Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W ciągu roku zjadamy średnio 206 jaj

0
Podziel się:

Tak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Najwięcej jaj spożywają emeryci i rolnicy, najmniej osoby pracujące na własny rachunek.

W ciągu roku zjadamy średnio 206 jaj
(cuttlefish/CC/Flickr)

IERiGŻ szacuje, że w tym roku spożycie jaj nieznacznie wzrośnie. Większego popytu należy spodziewać się w drugiej połowie 2011 r. w związku z przewidywanym pogorszeniem się sytuacji na rynku mięsnym.

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w pierwszych trzech kwartałach 2010 r. w porównaniu z analogicznym okresem w 2009 r., konsumpcja świeżych jaj zmalała o 2 proc. - zjedzono ich średnio 115. Spożycie spadło we wszystkich typach gospodarstw, z wyjątkiem gospodarstw rolników i rencistów.

W 1990 r. statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadał 190 jaj, a najmniej w 1994 r. (147 sztuk), zaś najwięcej w 2005 r. (215 szt.).

Jaja znacznie podrożały w 2009 r. i w pierwszym kwartale 2010 r., po czym ich ceny zaczęły spadać. W grudniu 2010 r. były one o 3,5 proc. niższe niż rok wcześniej. Jak zaznaczają eksperci, jaja potaniały, bo wzrosła ich produkcja, a popyt zmalał. Jednak, mimo że w ubiegłym roku jaja staniały, to były one średnio o 5,4 proc. droższe niż w 2009 r. W sumie w latach 2007-2010 ceny jaj wzrosły o 31,5 proc. podczas, gdy ceny żywności podskoczyły o 19 proc. Jaja stały się, więc relatywnie drogim produktem, gdyż w tym czasie ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły o 17,4 proc., ryb o 16 proc., a artykułów mlecznych o 14,3 proc. - napisano w raporcie Instytutu.

W ocenie IERiGŻ, dynamika wzrostu produkcji jaj będzie malała, ze względu na wzrost kosztów i pogorszenie opłacalności produkcji, co może doprowadzić do podrożenia jaj, w tym roku o 3-4 proc.

Wydatki na jaja gospodarstw domowych są jednak stosunkowo niewielkie. W pierwszych trzech kwartałach 2010 r. stanowiły one średnio 2,28 proc. wszystkich wydatków na żywność, a w przypadku gospodarstw rolników było to 3,18 proc.

W marcu bieżącego roku jajo kosztowało przeciętnie 0,45 zł, rok wcześniej 0,47 zł. Według notowań portalu dla handlu.pl, pod koniec marca za 10 sztuk jaj w supermarketach trzeba było zapłacić od 2,29 do 7,49 zł. Średnio opakowanie jaj kosztowało 3,77 zł.

Czytaj w Money.pl
[ ( http://static1.money.pl/i/h/246/t75510.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/inflacjabezrobocie/wiadomosci/artykul/swieta;wielkanocne;nie;musza;byc;drozsze,242,0,814322.html) Święta Wielkanocne nie muszą być droższe Mimo szalejących cen nie wszystko jest droższe niż przed rokiem - przekonuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
[ ( http://static1.money.pl/i/h/133/t90501.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ceny;zywnosci;moga;spadac;dopiero;latem,4,0,812548.html) Ceny żywności mogą spadać dopiero latem Do tego czasu, podwyżki cen artykułów spożywczych będą znaczne.
[ ( http://static1.money.pl/i/h/133/t83077.jpg ) ] (http://news.money.pl/artykul/kurcza;sie;zapasy;zboza;na;swiecie,38,0,807974.html) Kurczą się zapasy zboża na świecie Światowa produkcja w 2010 roku spadła, podczas gdy konsumpcja w może sięgnąć rekordowych poziomów - ostrzega FAO.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)