Na świątecznym stole nie może zabraknąć "jiaozy" chińskich pierożków symbolizujących obfitość oraz ryby. W Chinach ryba jest uznawana za symbol rodzinnego szczęścia i pomyślności w interesach. Sylwestrowa kolacja w gronie najbliższej rodziny w Państwie Środka to jest za jeden z najważniejszych obowiązków młodszych wobec starszych. Dlatego też okres przygotowań do nowego roku i następującego po nim Święta Wiosny to także czas najbardziej intensywnych podróży Chińczyków, określany mianem największej czasowej migracji ludzi we współczesnym świecie. Po kolacji najbliższa rodzina obdarowuje się prezentami, a dzieci otrzymują czerwone koperty z pieniędzmi. O północy Chińczycy odpalają fajerwerki. Ta tradycja sięga drugiego wieku przed naszą era, kiedy do ognisk wrzucano bambusy. Po wpływem temperatury znajdujące się w bambusowych łodygach powietrze powodowało rozerwanie rośliny, a towarzyszący temu huk odstraszać miał złe duchy.
IAR