Na skróty
Forum Forum podatkoweInneSztuka dawania i przyjmowania czyli wszystko o darowiźnie

Sztuka dawania i przyjmowania czyli wszystko o darowiźnie

skomentuj
Wyświetlaj:
makk / 83.6.229.* / 2012-05-08 19:55
Witam.
Szwagier ze szwagierką znieśli współwłasność gospodarstwa rolnego. Podzielili się po połowie areału ale potem US domaga się od jednej ze stron podatku od darowizny ponieważ jedna połowa areału ma większą wartość.
Czy w tej sytuacji można skorzystać ze zwolnienia od podatku jeśli obie te połówki są nadal gospodarstwami rolnymi ?
Arturinho / 86.25.181.* / 2012-02-29 21:31
Witam,chcę się zapytać jak wygląda sytuacja jeśli moja babcia darowała mojej mamie mieszkanie,a po ok.2 latach mama darowała je mnie,obecnie jestem właścicielem i jedyną osobą zameldowaną tam,czy rodzeństwo mojej mamy może ze mną walczyć po śmierci babci o co kolwiek?Z góry dziękuję za pomoc
belladonna / 2012-02-29 22:07 / Tysiącznik na forum
To pytanie raczej nadaje się na forum prawne, a nie podatkowe :)
agaaaa / 195.116.196.* / 2012-02-19 10:07
Mam pytani: czy obdarowany może zrzec się otrzymanej darowizny dożywocia?
mrekk / 31.175.143.* / 2011-12-19 14:39
Bardzo prosze o odpowiedź . Rodzice przepisali na mnie w formie darowizny dom mieszkalny w akcie zanaczone jest że moga mieszkac w części domu do końca zycia. Jakie ja mam możliwości przepisania połowy mojej darownizny na żonę czy moi rodzice muszą też na to wyrazic zgodę.
zakłopotany / 89.229.134.* / 2011-12-08 15:12
Witam pare lat temu zakupilem auto w niemczech, które zostało zarejestrowane na męża mojej siostry ciotecznej (w miedzyczasie rozwiedli się). Na dniach należy wyrobic nowy dowód, i chciałbym się dopisać jako współwaściciel do auta (by znizki ubezpieczeniowe przeszły na mnie, i bym mogł załatwiać sprawy formalne osobiście) podobne auta na allegro kosztuja średnio w granicach 7000-8000 tys zł. Chciałbym uniknąć zapłaty podatku lub by był on jak najmniejszy. Czy lepiej skorzystać z darowizny czy sprzedaży ? i ile % powinienem zakupić.
belladonna / 2011-12-09 21:20 / Tysiącznik na forum
4 902 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej.

do tej wartości nie podlega opodatkowaniu darowizna.... jeśli wartość rynkowa to 8 tyś, czyli 1/2 to 4 tyś, więc mieści się w kwocie wolnej. Przy zakupie 1/2 zapłacisz 2% PCC, czyli od 4 tys będzie 80 zł :)
zakłopotany / 89.229.134.* / 2011-12-13 16:38
A wiadomo może jak się mają wyceny US do np allegro czy innych giełd samochodowych? Co jeśli wycenie na kwote 8 tys a US zmodyfikuje ją na 10, to czy przy darowiżnie (50%) zapłacę 12% od różnicy(5tys - 4902) czy też już od całości (5tys - czyli 600zł)?
mmmmmmm / 31.174.165.* / 2011-11-02 13:12
czy po przepisaniu gospodarstwa rolnego na jedna osobe czyli syna mozna zmienic decyzje i przepisac na syna i corke jeli tak to do jakiego czasu
wiwan / 2011-11-02 16:27 / Tysiącznik na forum
Jeśli przez "przepisanie" rozumie Pan/Pani darowiznę- to nie ma takiej możliwości i terminu. Syn może darować część lub udział tego gospodarstwa siostrze.
jaaaa / 83.22.57.* / 2011-09-15 21:56
kupiłem od wujka grunt budowlany i żeby ominąć zapłacenia podatku wujek darował go mojemu tacie, ten natomiast darował go mnie.Wujek zmarł i rodzeństwo wystąpiło o podział spadku po bracie-czyli wujku od którego kupiłem grunt. rodzeństwo twierdzi że grunt wlicza się do masy spadkowej po wujku i mój tata otrzymał już swoją część w formie tej darowizny. czy otrzymany grunt faktycznie jest częścią spadku i nic mu się już nie należy bardzo proszę o pomoc
belladonna / 2011-09-16 17:16 / Tysiącznik na forum
moment... piszesz:
"kupiłem od wujka grunt budowlany i żeby ominąć zapłacenia podatku wujek darował go mojemu tacie"
przy darowiźnie czy kupnie gruntu uczestniczy notariusz, wiec albo kupujemy, albo ktoś daruje, więc? jak to wyglądało w końcu?
tatiana06 / 2011-09-09 21:45
Chcę dodać że dochód potrzebny mi do zasiłku rodzinnego
tatiana06 / 2011-09-09 21:39
Witam mam pytanie w ubiegłym roku bank umożył nam kredyt ze wzglendu że nie mieliśmy go za co spłacać.Mąż dostał Pit i musiał się z tej sumy rozliczać zw zeznaniu rocznym jako darowizna czyli inne źrudło dochodu.To kwota 30 tyś . Czy teraz zostanie to uwzglendnione jako dochud? Chociaż nigdy tych pieniedzy nie widzieliśmy?Na dodatek musieliśmy jeszcze odprowadzić podatek od tej sumy proszę o odpowiedz
belladonna / 2011-09-10 08:24 / Tysiącznik na forum
Tak, jest to Wasz dochód. Co prawda go nie widzieliście teraz, ale otrzymaliście to biorąc kredyt i nie musicie spłacić (umorzenie).
Zaświadczenie podstawowe z US zawiera dochody z PIT-37 (lub/i PIT-36 lub/i PIT-36L) oraz PIT-38 (bo nie każdy wie, że dochód ze sprzedaży akcji, też jest dochodem uzyskanym w roku i wchodzi do zaświadczenia). Dodatkowe zaświadczenie jest przy PIT-28 (podatek zryczałtowany).
Czyli Twoje zaświadczenie jak najbardziej będzie zawierało te 30 tyś. :)
Milagross / 178.56.157.* / 2011-09-01 20:05
Mój brat zapisał na mnie i mojego męża swój dom z działką jako współwłasność. Umowa z dożywociem. Czy mój mąż zapłaci podatek od darowizny? Nieruchomość wyceniono na 7.000 zł.
belladonna / 2011-09-01 20:21 / Tysiącznik na forum
Mówią, ze szwagier to nie rodzina :-))
No ale małżonkowie rodzeństwa są w II grupie, a kwota zwolnienia tej grupy to 7 276 zł.
A co napisał w akcie notariusz? Na pewno, ze ty korzystasz ze zwolnienia na podst art. 4a... a co do Twojego męża, co tam pisze odnośnie podatku?
krzychu_brzezi / 212.244.241.* / 2011-08-16 10:13
Witam,
Prosze o potwierdzenie czy dobrze rozumuje:
Jeśli teść wraz z teściową przekażą mi i mojej żonie nieruchomość to ja należąc do I grupy podatkowej nie musze płacić podatku jesli ta nieruchomość jest mniej warta niż 9637zł.
Ale jeśli obowiązek uiszczenie podatku leży na kazdej ze stron solidarnie i w umowie darowizny zawarte zostanie, że każda z osób (teść, teściowa, zona i ja) jest zobowiązana do zapłaty podatku od równej części wartości nieruchomości to rozumiem, że jeśłi wartość nieruchomości wynosi 36000 to część od której ja, jako zięć muszę zapłacić podatek to 9000 zł.
Jest to mniej niż 9637zł, czyli w takim przypadku podatku zapłacić nie musze.
Prosze o potwierdzenie czy mam rację.
wiwan / 2011-08-16 11:40 / Tysiącznik na forum
1. Ustawa była wielokrotnie nowelizowana. Solidarny obowiązek podatkowy obciążający obie strony darowizny został zniesiony od 1.01.2007 roku ( poważna nowela z dnia 16 listopada 2006, w tym przedmiotowego art. 5 ).
Obowiązek dotyczy obecnie jedynie obdarowanego.
2.W ww indywidualnej sytuacji będzie Pan co do zasady miał obowiązek podatkowy od kwoty 18000-9637 zł.
Oczywiście zakładam, że ciągu 5 lat będzie to jedyna darowizna ( limit 9637 dotyczy sumy darowizn od tej samej osoby w ciągu ostatnich 5 lat ).
No chyba, że wejdą w grę inne zwolnienia z ustawy.
Najprościej więc byłoby, gdyby darowizna była tylko na żonę, a następnie wciągnięta do majątku wspólnego.
przemek1103 / 80.61.85.* / 2011-06-12 21:44
Witam.Dostalismy z zona dom od jej rodzicow ktorzy nie utrzymuja ze soba kontaktow i sa po rozwodzie.Dom byl w oplakanym stanie i wlarzylismy w niego duzo pieniazkow.Czy jezeli tesciowa bedzie chciala odebrac nam swoja polowe domu splaci nam wlozone w niego pieniadze lub chocby czesc??
belladonna / 2011-06-13 18:49 / Tysiącznik na forum
to kto w końcu darował? tylko teść, czy oboje? bo przy cofnięciu darowizny z tego co czytałam ma mieć to związek pt rażąca niewdzięczność, wiec :)
sadraku1 / 2011-06-10 13:54
Witam!
Otrzymałem decyzję o przyznaniu wsparcia dla młodych rolników, chcemy przepisać na mnie gospodarstwo rolne (ziemię-15ha i budynki). Wartość całości to około 500000 złotych. Chciałbym spytać jakiej maksymalnej stawki może zażądać notariusz? Byłem już w notariatach ale nie chcą podać orientacyjnej ceny dopóki nie zgodzę się na ich usługi a mnie nie stać w tej chwili na koszt rzędu kilku tysięcy złotych. Istnieje jakaś ulga albo sposób na umorzenie kwoty przepisu?? Gdzieś czytałem że można taką sprawę skierować do sądu o umorzenie choć części należności jeśli wykażemy że nas nie stać na opłatę notariusza, czy to prawda?? Jeśli tak to od czego zacząć?
halin / 46.186.41.* / 2011-05-05 18:42
czy mogę sprzedać częsc otrzymanego gospodarstwa
jied / 109.243.157.* / 2011-04-10 11:39
Witam:) mam pyatnie:) wujek(brak dziadka) chcę przkazac mi (wnuczka dziadka)mieszkanie w formie darowizny.Jaki zapłacę od tego podatek jak mieszkanie warte jest ok 120000-130000zł? Wiem że załatwia to notariusz,ale nie wiem ile trzeba mu zapłacic,ponoc notariusz wszystko załatwia i placi podatek? a jeśli chcę od razu sprzedac tą darowiznę,poniewaz chcę kupic inne mieszkanie to jaki podatek zapłacę? słyszałam,ze jak się udowodni,ze darowzna ta idzie na moje cele mieszkaniowe to nie płace,ale jak to wyglada w praktyce?Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi:) pozdrawiam:)
wiwan / 2011-06-10 20:44 / Tysiącznik na forum
Jest to darowizna w II gr.podatkowej w rozumieniu ustawy o podatku od spadków i darowizn.
Podatek wg. tej skali:

http://msp.money.pl/dokumenty_i_formularze/spadek_darowizna/

od wartości darowizny ponad kwotę wolną, która dla tej grupy wynosi 7 276 zł.

Jak łatwo w linku tym zauważyć- podatku można uniknąć w sytuacji, gdy wujek najpierw daruje bratu ( dziadkowi ), a potem ten daruje Tobie. Tyle, że dwukrotnie płaci się notariuszowi.

Kwestia sprzedaży- to inny podatek- dochodowy, który pojawia się, gdy sprzedaż następuje wcześniej niż 5 lat od nabycia. jest on również do uniknięcia, kiedy cały przychód ze sprzedaży przeznaczysz na swoje inne/kolejne potrzeby mieszkaniowe- zakup działki, domu, mieszkania itp. w ciągu 2 lat od sprzedaży.

2 i 5 lat liczymy od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie/zbycie.
do początku nowsze
1 2 3 4 5
skomentuj

Najnowsze wpisy