Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

PE-marnotrawstwo żywności

0
Podziel się:

Parlament Europejski w przyjętej rezolucji apeluje o powstrzymanie marnotrawstwa żywności. Stwierdza, że marnotrawstwo to ograniczyć można przynajmniej o połowę.

Posłowie podkreślili, że co roku marnotrawi się w gospodarstwach domowych Unii Europejskiej, supermarketach i restauracjach 50% żywności, gdy w tym samym czasie 79 milionów obywateli Unii żyje poniżej progu ubóstwa. Jedzenie jest marnowane na wszystkich etapach - zarówno przez producentów, przetwórców, sprzedawców, dostawców i konsumentów - dlatego posłowie wezwali Komisję do przyjęcia skoordynowanej strategii i uznania problemu za sprawę nie cierpiącą zwłoki.
Aby zredukować marnotrawstwo potrzebne są, zdaniem posłów, nowe kampanie uświadamiające społeczeństwo o konsekwencjach wynikających takiego postępowania. Uważają, że państwa członkowskie powinny, wprowadzić w szkołach programy edukacyjne, uczące jak przechowywać i przygotowywać żywność. Posłowie proponują także zmianę sposobów pakowania i informowania o przydatności produktów.. By skuteczniej promować ideę, Parlament wezwał Radę i Komisję do ogłoszenia roku 2014 "Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności". Obecnie w 27 państwach członkowskich marnuje się rocznie 89 milionów ton żywności.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)