Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Japonia - rtęć w rybach

0
Podziel się:

Mieszkańcy japońskiej prefektury Wakayama, którzy regularnie jedzą mięso ryb oceanicznych mają 10-krotnie wyższy od przeciętnego poziom rtęci w organizmie. Naukowcy ogłosili wyniki badań, które trzy lata temu przez pół roku prowadzono na mieszkańcach.

Poziom rtęci mierzono poprzez badanie składu włosów pięćdziesięciorga kobiet i mężczyzn, którzy co najmniej raz w miesiącu jedzą mięso ryb i ssaków poławianych w oceanie. Poziom rtęci u trzech osób przewyższał dozwoloną przez Światową Organizację Zdrowia normę. Tak wysokie stężenie rtęci w organizmie może spowodować poważne kłopoty zdrowotne.

Według prowadzącego badania profesora Tetsuyi Endo, wysoki poziom rtęci wykryto również w przetworach produkowanych w prefekturze Wakayama z mięsa wielorybów grindwali, delfinów, tuńczyków i bonito. Japońcy naukowcy zamierzają opublikować wyniki badań w międzynarodowych periodykach poświęconych zanieczyszczeniu mórz i oceanów.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)