Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kampania społeczna dot. zdrowego odżywiania wśród uczniów

0
Podziel się:

Przygotowanie dziecku pożywnego drugiego śniadania to inwestycja w jego rozwój - przekonują organizatorzy kampanii społecznej "Wiem, co jem". Tymczasem dieta wielu uczniów pozostawia wiele do życzenia. Zdrowego odżywiania często nie ułatwiają szkolne sklepiki, w których asortymencie królują chipsy i batoniki.

Jak zaznacza pomysłodawczyni akcji "Wiem, co jem" Marta Widz, zamiast niezdrowych słodyczy w jadłospisie ucznia powinny znaleźć się kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, wędlin, serów lub ryb, koniecznie z dodatkiem warzyw. Do tego niezbędnym dodatkiem powinno być mleko, świeży sok owocowy lub owocowa herbatka.

W niektórych szkołach zasady zdrowego odżywiania dzieci mogą poznać w czasie lekcji a nauczyciele starają się w czasie przerw zwracają uwagę na to, jak odżywiają się uczniowie. Tak jest w Szkole Podstawowej nr139 w Warszawie. Nauczycielka Wiesława Raczyńska zaznacza, że zachęca uczniów aby w pierwszej kolejności spożywali kanapki oraz owoce a dopiero później słodycze. Zajęcia na temat zdrowego odżywiania przynoszą skutek, jednak jak przyznają same dzieci, trudno trudno zrezygnować ze słodyczy i chipsów.

Jak zaznaczają specjaliści, głodne dzieci są bardziej drażliwie i trudniej się koncentrują.

Sprawa uczniowskiej diety zainterweniowała tyskich radnych. W marcu w przyjętej uchwale zalecili ograniczenie dzieciom zapatrującym się w szkolnych sklepikach dostępu do słodyczy, napojów gazowanych i np. chipsów. Jednak wojewoda śląski unieważnił uchwałę. Wojewódzki sąd administracyjny, do którego odwołali się radni, uchylił jednak decyzję wojewody uznając że uchwała ma jedynie charakter intencyjny.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)