Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Marnowanie żywności-kampania

0
Podziel się:

Federacja Polskich Banków Żywności przedstawiła ministrowi finansów propozycję poprawki do ustawy o podatku od towarów i usług, która zwalniałaby dystrybutorów żywności z płacenia VAT-u od darów dla organizacji charytatywnych. To jedno z działań podjętych w ramach kampanii "Nie marnuj jedzenia - myśl ekologicznie".

Z wyliczeń Eurostatu wynika, że w Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności przy blisko dwóch milionach osób żyjących w skrajnym ubóstwie.
Polskie prawo nie sprzyja przekazywaniu jedzenia na cele społeczne - podkreśla prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Obecnie dystrybutorowi bardziej opłaca się wyrzucić żywność lub ją utylizować zamiast przekazać ja dla potrzebujących. Dzięki zmianie prawa byliby oni, podobnie jak producenci zwolnieni z płacenia podatku VAT od darowizny żywnościowej. Dystrybutor po zmianie prawa miałby wybór czy wyrzucić czy tez przekazać żywność dla organizacji charytatywnych - wyjaśnia Marek Borowski.
Akcję honorowym patronatem objął minister rolnictwa Marek Sawicki. Według niego, w całej Europie, gdyby ograniczyć ilość marnowanego jedzenia, to udałoby się rozwiązać problem osób niedożywionych. W Europie marnuje sie 89 milionów ton żywności rocznie, a 79 milionów Europejczyków jest niedożywionych. Łatwo policzyć, że na jednego niedożywionego przypada 4 kilogramy dziennie - zauważa minister Sawicki.
Zmiana przepisów pozwoliłaby hipermarketom, sieciom sklepów oraz detalicznym sprzedawcom na przekazywanie żywności potrzebującym bez ponoszenia kosztów. Dzięki temu pomoc otrzymałoby znacznie więcej osób potrzebujących - podkreśla prezes Federacji Polskich Banków Żywności.Według szacunków organizacji, gdyby tylko udało się ograniczyć marnowanie żywności wśród dystrybutorów to organizacje pozarządowe pozyskałyby około 300 tysiecy ton produktów spożywczych. Obecnie Banki Żywności rozdysponowują 68 tysiecy ton żywności na rzecz miliona osób w Polsce - podkreśla Marek Borowski.
Obecnie polskie prawo pozwala tylko producentom na przekazywanie żywności organizacjom społecznym bez konieczności płacenia podatku VAT.
19 stycznia tego roku Parlament Europejski przyjął rezolucję, w której wzywa wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej do ograniczenia marnowania żywności. Jest w niej mowa miedzy innymi o konieczności zmian przepisów prawa, które ułatwiałoby redystrybucję żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności od lat prowadzi akcję "Nie marnuj jedzenia", która ma ograniczyć skalę zjawiska jakim jest marnowanie jedzenia zarówno wśród producentów jak i konsumentów.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)