Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

NAUKA - zmiany klimatyczne - ryż

0
Podziel się:

Zmiany klimatyczne szkodzą uprawom ryżu w wielu częściach Azji. Takiego zdania są amerykańscy naukowcy; ich zdaniem globalne ocieplenie może na dłuższą metę doprowadzić do wzrostu cen żywności.

Eksperci przebadali 227 upraw ryżu w Tajlandii, Wietnamie, Indiach i Chinach. W niektórych miejscach w ciągu ostatniego ćwierćwiecza wydajność spadła o 10 do 20 procent. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje; być może podczas cieplejszych nocy rośliny intensywniej oddychają żużywając więcej energii. Ryż jest podstawą wyżywienia trzech miliardów ludzi, naukowcy obawiają się, że im mniej będzie ryżu tym wyższe będą ceny żywności.
Niedawne badania wskazują, że pod koniec wieku połowa ludzkości może stanąć w obliczu głodu ze względu na zmiany klimatyczne. Wyniki amerykańskich testów publikuje pismo Amerykańskiej Akademii Nauk (PNAS).

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)