Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Chmiel na zapalenie płuc?

0
Podziel się:

Chmiel w dużych ilościach chroni małe dzieci przed przeziębieniem zimowym i nawet przed poważnymi chorobami. Japońscy naukowcy twierdzą, że chemiczny składnik chmielu, używanego przez piwowarów do produkcji złocistego trunku i który nadaje mu gorzkawy smak, jest skuteczna ochroną przed wirusem powodującym poważne odmiany zapalenia oskrzeli i płuc.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego z Saporro zbadali, że składnik ten, tzw. alfa kwasy zwane humulonami, zapewniają skuteczną ochronę przed wirusem RS, odpowiedzialnym za infekcje dróg oddechowych.
Do tej pory nie udało się wynaleźć szczepionki przeciwko niemu, dlatego kuracja chmielem czy piwem wydaje się dobrym rozwiązaniem. Jedynym problemem jest to, że w piwie jest tak mało alfa kwasów, że aby nabrać odporności należy wypić jednorazowo około 30 puszek trunku.
Obecnie japońscy naukowcy badają, czy możliwe jest używanie alfa kwasów do produkcji żywności i napojów bezalkoholowych. Problemem jest także gorzki smak, którego dzieci raczej nie lubią.
Badania wykazały również działanie antyzapalne alfa kwasów.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)