Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Viola" może wznowić produkcję. Mięso będzie świeże?

0
Podziel się:

Zakładom z Lniana zarzucono wcześniej wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.

"Viola" może wznowić produkcję. Mięso będzie świeże?
(alle12/iStockphoto)

Program naprawczy Zakładów Mięsnych _ Viola _ został wczoraj zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną, co otwiera drogę do wznowienia produkcji. Zakładom z Lniana zarzucono wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.

Pierwszy projekt programu naprawczego zarząd firmy przedstawił Inspekcji Weterynaryjnej tydzień temu, ale dokument był kilkakrotnie zwracany do poprawienia i uzupełnienia. Dopiero wczoraj wieczorem formalnie go zaakceptowano i wydano decyzję zezwalającą na wznowienie produkcji.

_ - W programie firma wyszczególniła wszystkie działania, które mają wyeliminować dotychczasowe nieprawidłowości, szczególnie związane z gospodarką towarem wycofywanym ze sklepów. Zarząd "Violi" zobowiązał się do poprawienia komunikacji i kontaktów z inspekcją weterynaryjną, a także ma umożliwić inspektorom dostęp do monitoringu na terenie zakładu _ - powiedział Zygmunt Gadomski, p.o. powiatowego inspektora weterynarii w Świeciu nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie).

Zarząd _ Violi _ poinformował na swojej stronie internetowej, że zlecił zewnętrznemu laboratorium kompleksowe badania wszystkich jego 60 produktów. Jak podkreślono w komunikacie, wyniki dotyczące 58 wyrobów potwierdziły brak jakichkolwiek zagrożeń, ale w dwóch przypadkach - metki babuni oraz metki cebulowej - mogło dojść do przekroczenia norm mikrobiologicznych.

_ - Natychmiast wycofaliśmy te wyroby z rynku. Prowadzimy także dalsze badania tych dwóch produktów, aby potwierdzić ewentualne skażenie i określić jego źródło. W ramach działań prewencyjnych m.in. skracamy także terminy ważności wyprodukowanych przez nas wyrobów zawierających surowe mięso _ - zaznaczył zarząd _ Violi _.

Proceder, mający polegać na dodawaniu w zakładach _ Viola _ wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono na początku marca w programie TVN _ Uwaga! _. Występujące w reportażu anonimowe osoby związane z zakładem utrzymywały, że była to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.

Producent utrzymywał, że nie dopuścił się żadnych świadomych nadużyć podczas produkcji i obrotu żywnością. Jednak inspekcja weterynaryjna już po pierwszym dniu kontroli poinformowała, że zakład mógł praktykować przyjmowanie do magazynów zwrotów swojego towaru ze sklepów, czego jednoznacznie zabraniają przepisy. 7 marca nakazano wstrzymanie produkcji.

Decyzją Inspekcji Weterynaryjnej wycofano ze sklepów i hurtowni 44 rodzaje przetworów mięsnych. Lista powstała na podstawie dokumentacji odnalezionej podczas kontroli w _ Violi _, której zarząd sam zdecydował, do których wyrobów można dodawać towar wycofany ze sklepów.

Czytaj więcej w Money.pl
Skandal w Rosji. Zamieszany któryś kraj Unii? - _ Prowadzone jest śledztwo, ustalane są firmy z krajów UE, które dostarczały surowiec _- napisano w oświadczeniu służb weterynaryjno-fitosanitarnych.
Czerwone mięso skraca życie. Zbadali to Ci, którzy regularnie jedzą wysoko przetworzone mięso, częściej zapadają na raka czy choroby układu krążenia, a to prowadzi do wcześniejszej śmierci.
Sanepid sprawdzi wędliny. Były robione z... Jak poinformowano w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy, kontrolerzy sprawdzają miejsca dokąd trafiało mięso i przetwory z Lniana
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)