Wczoraj z racji szabatu był dzień polski, dziś na program składa się sztuka żydowska. Na estradzie prezentowane są utwory klezmerskie, a przy licznych straganach można degustować ciulim i czulent - znane w Lelowie od kilku wieków potrawy polskiej i żydowskiej kuchni . Czulent jest daniem koszernym, wypiekanym w piecu chlebowym z kaszy, fasoli i warzyw, okraszony tylko gęsim tłuszczem. Ciulim jest polskim odpowiednikiem czulentu a w jego skład wchodzą ziemniaki przekładane żeberkami wieprzowymi, boczkiem i ziołami.
Święto Ciulimu i Czulentu ma przypominać o harmonii jaką stanowili Polacy i Żydzi w Lelowie przed II wojną światową. Wtedy blisko połowę mieszkańców tego miasteczka na obrzeżach Jury Krakowsko-Częstochowskiej stanowili Żydzi, których w 1942r. hitlerowcy wymordowali w Treblince.
Informacyjna Agencja Radiowa