Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Francja-Michelin-gwiazdki

0
Podziel się:

Słynny kulinarny przewodnik Michelin przyznał tylko jedno nowe trzygwiazdkowe wyróżnienie za ubiegły rok. Otrzymał je szef kuchni i właściciel restauracji w Alpach. Przewodnik Michelin to najlepiej znane i najbardziej prestiżowe wydawnictwo tego typu porównywane do agencji ratingowych w dziedzinie ocen restauracji.

Tylko Emmanuel Renaut, właściciel restauracji "Flocons de sel" w ekskluzywnej stacji narciarskiej w Megeve, zasłużył zdaniem Michelin na trzy gwiazdki. Dziesięć nowych restauracji otrzymało dwie gwiazdki, a 58 jedną. Ponad 30 restauracji zostało zdegradowanych w klasyfikacji prestiżowego przewodnika.
Emmanuel Renaut, pochodzący z nizin mistrz patelni rozkochany w górach, osiadł w Sabaudii, gdzie swoich gości częstuje potrawami opartymi na tradycyjnej kuchni alpejskiej, którym nadaje nowego szlifu kulinarnego - ciasto z topinamburów w zalewie goździkowej z truflami, szczupak z miejscowego jeziora faszerowany rakami i tarta z wędzoną czekoladą.
Pierwszy przewodnik pokazał się w 1900 roku. Jego autor Andre Michelin chciał pomóc kierowcom w zorganizowaniu ich podróży. Zawierał nie tylko adresy hoteli i dobrych restauracji, ale także stacji benzynowych, warsztatów samochodowych i punktów wulkanizacyjnych. Do 1920 roku rozprowadzany był bezpłatnie. Od 1926 roku autorzy przewodnika najlepsze restauracje wyróżniają jedną, dwoma lub trzema gwiazdkami.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)