Na skróty
Ubezpieczenia domu i mieszkania

Szanuj sąsiada swego

skomentuj
Money.pl / 217.153.72.* / 2011-09-27 11:32
Komentarze do wiadomości: Szanuj sąsiada swego.
Wyświetlaj:
KatarzynaS / 217.153.72.* / 2011-10-03 11:38
W moim przypadku na tym etapie brak jeszcze wspólnoty i zarządcy. Mieszkam w bloku wybudowanym przez dewelopera. Dwa lata temu nastąpił odbiór lokalu przeze mnie pod wykończenie. Nie nastąpił jeszcze jednak odbiór bloku mimo tak długiego czasu. Tym samym nie wiem czy w ogóle powinnam tam mieszkać? Od pewnego czasu podczas większych deszczy zauważyłam, że następuje przeciekanie ściany w jednym z pokoi. Co w takiej sytuacji? Czy deweloper powinien mi wypłacić odszkodowanie z własnego OC?
Zgodnie z przepisami Prawa budowlanego - ustawa z dnia 7.07.1994 r. (test jedn. Dz.U. z 2010 r. nr 243, poz. 1623 wraz z późn. zm.), żeby legalnie przystąpić do użytkowania wybudowanego obiektu budowlanego, do któergo zaliczany jest m.in. budynek wielolokalowy (wielorodzinny), należy uzyskać ostateczną decyzję Państwowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o pozwoleniu na użytkowanie.
Uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku jest bardzo istotne, bowiem:
1) budynek bez zezwolenia w sensie prawnym jest budynkiem w trakcie budowy, co oznacza, że nie mają prawa zamieszkiwać w nim lokatorzy,
2) gwarantuje, że budynek został wykonany zgodnie z pozwoleniem na budowę i prawem budowlanym
3) chroni interesy przyszłych mieszkańców.
Z reguły w umowie z deweloperem znajduje się zapis określający termin uzyskania takiego pozwolenia.
Fakt przeciekania ściany podczas opadów powinien być zgłoszony deweloperowi, ponieważ może wynikać z wadliwego wykonania budynku. W takim przypadku deweloper jest zobowiązany do niezwłocznego i bezpłatnego usunięcia wady oraz wypłaty odszkodowania, jeśli powstała szkoda. Jeżeli deweloper ma zawartą umowę ubezpieczenia OC, a zdarzenie powodujące szkodę objęte jest ochroną ubezpieczeniową, odszkodowanie wypłaci firma ubezpieczeniowa.
MagdaMa / 83.27.193.* / 2011-09-28 19:32
Ja postanowiłam wykupić indywidualne ubezpieczenie. wspólnota mieszkaniowa to nie jest obecnie bezpieczny twór, któremu warto ufać.
Nie zgadzam się z Pani stwierdzeniem, że "wspólnowta mieszkaniowa to nie jestobecnie bezpieczny twór ...", ponieważ powstaje ona z mocy prawa, z zasady jej funkcjonowania regulują przepisy prawne:
1) ustawa o własności lokali z dnia 24.06.1994 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903 z późn. zmianami),
2) ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21.08.1997 r. (tekst jedn. Dz.U. z 2004 r. nr 261, poz. 2603 z późn. zm.),
3) kodeks cywilny - ustawa z dnia 23.04.1964 r.(tekst jedn. Dz.U. z 1964 r. nr 16, poz. 93 z późn. zm.)
Odrębnym zagadnieniem natomiast jestochrona ubezpieczeniowa właścicieli mieszkań.
Gdy patrzymy na nasz przysłowiowy blok pod kątem ubezpieczeń jest szansa, że blok jest ubezpieczony przez Wspólnotę Mieszkaniową lub Zarządcę Nieruchomości. Nie oznacza to jednak pełnej ochrony dla indywidualnych właścicieli mieszkań. Czy wiecie jak najlepiej ubezpieczyć swoją nieruchomość?
maestro525 / 87.207.150.* / 2011-10-27 22:45
Czy jest sens ubezpieczać dom, który posiada monitoring ?
Monitoring może zabezpieczyć dom przed kradzieżą, natomiast nie gwarantuje żadnej ochrony przed zdarzeniami losowymi typu ogień, grad, piorun, śnieg, przepięcia, itp. Dlatego radziłabym Panu skontaktować się z najbliższą jednostką PZU SA, a kompetentni pracownicy lub agenci wskażą najkorzystniejszy dla Pana wariant ochrony w ramach ubezpieczenia PZU DOM lub PZU DOM PLUS. Posiadanie natomiast monitoringu będzie miało wpływ na wysokość składki (PZU SA stosuje z tego tytułu zniżki).
martynika98 / 87.207.150.* / 2011-10-27 22:09
Po raz kolejny został zniszczony nagrobek moich bliskich. Czy można go ubezpieczyć od szkód wyrządzanych przez chuliganów ?
W Powszechnym Zakładzie Ubezpieczeń SA nagrobek można ubezpieczyć w ramach polisy mieszkaniowej PZU DOM PLUS. Wystarczy przy zawarciu umowy ubezpieczenia mieszkania dokupić dodatkowo ubezpieczenie nagrobka (za nagrobek zapłacimy wówczas niższą składkę). Możemy ubezpieczyć cały grobowiec, a w przypadku tradycyjnych nagrobków - płytę umieszczoną na cokole wraz z tablicą napisową oraz rzeźbami. Za opłatą dodatkowej składki ochroną ubezpieczeniową można objąć również ławeczkę przymocowaną do nagrobka.
martynika98 / 87.207.150.* / 2011-10-28 16:10
Dziękuję za wyjaśnienie, a mam jeszcze pytanie, co z kradzieżami ?
Ubezpieczenie, o którym pisałam wyżej, chroni przed skutkami sił przyrody i żywiołów: powodzią, opadami deszczu i śniegu, huraganem, gradobiciem, a także przed kradzieżą całego nagrobka lub stałych jego elementów, aktami wandalizmu, dewastacją rozumianą jako umyślne zniszczenie przez osoby trzecie. Chroni także przed złodziejami ozdobnych elementów nagrobnych takich jak: zdjęcia, wazony, rzeźby i litery, o ile są one przymocowane na stałe do nagrobka. Polisa nie chroni jednak przed kradzieżą zniczy, wiązanek, wazonów nieprzymocowanych na stałe do nagrobka i kwiatów. PZU nie odpowiada też za zniszczenia płyty nagrobnej spowodowane użyciem zniczy oraz osuwaniem lub zapadaniem się ziemi.
Katarzyna S / 78.8.132.* / 2011-10-23 23:06
KatarzynaS
Zalanie mieszkania zostało zgłoszone do Developera, jednak odpowiedź z jego strony była taka że powinnam zgłosić to swojemu ubezpieczycielowi i stamtąd odzyskać pieniądze na naprawę szkody. Fakt jest taki, że zalanie było spowodowane złą konstrukcją dachu, a ja nie ubezpieczałam mieszkania w którym nie mam prawa mieszkać. Na jaki zapis prawny mam się powołać w rozmowie z Deweloperem, aby jasno przedstawić mu swoją rację? Czy powinnam ubezpieczyć mieszkanie w którym nie mogę zamieszkiwać?
W rozmowie z deweloperem powinna Pani powołać się na przepisy Kodeksu cywilnego o rękojmi, zwłaszcza na przepis art. 556 par. 1. Zgodnie z tym przepisem sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę. W przypadku wady budynku uprawniena z tytułu rękojmi wygasają po upływie lat trzech, licząc od dnia, w którym rzecz została wydana. Należy jednak pamiętać, że kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia. Zawiadomienie powinno nastąpić na piśmie, listem poleconym.Ubezpieczenia mieszkania, nawet przed zamieszkaniem, jest możliwe w PZU SA. Proponuję w tym celu skontaktować się z pracownikami lub agentem PZU SA, którzy przedstawią Pani ofertę spełniającą Pani oczekiwania.
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy