Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Hiszpania: świąteczny faszerowany kurczak

0
Podziel się:

Hiszpanie przygotowują się do Świąt Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć owoców morza i pieczeni. Barcelońska kucharka proponuje słuchaczom przepis na nadziewanego kurczaka.
W Hiszpanii tradycyjne, bożonarodzeniowe dania są proste - opiekane na blasze krewetki, zupy z jarzyn i mięsa oraz pieczenie. Często na obiad w pierwszy dzień świąt podawany jest kurczak nadziewany pasztetem i suszonymi owocami. Fina - barcelońska kucharka, proponuje prosty przepis. Nadzienie, to "morele, daktyle, orzechy, rodzynki, 10 dkg foie gras albo pasztetu z kurczaka, białe wino, musztarda, miód i sok z cytryny" - wymienia składniki Fina.
Do osolonego kurczaka należy wkładać na przemian kawałek pasztetu, suszone owoce. Potem wystarczy posmarować go musztardą i przed włożeniem do piekarnika wlać na blachę pół szklanki białego wina. Po godzinie pieczenia powstały sos należy wymieszać z 2 łyżkami miodu i sokiem z cytryny.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)