Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Bruksela przeciwna pomysłom Sawickiego

0
Podziel się:

Minister chciał podniesienia ceny pszenicy w skupie interwencyjnym oraz zwiększenia kwot na produkcję cukru.

Bruksela przeciwna pomysłom Sawickiego
(Money.pl/Tomasz Brankiewicz)

Polska chciała podniesienia ceny pszenicy w skupie interwencyjnym oraz zwiększenia kwot na produkcję cukru w UE. Tymczasem rzecznik komisarza UE ds. rolnictwa Roger Waite powiedział, że nie ma takiej potrzeby, gdyż obecny system funkcjonuje dobrze.

Na wtorkowym posiedzeniu ministrów rolnictwa w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki przedstawił polskie wnioski o zwiększenie o 15 proc. kwot produkcji cukru w UE oraz o podwyżkę ceny interwencyjnej pszenicy z 101,3 euro do 130 euro za tonę.

_ - Jeśli podnieślibyśmy cenę zboża w skupie interwencyjnym, zboża w zapasach byłoby więcej niż jest wymagane ze względów bezpieczeństwa. Zaprzeczyłoby to dotychczasowym reformom w Unii Europejskiej _ - powiedział Waite.

Skup interwencyjny zboża to element tzw. siatki bezpieczeństwa w UE, która jest uruchamiana w przypadku nagłych spadków cen. W sezonie 2009/2010 skupiono w UE 5 mln ton zboża.

_ - Ta siatka może być uruchamiana tylko w przypadku kryzysu na rynku _ - argumentuje komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos w oświadczeniu. _ Ponadto podniesienie interwencyjnej ceny zboża zmniejszyłoby konkurencyjność europejskiej produkcji zboża na rynku światowym _ - dodał. Zaznaczył, że wielkość siewów musi wynikać _ z perspektyw popytu na rynku _

Ciolos zwrócił też uwagę, że wielkość dotacji wynikająca z ewentualnego podniesienia ceny w skupie interwencyjnym wymagałaby notyfikacji w Światowej Organizacji Handlu (WTO), co mogłoby osłabić pozycję UE w negocjacjach handlowych.

We wtorek minister Sawicki, który zgłaszał postulaty, ostrzegał, że Unia Europejska nie ma zapasów zbóż nie tylko na stabilizację rynków, ale i na pomoc żywnościową. _ Gdyby w 2009 roku ceny interwencyjne zbóż wynosiły 130 euro, a nie 102, wtedy mielibyśmy, co najmniej kilkanaście ton zboża w zapasach interwencyjnych _ - podkreślił. Argumentował, że cena interwencyjna skupu zboża nie wzrosła od dekady i nie pokrywa już kosztów produkcji.

Sawicki zaproponował zwiększenie kwoty produkcji cukru w UE o 15 proc. od 2011/2012 lub po 5 proc. przez trzy lata. Uzasadniał to zbyt małą produkcją cukru UE i wzrostem cen.

_ - W tej sprawie podczas wtorkowego posiedzenia ministrów wystąpiło kilkanaście krajów, jednak postulaty szły w bardzo różnych kierunkach: jedni chcieli wzrostu kwot w całej UE, inni tylko dla swoich krajów, a jeszcze inni sprzeciwiali się podnoszeniu kwot _ - powiedział Waite. _ Jednak w średnim i długim okresie Komisja w ramach reformy polityki rolnej UE (propozycja w październiku) przyjrzy się sprawie kwot cukrowych po 2015 roku _ - dodał.

Wyjaśnił, że ten rok na rynku żywności był wyjątkowy. _ Zmniejszył się import z krajów rozwijających się, co spowodowało pewien niedobór na rynku UE, ale ta sytuacja nie stanie się normą _ - podkreślił rzecznik.

KE wprowadziła kwoty cukrowe, aby zmniejszyć drogą produkcję cukru w Europie i zastąpić ją tańszym importem, co miało skutkować niższą ceną dla konsumentów. Produkcja cukru z buraków cukrowych jest droższa niż produkcja cukru trzcinowego np. w Brazylii i na Karaibach. Unijna kwota pozwala Polsce na produkcję 1,4 mln ton cukru rocznie.

Czytaj w Money.pl
[ ( http://static1.money.pl/i/h/196/t20164.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/rosnie;eksport;polskiej;zywnosci,142,0,824718.html) Rośnie eksport polskiej żywności W latach 2007-2010 wartość sprzedaży polskiej żywności za granicę zwiększyła się o prawie 40 proc., do 53 mld złotych.
[ ( http://static1.money.pl/i/h/239/t113391.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/wydalismy;tyle;samo;ale;zjemy;mniej;przez;drozyzne,179,0,815795.html) Wydaliśmy tyle samo, ale zjemy mniej. Przez drożyznę Świąteczne stoły Polaków nie są tak obfite jak rok temu. Za serniki, mazurki i szynki zapłaciliśmy więcej.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)