Francja-Święta-Prowansja
W Prowansji Święta obchodzone są zupełnie inaczej niż w innych regionach Francji. Zanim wszyscy wyruszą na pasterkę, W Prowansji zasiada się do wigilijnego stołu, do "wielkiej kolacji", jak to się w tym rejonie Francji nazywa.
Na trzech obrusach, udekorowanych trzema świecznikami, najpierw, na przystawkę podawane jest fondue - czyli obtaczane w roztopionym serze warzywa. Dalej na stole pojawiają się karczochy, sztokfisz i zupa rybna. Jednak kulminacyjnym punktem kolacji są desery. W nawiązaniu do Ostatniej Wieczerzy jest ich trzynaście. Na początek podawane są suszone owoce - figi, rodzynki, a także migdały i orzechy laskowe. Potem kandyzowane owoce, które stały się w tym rejonie, a potem w całej Francji modne, dzięki dwóm cukiernikom papieży w Awinionie. Po kandyzowanych, przychodzi pora na świeże owoce, od jabłek i gruszek po winogrona i melony. Przedostatnim akcentem prowansalskiej uczty jest nugat, słodki smakołyk wyrabiany z miodu, cukru i migdałów. Wreszcie kolację wieńczy ciasto drożdżowe, słodzone cukrem trzcinowym, z dodatkiem skórki cytrynowej i pomarańczowej.
Informacyjna Agencja Radiowa