Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Komisja Europejska zajmie się koniną, sprzedawaną jako mięso wołowe

0
Podziel się:

Brytyjski minister Owen Paterson przekonywał, że sprawą wprowadzenia do obrotu koniny jako mięsa wołowego powinien się zająć Europol.

Komisja Europejska zajmie się koniną, sprzedawaną jako mięso wołowe
(Money.pl/Anna Kraszkiewicz)

W Brukseli spotykają się przedstawiciele krajów dotkniętych skandalem wokół wprowadzenia do obrotu koniny, jako mięsa wołowego. Ministrowie rolnictwa Wielkiej Brytanii i Irlandii chcą obowiązkowych badań DNA produktów przed wprowadzeniem ich na rynek.

Szef resortu rolnictwa Irlandii, sprawującej w tym półroczu przewodnictwo w Radzie UE, Simon Coveney poinformował dziennikarzy przed rozpoczęciem rozmów, że w spotkaniu uczestniczą przedstawiciele ośmiu krajów. Z Polski przyjechała wiceminister rolnictwa Krystyna Gurbiel.

_ - 15 stycznia odkryliśmy, że hamburgery, które były wytwarzane w Irlandii zawierają koninę. Od tego czasu stało się już jasne, że sprawa dotyczy całej Europy (...). Chcemy przedyskutować, jak możemy wspólnie odpowiedzieć na ten problem _ - mówił Coveney. Podkreślił, że trzeba wskazać odpowiedzialnych za skandal, wyjaśnić jak mogło do niego dojść, kto dostarczył koninę, która znalazła się w przetworzonych produktach opisanych jako wołowe.

Coveney zaznaczył, że spodziewa się, iż Komisja Europejska przygotuje propozycję działań, które będą odpowiedzią na ten proceder. Podkreślił, że cała sprawa jest oszustwem, a dotychczasowe testy nie wykazały, by istniało jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Jego zdaniem należy jednak wprowadzić specjalne kontrole, by zapewnić, że coś takiego się nie powtórzy.

_ - Potrzebujemy wzmocnienia istniejących regulacji i więcej testów. Osobiście uważam, że powinniśmy używać testów DNA przy badaniu łańcucha dostaw żywności, aby mieć pewność, co do tego, że konsumenci wiedzą, co spożywają _ - wskazał Irlandczyk.

Zauważył, że w UE są już przepisy nakazujące etykietowanie produktów wołowych, ale nie dotyczą one mięsa przetworzonego. KE przygotowuje raport dotyczący możliwości wprowadzenia etykietowania również żywności przetworzonej.

O potrzebie robienia testów DNA żywności mówił też brytyjski minister środowiska, żywności i spraw wsi Owen Paterson. Jego zdaniem należy wprowadzić obowiązek robienia testów DNA produktów mięsnych podczas kolejnych faz ich wytwarzania, a także sprawdzania finalnego produktu w każdym kraju członkowskim.

Przekonywał, że sprawą wprowadzenia do obrotu koniny jako mięsa wołowego powinien zająć się Europol, a KE powinna jak najszybciej opublikować wnioski z raportu dotyczącego etykietowania przetworzonych produktów mięsnych. Paterson chciałby też, aby służby sanitarne z krajów członkowskich wymieniały się danymi w tej sprawie.

Szwedzki minister ds. wsi Eskil Erlandsson ocenił, że obecne przepisy są wystarczające. Zauważył, że pomiędzy producentami i konsumentami jest wielu pośredników, ale - jak dodał - tak po prostu wygląda dzisiejszy świat. Zgodził się jednak, że trzeba mieć absolutną kontrolę nad produktem zanim zostanie on dopuszczony do sprzedaży na rynku.

Oszustwo z wprowadzaniem do obrotu hamburgerów zawierających koninę zostało wykryte w Irlandii. Później okazało się, że skandal dotyczy też innych rodzajów gotowej żywności m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Sprawa wywołała oburzenie zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich, gdzie zasadniczo nie jada się koniny. Polska była wskazywana jako kraj pochodzenia mięsa końskiego, jednak według naszej Inspekcji Weterynaryjnej polskie ubojnie dostarczyły wyłącznie wołowinę.

Wstępne francuskie śledztwo ujawniło, że konina trafiła do zaopatrywanej przez francuską firmę fabryki w Luksemburgu i że zadziałali tu również pośrednicy: holenderski i cypryjski, natomiast samo mięso pochodziło z rzeźni w Rumunii. Premier Rumunii Victor Ponta zapewnił w poniedziałek, że w jego kraju nie doszło do żadnego oszustwa polegającego na sprzedawaniu mięsa końskiego jako wołowiny.

Czytaj więcej o koninie w hamburgerach w Money.pl
Spotkanie na szczycie w sprawie... mięsa Podczas posiedzenia mają zostać omówione kroki niezbędne do kompleksowego rozwiązania problemu sprzedaży koniny, jako mięsa wołowego.
Końska afera zatacza coraz szersze kręgi Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Żywności prowadzi badania wszystkich mrożonek mięsnych w handlu.
Konina w hamburgerach z Tesco. To spisek? Sprawa ta nie jest uważana za zagrożenie dla zdrowia.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)