Profesor Wiktor Szostak z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że obniżeniu poziomu cholesterolu w krwi sprzyja zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne. Dodatkowe duże spożycie warzyw i owoców zmniejsza "złośliwość cholesterolu".
Na szczęście w Polsce od końca lat 80. z roku na rok zaczęło spadać spożycie tłuszczów zwierzęcych, na rzecz oleju, głównie rzepakowego. Wzrosło natomiast - wraz z importem - spożycie owoców południowych. Te zmiany spowodowały w ciągu prawie 2 dekad spadek umieralności na choroby sercowo-naczyniowe o 42 procent.
Profesor Artur Mamcarz przekonuje, że olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej kwasów OMEGA-3, niż w oliwa z oliwek. Kwasy OMEGA-3 spowalniają starzenie się komórek i zmniejszają ryzyko zawałów serca. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego jedzą kilkanaście razy więcej tłustych ryb morskich i owoców morza , które zawierają kwasy OMEGA- 3. Dla Polaków, którzy rzadko sięgają po ryby, najlepszym źródłem tych kwasów jest właśnie olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest nazywany "oliwą północy" lub "czarnym złotem". Jesienią ubiegłego roku rozpoczęto 4-letnia kampanię edukacyjną " Pokochaj olej rzepakowy". Program współfinansowany jest przez Komisję Europejską i Agencję Rynku Rolnego. Podobne kampanie odbyły się w Niemczech i we Francji.
IAR