Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dodatkowe polskie kontrole po zatrzymaniu mięsa na granicy z Rosją

0
Podziel się:

Rosja - Polska - wieprzowina - incydent - kontrole

Dodatkowe kontrole przed wysłaniem mięsa na Wschód, dokładniejsza dokumentacja fotograficzna i lepsze plomby zabezpieczające transport. Takie nowe zalecenia wydał Główny Lekarz Weterynarii. W Warszawie spotkali się z nim producenci mięsa, którzy handlują z Rosją.
W ubiegłym tygodniu rosyjscy urzędnicy wykryli w partii mięsa sprowadzonego z Polski szpik z hiszpańskiego zakładu, który nie ma prawa dostarczać go do Moskwy.
Witold Choiński prezes zrzeszenia Polskie Mięso przyznał w rozmowie z IAR, że zakłady przetwórcze, które sprzedają produkty do Rosji, będą musiał wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia. Chodzi o wewnętrzne kontrole w firmach - w tym dokumentacja każdej wysyłki w postaci np. fotograficznej, czy lepsze plomby zabezpieczające transport.
Hiszpański szpik był ukryty za dwoma rzędami palet z zadeklarowanym towarem z Polski. Witold Choiński przyznał, że ta sprawa musi zostać szybko wyjaśniona. Pomóc mają w tym również agenci ABW.
Prezes zrzeszenia Polskie Mięso przyznaje, że gra toczy się o spore pieniądze. W ciągu ostatnich 6 miesięcy do Rosji polskie firmy wysłały więcej towarów niż przez cały 2012 rok. Obecnie na tamtejszy rynek trafiło już 20 tysięcy ton mięsa.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)