Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Otyłość - nadwyżki żywności

0
Podziel się:

Osoby otyłe nie tylko mają słabsze zdrowie, ale także konsumują więcej żywności, by odżywić własny organizm. Zdaniem naukowców te nadmiary spożywanego jedzenia można by wykorzystać w lepszy sposób na przykład karmić głodujących.

Gdyby na całym świecie ludzie z nadwagą i otyli jedli tylko tyle, ile trzeba, to teoretycznie zostałyby spore nadwyżki żywności. Te nadwyżki mogłyby posłużyć do walki z głodem w najbiedniejszych rejonach świata. W skali globu ta dodatkowa żywność wystarczyłaby do wykarmienia 133 milionów ludzi, wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. Najwięcej nadwyżek mają Amerykanie, którzy mogliby wykarmić 30 milionów ludzi. Niżej na liście są Rosjanie 6 milionów i Egipcjanie 5 milionów. Londy¨˝scy naukowcy wyliczyli jednocześnie ile ważą wszyscy ludzie na świecie 287 milionów ton i o ile powinni schudnąć. W skali globu do zrzucenia jest 18,5 miliona ton zbędnej masy ciała. Trend jest jednak odwrotny, alarmują naukowcy; z wyjątkiem miliarda głodujących na świecie tyją niemal wszyscy.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)