Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Jakub Ceglarz
|
aktualizacja

W Polsce żywność gorsza niż na Zachodzie. NIK potwierdza

58
Podziel się:

Żywność sprzedawana w Polsce bywa gorsza jakościowo niż ta oferowana na rynkach zachodnich - potwierdza Najwyższa Izba Kontroli w opublikowanym w piątek raporcie.

Żywność na naszym rynku bywa znacznie gorsza jakościowo niż w przypadku tych samych produktów na Zachodzie
Żywność na naszym rynku bywa znacznie gorsza jakościowo niż w przypadku tych samych produktów na Zachodzie (123RF)

Raport NIK dotyczył przede wszystkim działalności Inspekcji Handlowej. A tę ocenia pozytywnie. "Organy Inspekcji Handlowej zapewniły skuteczną ochronę praw konsumenckich. Przedstawiciele Inspekcji rzetelnie udzielali pomocy konsumentom w dochodzeniu ich praw" - chwali Najwyższa Izba Kontroli.

Jednym z ciekawszych elementów raportu było jednak zjawisko "podwójnej jakości" na rynkach Unii Europejskiej.

NIK potwierdza więc to, o czym wiadomo od dawna i o czym wielokrotnie informowaliśmy w money.pl. Żywność na naszym rynku bywa znacznie gorsza jakościowo niż w przypadku tych samych produktów na Zachodzie. Izba przywołuje choćby wyniki kontroli UOKiK, o której również pisaliśmy na łamach naszych serwisów.

Na podstawie testów laboratoryjnych 101 produktów Urząd poinformował w październiku, że istotne różnice w jakości dotyczyły dwunastu z nich.

Zobacz także: Zobacz też: Marnowanie żywności. Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie

Przykłady? Niemieckie chipsy Crunchips smażono na oleju słonecznikowym, polskie - na palmowym i z dodatkiem wzmacniacza smaku. Kawa Nescafe Classic jest mocniejsza za Odrą, a czekolada Milka z orzechami w polskiej wersji ma mniej orzechów.

Były jednak także dwa przypadki, gdy polska wersja danego produktu była wyższej jakości. Czekolada Milka Oreo przeznaczona dla polskiego konsumenta "była smaczniejsza" i zawierała mniej zamiennika tłuszczu kakaowego. Z kolei napój Capri Sun Orange z polskiego sklepu zawierał 20 proc. soku pomarańczowego, a z niemieckiego tylko 7 proc.

Sami również postanowiliśmy to sprawdzić. I potwierdziło się, że w składzie produktu w Polsce i Niemczech często bywają różnice. Zazwyczaj na korzyść tych niemieckich. Na dodatek nad Wisłą często bywa drożej.

- NIK wskazuje, że problem jest tym bardziej realny, że wcześniejsze testy porównawcze potwierdziły zjawisko "podwójnej jakości" produktów - komentuje prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski.

Zresztą, jak wskazuje Najwyższa Izba Kontroli, problem dotyczy nie tylko Polski, ale i innych krajów w regionie. Podobne testy porównawcze przeprowadzono bowiem m. in. w Chorwacji, Bułgarii a także na Słowacji, Węgrzech i Litwie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(58)
von
4 lata temu
W Polsce nie są lepsze. Widziałem kilku hetarową plantcję cebuli. Co parę dni jeżdziły cigniki rozpylając jakieś śmiedzące GU........ Smcznego.
gość
5 lata temu
a zamiast prześcigania się w pomysłach na pakiety do walki z rakiem, powinni poprawić jakość naszej żywności. Priorytetem przyczyny i profilaktyka
Mmmn
5 lata temu
Zagraniczna a nie polską żywność jest gorsza niż ta sprzedawana na zachodzie
Mr blue
5 lata temu
Ludziom widocznie i tak się to podoba bo kupują jak szaleni być może sa organizmami testujacymi wieloletni wpływ oleju palmowego czy też wzmacniacza smaku na człowieka . Zajadajcie się tym też jestem ciekaw na co będziecie umierać
Nik
5 lata temu
niech porowanaja mięsa i inne produkty chleb itd
...
Następna strona