I tak na przykład nie trzeba będzie już mierzyć krzywizny ogórka. Obecnie, zgodnie z przepisami sprzed 20 lat, wygięcie ogórka najlepszej kategorii nie może przekraczać 10 milimetrów na każde 10 centymetrów.
Surowe przepisy nie będą już określać kształtu i koloru między innymi wiśni, moreli, śliwek, arbuzów, a także czosnku, cebuli, marchwi, kapusty, czy groszku.
Komisja Europejska nie rezygnuje całkowicie z wyśrubowanych norm. Te nadal będą obowiązywać jabłka, cytrusy, kiwi, sałatę, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, paprykę, winogrona i pomidory, choć w odniesieniu do tej grupy produktów przepisy zostaną nieco złagodzone. Jeśli warzywa i owoce nie będą spełniać unijnych standardów, można będzie je sprzedawać, ale z etykietą informującą o tym, że są przeznaczone na przetwory.