2014-09-01Czas na kiszonkę z kukurydzy
(...) regionach zbiory pełną parą ruszyć powinny dopiero w 2 połowie września. Kukurydza na kiszonkę powinna być zbierana w odpowiedniej fazie dojrzałości ziarna - woskowej, przy zawartości suchej masy na poziomie (...)2014-08-28Dyrektor spółki Kupiec: Popyt na produkty zbożowe rośnie
(...) , że konsumenci chętniej sięgają po wybrane produkty zbożowe. Pozytywnie odbierane są te niskoprzetworzone, bez barwników i konserwantów, zawierające kluczowe składniki kojarzące się ze zdrowiem, takie jak ziarna (...)2014-08-26Krajalnica MKR-02M
(...) krajalnicy MKR-02M firmy MPM. Urządzenie, bez problemu pokroi zarówno świeży chleb pszenny, jak i ciemny z ziarnami. Z kolei, płynna regulacja grubości krojenia (0-15mm), pozwala szybko przygotować cienkie (...)2014-08-26Zamek jak z disneyowskiej bajki. Perła Opolszczyzny [Platine]
(...) sobie życie i co noc wędruje w kierunku byłej sypialni hrabiego, w której obecnie mieści się jeden z hotelowych apartamentów. To oczywiście legenda, ale może być w tym ziarno prawdy, bo według przekazów (...)2014-08-26Coraz więcej polskich towarów w Afryce Północnej
(...) zbóż. Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, Maroko i Egipt znajdują się w gronie pięciu najważniejszych odbiorców polskich ziaren zbóż, przy czym w pierwszej dziesiątce mieści się również Algieria. Łącznie (...)2014-08-22Prezes Mondelez: Pierwsza połowa roku przyniosła spadek konsumpcji
(...) jak czekolada, praliny, ciastka i kawa rozpuszczalna, w ziarnach, oraz ekspresy na kapsułki.Firma Mondelez, w ciągu pierwszego półrocza tego roku zwiększyła udziały rynnowe. - Od początku 2014 roku wspieramy (...)2014-08-14Wrocławskie Centrum Badań EIT+ odkryło najmniejszego krasnoludka
(...) pomagają zbadać m.in. skład, porowatość, rozmiar, kształt i rozmieszczenie ziaren danego materiału czy substancji, można było również dojrzeć najmniejszego, wrocławskiego krasnoludka. Takie możliwości (...)2014-08-11Żniwa w Polsce. Tu zebrano już ponad 70 procent zbóż
(...) . Średnio zebrano prawie 55 kwintali ziarna pszenicy ozimej i prawie 50 kwintali jarej z hektara, ale niektórzy rolnicy uzyskali nawet po 80 kwintali z hektara. Zdaniem Sołtysiak, o takich plonach zdecydowały (...)2014-08-11Mykotoksyny – poważny problem w żywieniu loch
(...) , występują w ziarnach zbóż porażonych grzybami Aspergillus ochraceus, z kolei zearalenon, najczęściej wykrywany jest w kukurydzy, zanieczyszczonej pleśniami z gatunku Fusarium. Rzadziej spotyka się zatrucia (...)2014-08-08Fosfor i potas pod rzepak
(...) w potas. Słoma jest jednak uboga w fosfor, gdyż pierwiastek ten głównie akumuluje się w generatywnych organach (nasionach, ziarnie), w związku z tym zazwyczaj czytaj więcej (...)2014-08-08Pszenica i żyto nieznacznie podrożały
(...) się do końca. W zależności od regionu zbiory są albo na półmetku, albo pod koniec. Teraz niestety w całym kraju mamy do czynienia z opadami deszczu, ale na razie jakość ziarna jest dobra. Nie ma większych (...)2014-08-05Żniwa w województwie warmińsko-mazurskim na półmetku
(...) pogoda, praktycznie bez opadów. - Rolnicy nie narzekają, plony są dobre. Mamy urodzaj. Ziarno jest suche i dobrej jakości - powiedziała Agnieszka Sołtysiak z ODR. Najbardziej zaawansowane są zbiory ozimin (...)2014-08-05Brak konsolidacji hamuje eksport
(...) i kakao. Znaczący udział w polskim eksporcie miały również: ziarno zbóż wraz z przetworami zbożowymi, mleko i przetwory mleczne, cukier i wyroby cukiernicze, tytoń i wyroby tytoniowe oraz ryby i przetwory.W (...)2014-08-01W skupach ceny zbóż stabilne
(...) , że w ubiegłym sezonie wyeksportowaliśmy rekordowo dużo ziarna ok. 4,5 mln t również nie pozostaje bez znaczenia. Za to nasza rodzima podaż nie wpływa na ceny - dodaje Zbigniew Kaszuba. czytaj więcej (...)2014-07-31Makuch słonecznikowy w żywieniu krów mlecznych
(...) powstaje w wyniku tłoczenia zmielonych i podgrzanych ziaren słonecznika. Zawiera znaczne ilości tłuszczu przekraczające 10 proc., jest doskonałym źródłem białka (zawartość ok. 22-23 proc.) jest to białko (...)wstecz | 23| 24| 25| 26| 27| 28| 29| 30| 31| 32| ... 35 | dalej |