Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Danuta Gajewska podkreśla, że Polska wprowadziła obowiązek oceny stanu odżywienia pacjentów, przyjmowanych do szpitali. Będą się tym zajmowały specjalne zespoły żywieniowe, w których skład obok lekarzy i pielęgniarek wejdą dietetycy. Danuta Gajewska zwraca uwagę, że u chorych niedożywionych trzykrotnie wzrasta ryzyko infekcji i wydłuża się czas hospitalizacji.
.Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Stanisław Kłęk podkreślił, że pieniądze wydawane na żywienie pacjentów w szpitalach zależą od dyrekcji tych palcówek i wahają się od 6 do 24 złotych. Warto uregulować tę kwestię tak, aby wydatki na żywienie szpitalne nie spadły poniżej pewnego poziomu - dodał doktor Kłęk.
Uczestnicy spotkania wskazali 4 kierunki w walce z niedożywieniem: skuteczne wykrywanie, edukacja, wzrost świadomości społecznej i zapewnienie możliwości bezpłatnego leczenia.