Pure z czerownej fasoli z sosem barbeque, grzyby z cebulą czy zwykłe spagetti z pesto - pomysłów na wegetariańskie dania nie brakuje zwłaszcza w Izraelu. Na targach przez cały rok można dostać świeże owoce i warzywa z różnych stron świata. Teraz restauratorzy muszą przygotować z nich specjalne wegetariańskie dania, tak aby klienci zrezygnowali z mięsa. Wiele restauracji przyłączyło się bowiem do kampanii Wegetariański Poniedziałek. W pierwszy dzień tygodnia w menu znajdą się więc bezmięsne wyjątkowe potrawy.
Akcję zainicjował w Wielkiej Brytanii Paul McCartney, po ogłoszeniu przez ONZ raportu na temat zmian klimatycznych. Wynikało z niego, że jedna piata gazów cieplarnianych jest produkowana przez przemysł mięsny. Jeśli ludzie przez jednen dzień w tygodniu nie będą jedli mięsa, to znacząco pomogą powstrzymać ocieplanie się klimatu - napisano w dokumencie.
Wegetariański Poniedziałek ma coraz więcej zwolenników. Mówią oni, że już wcześniej próbowali jeść mniej mięsa, ale teraz mają motywację aby zrealizować swoje zamierzenia.