Minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna. Komentując aferę z koniną w wyrobach wołowych, Stanisław Kalemba mówił w radiowej Trójce, że Polska okazuje się być pozytywnie wyróżniającym się państwem.
Wyniki ogólnoeuropejskich badań pokazują, że w Polsce jest najmniej przypadków zafałszowania składu wyrobów mięsnych wśród kilkunastu państw, które dostarczyły próbki do Brukseli.
Stanisław Kalemba przyznał, że nieprawidłowości w produkcji żywności się pojawiają, ale w Polsce są one mniejsze niż np. w Holandii. Dodał, że już efekty przynosi praca zespołu powołanego w ministerstwie rolnictwa, który ma chronić wizerunek polskiej żywności. Z drugiej strony bardziej aktywnie działa inspekcja weterynaryjna. Według Stanisława Kalemby negatywne opinie o polskiej żywności za granicą to kwestia obaw lokalnych producentów.
W ostatnim czasie jakość polskiej żywności była często poddawana w wątpliwość chociażby po głośnej aferze z fałszowaniem wołowiny koniną. W Irlandii podejrzenie niemal natychmiast zostało rzucone na Polskę. Także w Czechach w ostatnich miesiącach pojawiają się negatywne wypowiedzi na temat polskich produktów, także w kontekście afery z solą przemysłową używaną w produktach spożywczych. Naraża to polskie firmy na ogromne straty.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Konina zjedzona, badań nie będzie Jan Vana, dyrektor Wydziału Weterynaryjnej Higieny SVS poinformował, że Polacy nie mogą skontrolować skażonego mięsa, ponieważ cała 320-kilogramowa partia została już sprzedana. | |
Dziś nowa odsłona w końskiej aferze Powinniśmy poznać wyniki inspekcji w polskiej firmie produkującej hamburgery. Kontrola ma związek ze skandalem w Europie dotyczącym koniny sprzedawaj jako wołowina. | |
W tym Polska jest naprawdę dobra Eksport naszej żywności przynosi już 16 miliardów euro. |