Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kenia: Nakarmili ministrów resztkami z marketów

0
Podziel się:

Produkty wykorzystane do przygotowania dań dla VIP-ów w Nairobi zebrał Tristram Stuart stojący na czele organizacji Feeding the 5.000.

Kenia: Nakarmili ministrów resztkami z marketów
(iStock/ kzenon)

Ministrowie środowiska i inni goście szczytu Programu Środowiskowego ONZ w Kenii uraczyli się dziś daniami na bazie produktów odrzuconych przez europejskie supermarkety, ponieważ nie spełniały standardów. Akcja miała zwrócić uwagę na marnowanie jedzenia.

Posiłek dla delegacji zaproszonych na doroczne spotkanie w Nairobi przygotowano z 1,6 tys. kilogramów kenijskich warzyw i owoców odrzuconych przez europejskie sieci handlowe, które uznały je za _ niezadowalające _ z estetycznego punktu widzenia. Działacze walczący z marnotrawieniem żywności zwracają uwagę, że chodzi np. o odrzucanie fasoli, której strąki są zbyt długie lub nie dość zielone.

Ok. 100 uczestników spotkania zostało podjętych wegetariańskim posiłkiem składającym się wyłącznie z warzyw i owoców, które nie znalazły uznania w Europie. Podano pięć dań, w tym grillowaną kukurydzę w sakiewkach z ciasta, puree z żółtej soczewicy z owocem tamaryndowca i tiramisu na bazie przecieru z mango na deser.

Wszystkie warzywa i owoce zostały wyhodowane w Kenii, która jest ważnym eksporterem na rynek europejski, zwłaszcza do Wielkiej Brytanii. Jeden z kenijskich rolników, mający kontrakt na dostawy do brytyjskich supermarketów, powiedział, że nawet 40 proc. jego produkcji jest odrzucane. Często dostawcy związani kontraktami nie mają prawa sprzedawać na rynku lokalnym lub oddawać żywności na cele charytatywne - zwracają uwagę działacze.

_ - Żadne powody ekonomiczne, środowiskowe czy etyczne nie mogą usprawiedliwić marnowania jedzenia na taką skalę _ - podkreślił Achim Steiner, dyrektor Programu Środowiskowego ONZ (UNEP), który prowadzi kampanię na rzecz zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia na całym świecie - czyli 1,3 mld ton rocznie.

Produkty wykorzystane do przygotowania dań dla VIP-ów w Nairobi zebrał Tristram Stuart stojący na czele organizacji Feeding the 5.000. Organizuje ona akcje mające na celu uświadomienie ludziom skali marnotrawstwa jedzenia.

Obecnie przepada ponad jedna trzecia żywności na świecie; jednocześnie prawie miliard ludzi cierpi głód - szacuje organizacja. W październiku 2012 roku jej działacze przygotowali curry, którym bezpłatnie poczęstowali 5 tys. osób na dziedzińcu ratusza w Paryżu.

Czytaj więcej w Money.pl
Najdroższe menu degustacyjne jest w Ameryce Menu degustacyjne to najnowszy trend restauracyjny.
Domowy test na trucizny w jedzeniu. Hit? Już niedługo zestawy do wykrywania niebezpiecznych związków chemicznych w jedzeniu mogą stać się hitem na chińskim rynku.
Długość snu zależy od diety. Uważaj, co jesz Badacze z University of Pennsylvania zauważyli, że długość snu człowieka może być ściśle związana z odżywianiem się.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)