Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GIS-sól wypadowa

0
Podziel się:

Na rynku nie powinno być już żywności, do której produkcji użyto soli wypadowej - zapewnia Główny Inspektorat Sanitarny. Rzecznik urzędu Jan Bondar poinformował, że do tej pory wycofano z obrotu 240 ton żywności, która mogła zawierać sfałszowaną sól. Z zakładów pod nadzorem sanepidu wycofano około 24. ton podejrzanej soli. Do badań pobrano 650 próbek. Wyniki badań będą przesłane do Brukseli.

Jan Bondar przypomniał, że stosowana przeważnie w kuchni sól jodowana była i jest bezpieczna.
Afera solna wybuchła pod koniec lutego, kiedy wykryto, że 3 firmy mogły sprzedawać tysiące ton technicznej soli - jako spożywczej, zarabiając miliony złotych. Przeprowadzone przez specjalistyczne laboratoria badania wykazały, że sól techniczna nie jest groźna dla zdrowia.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)