Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Dziennik Gazeta Prawna" - Producenci windują ceny żywności

0
Podziel się:

To nie handlowcy, ale producenci zarabiają najwięcej na artykułach spożywczych - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Najwięcej pieniędzy wpada do kieszeni rolników i hodowców, a także firm zajmujących się przetwórstwem, czyli piekarń, masarni czy mleczarni - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Dziennik" dotarł do tych ustaleń.

Wynika z nich, że aż 60 procent ceny masła przypada na rolnika. Udział handlu to 35 procent. Jeszcze więcej zyskują hodowcy drobiu: ich udział w cenie kurczaków to 80 procent.
Gazeta przypomina, że resort rolnictwa powołał specjalny zespół, który miał prześwietlić obrót żywnością. Ministerstwo obarcza sieci handlowe winą za drożyznę w sklepach. Zagadkę windowania cen można rozwiązać, biorąc pod lupę nie tylko handel, ale też producentów i przetwórców - zauważa "Dziennik Gazeta Prawna".

"DzGP"/IAR adb/jp

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)