Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Produkty tradycyjne - Polskie Smaki - nagrody

0
Podziel się:

16 produktów prezentowanych w podwarszawskich Ząbkach podczas imprezy pod hasłem "VII Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki" otrzymało Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Wśród wyróżnionych jest pierzga z propolisem w miodzie spadziowym, wytworzona w pasiece Romana Stachyry, pszczelarza z Żuromina.
"W skład tego miodu wchodzi pierzga, która jest bardzo silnym koncentratem witaminowym, bo to przecież nic innego jak pyłek kwiatowy przekształcony przez pszczoły w ulu i stanowiący pokarm dla młodych pszczół. Następnie propolis, który jest silnie bakteriobójczy i wzmacnia odporność organizmu. Wszystko to jest oparte na miodzie spadzi liściastej, głównie z klonu i dębu" - opowiada pszczelarz.
"Polskie Smaki" to impreza dwudniowa, której organizatorem jest Praska Giełda Spożywcza. Jak podkreśla prezes Giełdy Zenon Daniłowski jej celem jest promocja produktów tradycyjnych, ale też wsparcie idei tworzenia profesjonalnego systemu handlu tego rodzaju żywnością.
"Ja też lubię kupić produkty tradycyjne u bezpośredniego producenta. Ale jeżeli naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdy na rynku spożywczym produkty tradycyjne będą stanowiły 10 procent ogólnej podaży, to nie osiągniemy tego bez rozwoju profesjonalnych kanałów dystrybucji" - dodaje prezes Giełdy.
Goście imprezy mogli skosztować rozmaitych smakołyków, takich jak: chleb na zakwasie, ciasto marchewkowe, półgęsek staropolski, miody oraz wędzone według dawnych receptur wędliny.
Na "VII Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki" przyjechało 70 wystawców z 4 województw: mazowieckiego, świętokrzyskiego, śląskiego i wielkopolskiego. Ich wyrobów można skosztować jeszcze jutro od 7:00 do 15:00.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)