Na skróty
Forum Forum emerytalneOFEsrodki z OFE po smierci

srodki z OFE po smierci

skomentuj
iwona / 213.238.93.* / 2012-01-24 13:55
witam mam pytanie moja mama umarla beneficjentem bylem ja co z jej srodkami??pani z ofe
poinformowala mnie ze polowe dostaje malzonek polowe beneficjent tylko teraz tak moja mama
przystapila do ofe od poczatku istnienia(chyba 1999)moj tata nie ma ofe.moi rodzice wzieli w
2001 rozwod a pani mowi mi ze i tak moj tata dostanie polowe tych srodkow ale nie do reki
tylko otworza mu konto ofe??czy on nie moze dostac tego tez do reki??po co mu ofe skoro sam
w 1999 roku zadecydowal ze nie chce wchodzic do ofe??jak wyglada sprawa tych
srodkow?pozdrawiam
Wyświetlaj:
wiwan / 2012-01-24 14:57 / Tysiącznik na forum
Pani nabzdurzyła. Art. 131 i 132 Ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 r. o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych są jasne. Środki po mamie jako rozwódce są w całości wypłacane Tobie jako uposażonemu.
Jeśli ojcu coś by się należało na skutek podziału majątku po rozwodzie- już wtedy, na podstawie orzeczenia sądu czy ugody otrzymałby należną część w postaci transferu środków, tzn. stałby się przymusowo członkiem tego OFE zgodnie z art.128 ww Ustawy, skoro swojego OFE nie posiadał.

No chyba, że do dziś ojciec mając taki dokument do OFE matki się nie zgłosił, co jest mało prawdopodobne.

Poczytaj art.126 i dalsze tej ustawy.
iwciab / 213.238.93.* / 2012-01-24 15:13
dokladnie pani mi to przedstawila tak ze skoro mama przystapila do ofe jeszcze w trakcie trwania malzenstwa to nie ma tu nic do znaczenia ze ze rodzice sa po rozwodzie i tacie sie cos nalezy tzn nie mam nic przeciwko ale dlaczego chca tacie otworzyc ofe skoroon nie chcial tego systemu emerytalnego.w takim razie przejde sie do punktu axy i zapytam jak to jest
wiwan / 2012-01-24 18:40 / Tysiącznik na forum
Tacie należy się tylko wtedy, jeśli z podziału majątku tak wyszło. Środki na koncie mamy należały do ich majątku wspólnego, tak jak mieszkanie, samochód i np. lokaty w banku. Nie wiem jak to podzielili. Powinno to być spisane w ugodzie lub wyroku sądu. Z chwilą podziału majątku wszystko to przestało być wspólnością małżeńską. Np. ojciec dostał mieszkanie, mama zatrzymała samochód, lokaty i całość środków z OFE.

Natomiast obowiązek założenia OFE wdowcowi O ILE jest uprawniony do otrzymania środków wynika z ustawy- z ww przeze mnie artykułów.
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy