegro łącznie muszą nie przekroczyć 3091 aby kwota była wolna od podatku, czy też chodzi tu tylko o łączną wartość sprzedaży na allegro - w skali roku aby nie przekroczyła 3091 . Proszę o odpowiedź
SemirStilic / 89.76.117.* / 2011-05-07 20:36
A jaki mam 'dochód' jeśli kupiłem coś za 2000zł (mam dowód zakupu) po 7 miesiącach mi się znudziło i sprzedałem używane za 1500zł. Nie mam działalności gospodarczej. Rocznie zarabiam przyjmijmy że ponad 4tyś. Bo w PIT chyba nie mogę sobie wpisać straty...
afrodyta2 / 83.22.247.* / 2011-03-27 14:25
Mam pytanie. Jeśli chcę na allegro sprzedać kilka swoich obrazów to czy muszę się rozliczać urzędem i płacić jakiś podatek czy zakładać działalność gospodarczą?Czytałam, że jeśli przedmiot jest straszy niż 6 miesięcy to nie trzeba, a co jeśli wykonałam go sama?
squun / 78.133.227.* / 2011-04-01 09:20

a co jeśli wykonałam
go sama?

może to podchodzić pod działalność gospodarczą
lulusia / 193.239.59.* / 2011-03-14 01:33
ufff, juz nie potrzebuje odpowiedzi, na 2011 ok 3020 to kwota zwolniona od podatku, ja tyle nie zarobie, choćbym się bardzo starała;-) plus- mam wszelkie dowody poniesionych kosztów.
po analizie przepisow i stawek bardzo się dziwię osobom, które tak narzekają na podatki płacone za sprzedaż na allegro- myślę, że w większości przypadków wynika to z niewiedzy.
nikt nie będzie Państwa ścigał za sprzedaż starych ubrań, nawet jeśli nie macie paragonów za chocby używane ubranka dziecięce- no bez przesady:-)
jeżeli tak jak ja, dorabiacie sobie 'od wielkiego dzwonu' jakąś małą sumkę, a poza tym nie pracujecie- do 3000 zł rocznie dochodu (tylko pamiętajcie o dowodach poniesionych kosztów- przelewach/fakturach/paragonach)- nic nie płacicie. pamiętajcie też, że koszty to nie tylko sam zakup przedmiotu, ale prowizja dla allegro i choćby- transport paczki na pocztę (!).
a dlaczego protestować mieliby ci, którzy zarabiają więcej? przecież tu widać, że prowadzona jest jakaś działalność zarobkowa. bądźmy fair- inni płacą podatki, też je płaćmy.
choć kwestia tego, czy podatki w tej wysokości są odpowiednie, to inna bajka- moje poglądy są absolutnie temu przeciwne, ale podporządkowuje się woli większości- ach ta demokracja (dzięki wielkie za wybieranie socjałów... w życiu sie nie dorobię).
lulusia / 193.239.59.* / 2011-03-14 01:16
hej:-) nie wymiguję się od niczego, więc bardzo chętnie zapłacę podatek, o ile rzeczywiście muszę. moja 'akcja sprzedażowa', trwała niecały miesiąc, wątpie, czy będzie trwala dłużej (pewnie wystawię kilka rzeczy, których uzywałam dłużej niż 6mcy i mam na to paragony, standardowa odsprzedaż ciuchów). aktualnie wystawiłam kilka par obuwia kupionych w promocyjnej cenie, z czego większość zamawialam dla znajomych i z nich zrezygnowały- musiałam się pozbyć butów, kilka par kupiłam z zamiarem odsprzedaży. nie uważam jednak, że powinnam rejestrować działalnośc gosp, gdyż było to działanie tylko i wyłącznie jednorazowe- jestem pewna, że to jednak nie pomysl na zarobek dla mnie, nie da się pogodzić tego czasowo ze studiami (szacując większe kwoty, więcej aukcji...). w sumie mój zarobek nie przekroczy 650 zł. proszę o odpowiedź!:-)
do początku nowsze
1 2 3 4
skomentuj
Reklama
Wybieraj spośród dostawców energii

Najnowsze wpisy