Na skróty
Forum Forum finansoweKredytyUwaga na Expander - a...

Uwaga na Expander - a...

skomentuj
niezadowolony klient / 212.76.37.* / 2006-08-17 16:20
... przy ul Świętokrzyskiej w Warszawie załatwiałem tam kredyt hipoteczny na zakup działki
wszystko było oki wyznaczony doradca wyliczyl mi zdolność zaopatrzył w listę niezbędnych
dokumentów potrzebnych do złożenia razem z wnioskiem kredytowym. W swej naiwności i wierze w
profesjonalizm pognałem z tym do pośrednika nieruchomości, podpisałem umowę przedwstępną a
posrednik przekazał mi plik stosownych dokumentów dla banku. Wypełniłem wniosek kredytowy
wystarałem się o zaświadczenie o zarobkach i pognałem do mojego doradcy z dokumentami. Pan
BB przyjął je i poinformował mnie że teraz czekamy na rozpatrzenie wniosku przez bank około
2-3 tygodni oczywiście w trakcie tej rozmowy poprosiłem o szacunkowe wyliczenie wysokości
rat oraz kosztów około kredytowych których według pana BB wyszło około 1200 zł w takiej
sytuacji poprosiłem aby te koszty zostały także doliczone do kwoty kredytu ponieważ mogło
się zdażyć iż zabraknie mi gotówki na pokrycie wszystki opłat skarbowych i notarialnych oraz
prowizji dla pośrednika nieruchomośći. Po przeliczeniach wyszło mi że zmieszczę się na styk
więc byłem zadowolony z tegirgo obrotu sprawy. Oki zważywszy że miałem od daty podpisania
umowy przedwstępnej do daty podpisania aktu notarialnego około półtora miesiąca więc niczym
się nie przejmowałem i tak z krótkiej rachuby czasu wyszło mi że zostanie mi jeszcze spory
zapas czasu na podpisanie aktu. Problemy zaczęły się w kilka dni po przekazaniu doradcy
dokumentów pan telefonicznie poinformował nie iż brakuje jeszcze operatu szacunkowego dla
nieruchomości. Sprawdziłem na liście dokumentów niezbędnych do uzyskania kredytu nie było
zaznaczonego operatu szacunkowego. W trakcie rozmowy zaznaczył iż takiej wyceny może dokonać
jedynie rzeczoznawca akceptowany przez dany bank. Naturalnie poprosiłem na majl o listę
takich rzeczoznawców i czekałem tak około tygodnia gdy nic nie przyszło postanowiłem
zadzwonić i dopytać o listę jednak okazało się że pan bb poszedł na urlop i pozostałem z
problemem sam. Poszperałem w internecie znalazłem kilku ludzi zajmujących się takimi
wycenami oczywiście żaden nie był w stanie udzielić jednoznacznie odpowiedzi czy jest
wpisany na listę w danym banku czy nie wszystcy za to należeli do jakichś związków i
federacji branżowych. Z racji tego że koszt takiej wyceny wydał mi się znaczny a pewności że
operat nie zostanie przez bank przyjęty nie miałem postanowiłem poczekać na mojego doradcę
aż wróci z urlopu. W dniu kiedy miał pan BB wróciż do pracy próbowałem się z nim
skontaktować jednak pomimo kilku prób i pozostawionych na recepcji wiadomości z prośbą o
kontakt nie doczekałem się podobnie było następnego dnia i jeszcze kolejnego. Trzeciego dnia
spłynęła na mnie "łaska Pańska" i doradca się zemną skontaktował i poinformował mnie iż w
ciągu trzech dni będzie do odebrania wycena nieruchomości w cenie 600 zł którą zlecił w moim
imieniu. Nie protestowałem gdyż była to niższa cena od tych z jakimi sie spotkałem próbując
znaleźć coś na własną rękę. Faktycznie po około trzech dniach doradca zadzwonił do mnie i
poinformował mnie iż operat jest gotowy do odebrania i dobrze by było abym dostarczył go
jeszcze dziś do Expandera tak też zrobiłem i dowiedziałem się że jeszcze w tym samym dniu
zostanie wniosek wraz z dokumentacją przesłany do banku, było to 18.07.2006 akt miałem
podpisać do 15.08.2006. i tu zaczęly się na prawdę poważne akcje ponieważ przez około trzy
tygodnie nie miałem informacji co dalej się dzieje z wnioskiem 07.08.06 próbowałem nawiązać
kontakt telefoniczny z moim doradcą jednak bez skutecznie zacząłem słać majle niestety też
pozostały bez odpowiedzi. Koleś mnie olał przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Na
szczęście w dniu 09.08.06 skontaktował się zemną przedstawiciel bamku i poinformował że
umowa czeka na podpisanie co też niezwłocznie uczyniłem w siedzibie banku. W trakcie tej
wizyty jednak spotkała mnie kolejna nie miła niespodzianka okazało się że pan BB błędnie
policzył wysokość kosztów około kredytowych i czy chcę czy nie to muszę dopłacić 350 zł
celem pokrycia różnicy. Przyjąłem to do wiadomości i zaczołem myśleć intensywnie od kogo
porzyczyć pieniądze na pokrycie różnicy czasu mało bo z racji długiego weekendu ostateczny
termin na podpisanie aktu notarialnego to 11.08.06. Na szczęście udało się
i w dniu 17.08.06 sprawa definitywnie została doprowadzona do końca już wiem że kredyt
został uruchomiony a sprzedający 18.08.06 czyli ostatniego wyznaczonego dnia dostaną swoje
pieniądze.
Podsumowując na negatywne odczucia związane ze współpracą z panem z Expandera złożyło się
brak konkretnej i szybkiej informacji o możliwości wyboru rzeczoznawcy majątkowego na czym
straciłem ponad tydzień czasu. pomimo wielokrotnych prób nawiązania kontaktu telefonicznego
jak i majlowego odpowiedzi nadchodziły z opóźnieniem kilku dniowym a ostatnie trzy majle i
wiadomość na poczcie głosowej wogóle nie spotkała się z odzewem ze strony mojego doradcy.
ostatnim gwoździem do trumny naszej ewentualnej przyszłej współpracy było błędne wyliczenie
kosztów około kredytowych.
Na koniec pragnę zaznaczyć iż mój wybór padł na firmę Expander dzieki dobrej opinii jaką
wystawił jej mój kolega z pracy który załatwiał także kredyt hipoteczny tylko w innym
oddziale i oceniał współpracę z doradcą jako bardzo fachową i żetlną.

Ps. literki BB wstawiane w miejsce imienia i nazwiska pana doradcy są czysto przypadkowe i
proszę ich nietraktować jako inicjały któregoś z pracowników ww oddziału Expandera.
Wyświetlaj:
omek35 / 193.111.166.* / 2012-04-10 12:40
Odradzam expander Łódź. Niekompetencja i zakłamanie to najłagodniejsze pasujace określenie. W szczegółach mógłbym napisać esej. Nie dajcie się nabrać jak ja:/ i nie załatwiajcie tam niczego. Na początku jesteśmy zapewniani, że wszystko będzie cudownie, schody zaczynają się później, dużo. Miałem załatwianą sprawę przez pseudo "doradce" panią Martę S. To była totalna porażka. Nigdy, nigdy więcej, szczególnie tej zakłamanej, rozlatanej i z minimalną wiedzą dziewczyny!! Takie osoby nie powinny pracować wogóle z klientami.
da2da2 / 213.108.9.* / 2012-02-10 10:14
Nie polecam tej firmy , nieudolni krętacze , kredyt tylko w banku który ci zaproponują tzn nie najlepszy dla ciebie!!! Nieudolniacy , naciągacze panuje tam kolesiostwo , TERMINY TO WIELKA FIKCJA!!!! OMIJAĆ NIE POLECAM!!!!
PILANIN 53 / 86.63.104.* / 2012-01-31 18:21
WITAM
W PILE EXPANDER KTÓRY NA POCZĄTKU STYCZNIA PODJĄŁ SIĘ DORADZTWA DO CHWILI OBECNEJ NIE SKONTAKTOWAŁ SIĘ ZE MNĄ.SIEDZĄ CHYBA TAM GAMONIE NIE DOUCZENI.OMIJAJCIE EXPANDERA PILSKIEGO Z DALEKA A MIEŚCI SIĘ NA UL.KOLBEGO
pilanin2 / 93.105.98.* / 2012-05-17 17:47
Bzdury ja sobie chwalę, kredyt dostałam
kupujący / 46.76.200.* / 2012-01-18 15:26
Witam.
Odradzam chodzenie do expandera a w szczególności expandera w Radomiu przy ul. Struga w sprawie kredytu hipotetycznego.
Oto krótka historia i „przygoda” z tak wspaniałym doradcą finansowym – (od siedmiu boleści) Mianowicie zainteresowało mnie pewne mieszkanie z rynku wtórnego w Radomiu. Dowiedziałem się od kogoś że expander to świetna firma i mi pomogą. Wiec pomyślałem. No może jeżeli ktoś doradza to i może coś w tym być. Więc się tam udałem. Moją sprawę miał prowadzić niejaki p. Michał. Został poinformowany że interesuje nas kredyt w kwocie 100000 druga równa część to środki własne. Kredyt bierze moja matka i ja jako żyrant. Doradca finansowy został poinformowany iż to mieszkanie ma być tylko na mnie i bez jakiegokolwiek obciążenia kredytowego na moją żonę. Wiec zaproponował sporządzenie rozdzielności majątkowej. Rozdzielność została sporządzona w połowie grudnia 2011r. Ogólnie trzy banki między innymi ING Bank Śląski. Wybraliśmy ING gdyż była najkorzystniejsza oferta . Pierwsze spotkanie – wszystko OK, otrzymałem listę jakie dokumenty są potrzebne. Wniosek z kompletem dokumentów został złożony w połowie grudnia 2011r.Następnie wszystkie dokumenty zostały złożone w expanderze oraz mimo tego że jest już sporządzona rozdzielność majątkowa przyjmuje wniosek do bank ING. Poinformował nas że kredyt będzie w ciągu 1,5-2 tygodni. Wstępna analiza jest pozytywna tylko teraz czekanie na decyzję ostateczna i wycenę mieszkania. Przez kolejne dwa tygodnie zero reakcji i jakiejkolwiek informacji od exspandera co dzieje się z wnioskiem. Między świętami poszedłem dowiedzieć się co jest z tym wnioskiem. Pani poinformowała mnie że są święta to może się troszkę przedłużyć ale na pewno decyzja będzie pozytywna i otrzymamy ten kredyt wiec nie ma co się denerwować. Przyjąłem to do wiadomości. Więc drugiego stycznia poszedłem z matka znowu do tego expandera w Radomiu przy ul. Struga a „doradca finansowy „ powiedział że jeszcze nie ma decyzji z banku ale on teraz po upływie połowy miesiąca chce zaproponować kolejny bank żeby złożyć kolejny wniosek a konkretnie do LUKAS-a i tam zapłacić za wycenę mieszkania ok.400-500 zł i trzeba kolejne tygodnie czekać na dezyzje. A z ING nadal nie wie jaka jest decyzja. I w tym momencie zaczęły się moje podejrzenia dlaczego tak zwleka z odpowiedzią co się dzieje z wnioskiem w ING i dlaczego zaproponował LUKAS-a po takim okresie czasu. Moje pytania dla p. Michała zaczęły być za trudne i niewygodne i unikał odpowiedzi na szczegółowe pytania. Oczywiście zrezygnowałem z oferty LUKAS-a i czekanie na kolejne decyzje, strata czasu i pieniędzy. I Przejście wymarzonego mieszkania – własnego które przechodzi z niewiadomych powodów obok nosa. Mija kolejne 7-10 dni i raptem dzwoni expander i oznajmia że decyzja jest odmowna. Po takim telefonie na drugi dzień poszedłem do ING w Radomiu ul. Żeromskiego i dowiedziałem się dlaczego jest odmowa wniosku. Mianowicie: Odmowa jest tylko z uwagi iż jest rozdzielność majątkowa. Przepisy w w/w banku mówią jasno że bak może udzielić kredytu w takim przypadku jeżeli rozdzielność majątkowa jest dłużej niż sześć miesięcy. Ze strony finansowej i pozostałych dokumentów jest wszystko ok. Również w banku ING pokazałem wszystkie dokumenty jaki przekazałem expanderowi. Pani z banku przejrzała ponownie te dokumenty i stwierdziła że we wniosku jest błędnie wpisane imię oraz źle został wpisany nr księgi wieczystej czego nie wychwycił pracownik expandera i to też mogło by zaważyć na kredycie. I w dniu 18 stycznia 2012r. poszedłem wraz z matką do p….. expandera w Radomiu do doradcy po decyzję odmowy oraz wycenę mieszkania. Oczywiście doradca był zaskoczony dlaczego przyszliśmy po decyzję odmowną. Z wielkim trudem coś wydrukował gdzie pisało iż wniosek o nr……………. Jest odrzucony. ?Na moje pytania typu dokładnie z jakiego powodu jest odrzucony nie chciał udzielić mi informacji i nie udzielił. Więc poinformowałem go że z powodu rozdzielności majątkowej wniosek został odrzucony. To tylko był jeden powód odrzucenia wniosku. Na pytania dlaczego nie poinformował nas wcześniej przed złożeniem wniosków nie powiedział że w ING są przepisy które nie pozwalają na kredyt mając rozdzielność krócej niż 6 miesięcy. Rozmowa była bardzo nieprzyjemna. W pewnym momencie wyszedł z zaplecza jakiś p. Rafał i zaczął się wtrącać w rozmowę straszyć policją i prawie do rękoczynu doszło. Rozmowa (a raczej to już nie była rozmowa) była bardzo ostra, nieprzyjemna u ubliżanie przez p. Rafała mojej matce i w tym momencie prawie doszło do rękoczynu. A siedzący na sali podobno kierownik tylko głupio się uśmiechał.
Ta historia zakończy się skarga do kierownictwa w Warszawie.
Omijajcie tą firmę z daleka. Brak kompetencji, pracownicy niedouczeni, chamscy i bezczelni nie posiadają wiadomości na temat przepisów poszczególnych banków, mydlenie oczu, olewanie i lekceważenie klienta.
Proponuje iść samemu do konkretnego b
zadowolony 2x / 83.17.43.* / 2012-01-23 12:24
Stek bzdur, (pewnie nasłała Cię konkurencja albo masz bardzo bujną wyobraźnię), ja załatwiałem już dwa kredyty w expanderze w Radomiu i bardziej profesjonalnej obsługi nigdzie nie zaznałem (a byłem u konkurencji jak również w Banku - w którym zostałem oszukany, na szczęście pracownik Expandera zwrócił mi na to uwagę, po czym wróciłem do banku przedstawiłem pracownikowi swoją wersję(raczej mojego doradcy) i co było - karp :) i usprawiedliwianie się zmianmi wiboru itd.)
Z czystym sumieniem mogę polecić ten Oddział.
kupujący / 77.114.115.* / 2012-04-01 13:20
Bujną wyobraźnię to pewnie Ty masz panie zadowolony razy 2. Założe sie że jesteś kumplem tych "profesjonalistów" za grosz złamany i nic innego ci nie wypada napisać. Otóż otrzymałem od nich pismo z Warszawy w którym piszą że było wszystko ok. Pal licho z tym kredytem bo na szczęcie załatwiłem sobie gdzie indziej. Ale w odpowiedzi opisują że są zachwyceni swoimi pracownikami i niech nadal żyją w euforii i wrastają w narcyzm. Ta odpowiedź jest popieraniem chamstwa, draństwa swoich pracowników przez oddział w Warszawie. Jedno jest pewne że więcej tam moja noga nie postanie.
ybt / 195.140.236.* / 2012-01-10 21:40
odradzam po stokroć, niekompetencja, kłamstwa, selekcjonowanie klientów ze wzgledu na prowizje, ci z "mniejszym" kredytem są wręcz ignorowani, moje wnioski przeleżały na biurku agenta expandera z Wrocławia kilka tygodni. Jedyne co zrobił to wcisnął mi ubezpieczenie i zmarnował 2 miesiące, narobiłem sobie tylko problemów, ODRADZAM I OSTRZEGAM
Łukasz 1981 / 92.25.96.* / 2011-12-22 15:10
Ja z żoną starałem się o kredyt mieszkaniowy. Mieszkamy za granicą więc wydawało nam się, że tak bedzie dla nas szybciej i łatwiej jeśli skorzystamy z usług Expandera... I mogę tylko tyle powiedzieć, że gdyby nie pomoc mojej mamy, która sama kontaktowała się z bankiem gdzie mamy brać kredyt to pewnie nigdy byśmy go nie dostali. Nawet w banku powiedzieli, że w expanderze "to są same orły".
poz / 83.21.5.* / 2011-10-29 21:42
Firmę Expander polecił mi jeden i drugi szwagier!! Do dzisiaj żałuję, że ich posłuchałem!!!! Resztę proszę sobie dopowiedzieć!!!
gkgkg / 83.21.5.* / 2011-10-29 21:39
Ludzie z daleka od EXPANDERA!!!!!!
A.S.S / 83.21.5.* / 2011-10-29 21:37
W pełni się zgadzam. Firma niegodna polecenia! Mój wniosek kredytowy miał być rozpatrzony w ciągu 7 dni od daty złożenia go w Expanderze. Sprawa jeszcze się ciągnie, a "Mój Kochany Doradca" ciągle mnie zwodzi,że jeszcze trochę muszę poczekać, bo bank chce ciągle nowych dokumentów. Czy nie mógł powiedzieć na początku że potrwa to o wiele dłużej? Odradzam!!!
oszukany przez expander / 89.72.181.* / 2011-10-18 17:27
Sami oszuści w Tym Expanderze a już kontakt z doradcą jak już jesteś ich klientem jest praktycznie nie możliwy. Nie odbierają tel, jak już odbiorą to mówią żę oddzwonią, oczywiście tak się nie dzieje. GORĄCO ODRADZAM
agus140282 / 93.154.187.* / 2011-11-15 16:38
Witajcie! Ja również odradzam Expandera!!!!!!!!!!!!! Cały czas jakaś ściema,ciągle brakowało jakiś dziwnych dokumentów. A jak w końcu udało się załatwić kredyt to zlewka totalna!!!!!!!!!!!!Złożyłam dokumenty o wypłate kolejnej transzy to wogle sznowna pani nie wysłał ich do banku,po paru dniach zadzwoniłam o ona powiedziała,że jest jakiś problem i bank nie chce wypłacić. Zdenerwowałam się i zadzwoniłam do banku i okazało się,że wogle nie wysłali moich papierów bo gdzieś się zapodziały!!!!!!!!!!! Masakra przy drugiej transzy było tak samo. Poprostu mają klienta w dupie jak już skasują swoją prowizję! Jak podpisałam umowe to miałam dostać nagrde laptop albo coś innego.Póżniej okazało się,że jadnak mi się nie należy.ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!
cyranka / 83.9.197.* / 2011-08-24 18:59
Odradzam zdecydowanie. Nawet nie chce się o nich więcej pisać.
l.l / 95.108.81.* / 2010-12-05 00:35
witam. Jestem doradcą finansowym Doradcy 24 S.A. W naszej ofercie mamy kredyty
hipoteczne ponad 20 banków i programy systematycznego oszczędzania.

Szukasz najlepszego kredytu dla siebie - dzwoń!

Posiadam dużą wiedzę inwestycyjną i specjalne programy które mogą policzyć przyszłą
emeryturę w zależności od wieku klienta, wysokości składki, indeksacji co rocznej
składki o wartość inflacji oraz przewidywanej rocznej stopy zwrotu.
Jeśli Państwo chcieliby zacząć oszczędzać systematycznie na swoją emeryturę (z ZUS-u
to będą grosze), możemy porozmawiać na spotkaniu.

Doradca Finansowy Łukasz Szymański tel. 602-398-222 (woj. wielkopolskie) e-mail:
lukasz.szymanski@doradcy24.pl
pewne / 80.51.55.* / 2010-07-12 23:16
lepiej się zastanowić...

http://szybkiekredyty.blogspot.com/
Bobikko / 82.210.129.* / 2010-07-10 21:02
Doradca z Expandera często olewał nasze prośby o kontakt z nami, co więcej często nie wiedział jakie dokumenty mamy dostarczyć od dewelopera. Szczytem jednak była informacja od doradcy że najlepiej gdybyśmy sami zawozili dokumenty do banku bo będzie szybciej... Nie życzę trafienia do oddziału w Warszawie na Jana Pawała II, do doradcy o nazwisku Firlej
mjkm / 78.31.155.* / 2011-02-09 22:01
Zagadzam się-TRZYMAJCIE SIE Z DALA OD EXPANDERA- nieprzewidywalność, ciągle będziesz zaskakiwany nowymi informacjami o kosztach kredytu, lekceważący stosunek ("taki mały kredyt, radze Pani, niech Pani lepiej pozyczy gdzieś prywatnie, " ), zapominanie o terminach spotkań i moje wrażenie, jakby ten człowiek-doradca -pracował tu ( w Expanderze w Gdańsku-Wrzeszczu) od wczoraj i sam jeszcze potrzebował doradcy.... Porażka. Pożyczyłam prywatnie i machnęłam na Expandera ręką.
Jarosski / 89.231.98.* / 2011-01-22 12:40
Bobikko według mnie albo jesteś z konkurencji albo chrzanisz totalne głupoty - osobiscie korzystałem z usług Pana Firleja i byłem bardzo zadowolny kredyt zostal uruchomiony na rynku pierwotnym w ciagu 3 tygodniu, otrzymalem decyzje z 4 bankow, Pan Piotr wynegocjowal mi rewelacyjne warunki marzowe na franka i brak prowizji za udzielenie kredytu! Sprawa miala miejsce w lipcu 2010. Od tego czasu polecilem Panu Piotrowi 2 znajomych i wszyscy ekspresowo i na b. dobrych warunkach otrzymali kredyt takze opisz moze dokladniej swoja sprawę bo wedlug mnie cos tu niepasuje.
Niestety czesto rozni frustraci gdy bank nie daje kredytu obwiniaja bank czy tez doradce a moze po prostu problem byl brak zdolnosci lub niepewny deweloper? Poza tym deweloper zawsze wydaje dokumenty komplet /tak bylo w moim przypadku/ i doradca nic ponad to co daje deweloper raczej nie wymaga bo to standard i deweloper dobrze wie co musi dostac klient. Tak czy owak nie chce mi sie wierzyc w to co piszesz.
HaniaC / 46.186.39.* / 2011-02-03 21:18
Pan Firlej też nam doradzał. Jesteśmy bardzo zadowolenie. Byliśmy w swoim banku i u kilku doradców od około roku Pan Piotr doradza nam i naszym znajomym i wszyscy zadowoleni. Zdecycodwanie polecam Expandera!!
Yanekkk / 195.116.98.* / 2009-08-21 13:09
Mimo wszystko doradca finansowy to lepsza opcja niż bieganie po siedzibach kilkunastu banków.Kto ma na to czas i ochote?
...
www.tnij.org/medley2009
do początku nowsze
1 2
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy

Kredyty samochodowe - najlepsza oferta: