Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rosja wprowadza ścisłą kontrolę mięsa wieprzowego z Polski

0
Podziel się:

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji poinformowała o wprowadzeniu ścisłej kontroli wszystkich partii mięsa
wieprzowego sprowadzanego z Polski.

Rosja wprowadza ścisłą kontrolę mięsa wieprzowego z Polski
(abzee/iStockphoto)

- _ Odtąd wszystkie partie wwożonej z Polski wieprzowiny - tak schłodzonej, jak i mrożonej - będą poddawane ścisłej kontroli _ - oświadczył szef Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Siergiej Dankwert, którego cytuje wielkonakładowy _ Moskowskij Komsomolec _.

Moskiewska gazeta wyjaśnia, że _ ścisła kontrola _ oznacza rozładunek, sprawdzenie i ponowny załadunek mięsa. _ Moskowskij Komsomolec _ ocenia to posunięcie jako początek wojny handlowej z Polską.

Wprowadzenie ścisłej kontroli mięsa wieprzowego z Polski jest konsekwencją wykrycia przez rosyjskie służby weterynaryjne w jednej z partii mięsa pochodzącego z Hiszpanii. Przy czym - z zakładów, które od 18 kwietnia 2013 roku nie mają prawa eksportować swojej produkcji do Rosji i pozostałych państw Unii Celnej, tj. Białorusi i Kazachstanu.

_ Moskowskij Komsomolec _ podał, że przemycane hiszpańskie mięso - 20 ton szpiku - było ukryte za dwoma rzędami palet z zadeklarowaną produkcją z Polski. Wykryto je w punkcie kontroli Kamienny Łog na Białorusi, w obwodzie grodnieńskim, koło Lidy.

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego nie wydała w tej sprawie oficjalnego komunikatu. Jedynie umieściła na swojej stronie internetowej 1,5-minutowy film opisujący całe zdarzenie.

Z materiału tego wynika, że zabronione mięso z Hiszpanii było ukryte za paletami z mięsem oznaczonym jako pochodzącym z zakładów nr PL 06110219 WE. W rejestrze Rossielchoznadzoru pod tym numerem figuruje Zakład Mięsny Wierzejki J.M. Zdanowscy Sp.J. Z filmu wynika też, że ładunek został wwieziony pojazdem ciężarowym zarejestrowanym na Łotwie.

_ Moskowskij Komsomolec _ podkreśla, że _ to nie pierwszy skandal z polskim mięsem _. _ Do jednego z nich doszło w 2007 roku, kiedy to do Polski sprowadzono duże ilości mięsa bawolego z Argentyny, które później, po sfałszowaniu dokumentacji przewozowej, jako wołowina było wysyłane do Rosji. W rezultacie wwóz mięsa z Polski na jakiś czas został wstrzymany _ - przypomina dziennik.

11 sierpnia Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego poinformowała o wykryciu bakterii E. coli w mrożonym szpiku wieprzowym i wołowinie z dwóch zakładów w Polsce. Rossielchoznadzor przekazał wówczas, że _ służba weterynaryjna Polski została ostrzeżona o niedopuszczalności takich naruszeń, a produkcję obu przedsiębiorstw objęto zaostrzoną kontrolą laboratoryjną _.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski przekazał wtedy PAP, że polskie służby weterynaryjne zbadają proces produkcji w obu zakładach pod kątem wykrycia przyczyny zanieczyszczeń.

Czytaj więcej w Money.pl
Afera mięsna. Polacy sprawdzają mięso Zakłady, z których pochodzi mięso kwestionowane przez Rosję z powodu obecności w nim bakterii z grupy coli są obecnie kontrolowane przez służby weterynaryjne.
Oto płaszczyzna współpracy z Rosją Niektóre sektory_ wydają się atrakcyjne dla władz Rosji, które nie stawiają polskim firmom nadzwyczajnych barier. Pytanie pozostaje, na ile regiony będą chciały współpracować? _
Trzeba propagować polskie mięso Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych i towarzysząca jej Mięsna arena zakończy się jutro.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)