Mięsa, jabłka, wódka i słodycze - to motory napędowe polskiej sprzedaży zagranicznej. Eksport naszej żywności przynosi już 16 miliardów euro.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zapowiada, że tegoroczna nadwyżka eksportu żywności nad importem sięgnie 3 miliardów euro - informuje _ Puls Biznesu _.
_ - Największą nadwyżkę notujemy na rynku drobiu. W tym segmencie jesteśmy graczem numer 3 w Europie. Jeśli chodzi o produkcję jabłek, jesteśmy na pierwszym miejscu _ - mówi minister rolnictwa.
Przedstawiciele branży spożywczej zgodnie twierdzą - czytamy w _ Pulsie Biznesu _ - że eksport będzie rósł, choć niekoniecznie tylko dzięki odbiorcom z Unii Europejskiej. Polskie mięso podbija Daleki Wschód - w przypadku drobiu wśród znaczących partnerów Polski jest na przykład Hongkong. Jedna z polskich firm drobiarskich kupiła nieruchomości w Indonezji i Chinach, gdzie w joint venture z lokalnym partnerem stawia zakłady w Dżakarcie i Shenzhen.
Czytaj więcej o eksporcie polskiej żywności | |
---|---|
Polska żywność w USA. Pierwsze recenzje Ponad 30 firm z branży spożywczej promuje swoje produkty na międzynarodowych targach żywności Fancy Food Show w Waszyngtonie. | |
Mamy coś, co podoba się Egipcjanom Egipt zużywa 14 mln ton pszenicy rocznie, z czego z importu pochodzi około połowa. Teraz do grona dostawców może dołączyć Polska. | |
Nowe dane o eksporcie. Najwięcej trafia do... W ujęciu ilościowym eksport w 2011 r. w stosunku do poprzedniego roku wzrósł o 19 proc. Eksport wieprzowiny stanowi 5,2 proc. całego eksportu rolno-spożywczego. |